[scheikunde] pH formules

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 5

pH formules

Hallo,
 
Kan er iemand mij de verschillende pH formules zeggen? En hoe weet ik welke ik moet gebruiken? En ook nog: wat is titratiemiddelpunt?

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: pH formules

Opmerking moderator

We willen je graag helpen, maar dan moet je toch wat meer initiatief tonen. Wat heb je bijv. zelf al gezocht? Heb je op internet gekeken? Wat staat er in je handboek? ....
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Berichten: 5

Re: pH formules

De ene formule is -logM maar dat is enkel de formule voor sterk zuur?

Berichten: 772

Re: pH formules

Kun je iets concreter zijn? Geef bvb eens je opgave waarbij je vastloopt. Aangezien er verschillende pH-formules zijn die elk in een andere context gebruikt dienen te worden is het niet eenvoudig te zeggen welke formule je nodig hebt.
 
De pH formule die dient toegepast te worden bij de berekening van de pH van een sterk zuur is trouwens:
 
pH = -log (H+) , en niet - log M

Berichten: 5

Re: pH formules

Met die M bedoelde ik molaire massa, stelt H+ dan waterstof voor?
 
De opdracht: "Vul de buret met een NaOH oplossing die 0,5 M is. Breng in een Erlenmeyer 10 ml HCL oplossing (0,5M). Voeg hier 30 ml demi water aan toe samen met 10 druppels methyloranje en 10 druppels fenolftaleïne."
 
De opgave is :"Bereken de pH bij het begin van de titratie (0 ml base toegevoegd), bij het middenpunt, bij het equivalentiepunt en op het einde van de titratie (20 ml base toegevoegd). Geef ook telkens aan wat er op dat moment in de Erlenmeyer aanwezig is (zuur, zout, buffer, base?) en dus welke pH formule je moet gebruiken."
 
Het gaat hier nl. over de reactivevgl: CH3COOH + NaOH ==>CH3COONa + H2O
Voor 0 ml had staat er dat pH gelijk is aan 2,25, ik heb dan die formule gebruikt en ik kom, voor 6ml (equivalentiepunt) kom ik 1,37 uit, opnieuw had ik die formule gebruikt omdat de base bij 6ml nog niet zo sterk is. Maar vanaf 10 ml zal dat waarschijnlijk sterk genoeg zijn dus welke formule moet ik gebruiken. Die tabel met de volume en pH heb ik niet bijgegeven, het gaat gewoon tot 20 ml en de pH stijgt iedere keer. Ik ga ervan uit dat we de echte (meer correct) pH moeten berekenen met de formules

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: pH formules

Tipje in het algemeen: voor de molaire massa bestaat geen symbool; de hoofdletter M wordt bij scheikunde in dit geval gebruikt voor de moraliteit. 
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: pH formules

Jeronimo schreef: Tipje in het algemeen: voor de molaire massa bestaat geen symbool; de hoofdletter M wordt bij scheikunde in dit geval gebruikt voor de moraliteit
Tsja....dan wordt het allemaal wel erg moeilijk. Er wordt hier natuurlijk Molariteit bedoeld. Maar ja, dat is ook de moraal van het verhaal. ;)
 
Maar de formule die jij geeft dan bedoel je inderdaad de -log van de concentratie H+, oftewel -log[H+]. En die is in molair, oftewel mol per liter, waar ook wel hoofdletter M voor wordt gebruikt. Dus rare verwarring, dat met die M. Correct is dus,altijd:  pH=-log[H+].
 
Vind je het verder zelf ook niet raar dat de pH afneemt terwijl je een base aan het toevoegen bent??? (je zei: "Voor 0 ml had staat er dat pH gelijk is aan 2,25, ik heb dan die formule gebruikt en ik kom, voor 6ml (equivalentiepunt) kom ik 1,37 uit, opnieuw had ik die formule gebruikt omdat de base bij 6ml nog niet zo sterk is". Dus ja, dit moet wel onjuist zijn.).
 
De pH voor het toevoegen van het demmiwater: -log[H+] = -log 0,5 =...........
De [H+] na het toevoegen van het demiwater:.......................
De pH na het toevoegen van het demiwater: -log[H+] =..............
Kies wat voor soort oplossing er dan is in de erlenmeyer: zuur, zout, buffer, base
 
En nu op naar de 6 mL toegevoegd en dezelfde vragen beantwoorden.
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: pH formules

Jeronimo schreef: Tipje in het algemeen: voor de molaire massa bestaat geen symbool; de hoofdletter M wordt bij scheikunde in dit geval gebruikt voor de moraliteit. 
 
Niet?
 
De IUPAC, IUPAP en ISO zeggen wat anders, en geven aan dat het symbool voor molaire massa "M" is.
 
Daarintegen is het gebruik van "M" voor de grootheid molariteit ongebruikelijk. Sterker nog, het gebruik van de term molariteit an sich wordt al afgeraden.
 
Wat wel gebruikelijk is, is om de eenheid "molair" weer te geven met een M.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer