[scheikunde] alkalinebatterij

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 228

alkalinebatterij

Hii
 
Als in een alkalinebatterij zink in overmaat aanwezig zou zijn, bestaat tegen het einde van de levensduur de kans op vorming van waterstofgas. Geef hiervoor een verklaring. licht deze toe met een reactievergelijking.
 
 
 
Alkalinebatterij is een type van hoge kwaliteit dat 3,5 keer meer energie levert dan de zink-koolstofcel. De belangrijkste delen in dit type batterij zijn de zinkpoederpasta, een laagje van mangaan(IV)oxide en grafiet.
 
ik heb een geprobeerd om reactievergelijking te maken maar kom niet verder dan dit:
Zn (s) + MnO2 (s) + C (s)  --> H2 (g) + ?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: alkalinebatterij

Je mist nog wat stoffen, waaronder een loog. Probeer eens uit te zoeken welke stoffen er allemaal in de batterij zitten en welke reacties er normaal optreden.

Berichten: 228

Re: alkalinebatterij

Fuzzwood schreef: Je mist nog wat stoffen, waaronder een loog. Probeer eens uit te zoeken welke stoffen er allemaal in de batterij zitten en welke reacties er normaal optreden.
de alkalinebatterij bestaat uit een stelen omhulsel, waartegen een mengsel van fijnverdeeld mangaan(IV)oxide en grafietpoeder zit gedrukt. Meer naar binnen bevindt zich poreus zinkmetaal (RED) dat verzadigd is met kaliloog. In het midden bevindt zich een staaf van inert geleidend materiaal, waardoor RED contact maakt met de onderkant van de batterij (minpool). Mangaan(IV)oxide is de OX en maakt via het stalen omhulsel contact met de bovenkant (pluspool). Binnenin zijn OX en RED van elkaar gescheiden door een dunne poreuze wand.
 
Tijdens stroomlevering zijn de halfvergelijkingen:
 
2MnO2 (s) + H2O (l) + 2 é --> Mn2O3 (s) + 2OH- (aq)               + pool
Zn (s) + 4 OH- (aq) --> Zn(OH)42- (aq) + 2é                                -pool
 
Totaal:  2MnO2 (s) + H2O (l) + Zn (s) + 4 OH --> Mn2O3 (s) + 2OH- + Zn(OH)42- (aq)
 
klopt dit?

Reageer