Appelleren aan

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 61

Appelleren aan

Waar kan ik de betekenis van 'apelleren aan' in de volgende zin vinden:
Waarschuwingen moeten appelleren aan de belevingswereld van de roker en niet zo geformuleerd zijn dat zij over hem heen gaan.
 
In het Engels luidt deze zin: 
Warnings should appeal to the smokers ' own perception of the environment and should not be formulated such that their effect is like water off a duck's back.
 
De Engelse betekenis is duidelijk terug te vinden op http://learnersdictionary.com/definition/appeal: 
b : to try to make someone do or accept something as right or proper by saying things that are directed at a person's feelings, attitudes, etc. — + to
 
In het Nederlands kom ik alleen de betekenis 'een beroep doen op ...' wat weer 'de hulp van iets/iemand inroepen, vragen om steun etc.' betekent. Maar deze betekenis past niet bij de context van de zin. Waarom is het meestal makkelijker om de betekenissen van ontleende woorden in Engelse woordenboeken te vinden dan Nederlandse? 

Berichten: 12.262

Re: Appelleren aan

Omdat het soms wat onhandig ontleende woorden zijn, en ook woorden die in spreektaal zelden gebruikt worden.

In dit geval zou je in het nederlands "appeleren aan" beter vervangen door "passen bij". Dit is geen letterlijke vertaliging, maar wel een mogelijkheid om de betekenis van de zin redelijk te behouden zonder verwarrende termen te gebruiken.
Victory through technology

Reageer