Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

Reageer
Berichten: 9

Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

Ik zit in het laatste jaar Latijn-Wiskunde en ik zit al een tijdje met de vraag wat ik wil gaan studeren. Wiskunde zat al een tijdje in mijn hoofd, maar burgerlijk ingenieur lijkt me ook steeds interessanter.

Ik ben goed tot zeer goed in wiskunde en wetenschappen en volgens mijn leerkrachten kan ik de studie zeker aan, als ik tenminste leer studeren, want nu haal ik met weinig studeren zeer hoge resultaten.

Van ingenieur lijkt me vooral chemisch of wiskundig ingenieur of computerwetenschappen me heel interessant. Hoe praktisch zijn deze richtingen en hoeveel voorkennis heb je nodig?

Wat zijn de voordelen van wiskunde tov van ingenieurswetenschappen en vice versa.

Daarnaast is er ook nog het probleem van waar ik ga studeren. De VUB lijkt mij een heel interessante campus, maar vaak hoor je dat het niveau hier wat lager ligt. Bij de KU Leuven stoort me het katholieke, dat nog steeds in de naam staat, omdat ik vrijzinnig ben opgevoed en vind dat wetenschap onmogelijk te combineren valt met religie. Van de UGent wordt dan weer gezegd dat er weinig begeleiding is en dat je slechts een nummer bent.

Ik weet het dus niet goed. Heeft iemand advies?

Berichten: 1.617

Re: Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

lcrndrs schreef:  Bij de KU Leuven stoort me het katholieke, dat nog steeds in de naam staat, omdat ik vrijzinnig ben opgevoed en vind dat wetenschap onmogelijk te combineren valt met religie. 
 
Dit standpunt lijkt me moeilijk verdedigbaar. De paus heeft Gallileï al in 1992 gerehabiliteerd en daarmee is alles in orde ;)  
 
Verder hoef je wetenschap niet te combineren met religie. Je zou denk ik die dingen los van elkaar moeten zien. Op een goede moderne universiteit (katholiek of whatever) wordt dezelfde wetenschap beoefend.
 
Betekent vrijzinnig niet dat je autonoom bent en dat je ook aan een Moslim, Lutherse, Katholieke (enz) universiteit zou willen studeren zolang daar op een goed niveau wetenschap wordt beoefend?

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

lcrndrs schreef: Van de UGent wordt dan weer gezegd dat er weinig begeleiding is en dat je slechts een nummer bent.
Niet erger dan aan de KUL. Als je geen nummer wil zijn, moet je naar een kleine universiteit gaan (persoonlijk vond ik de vrijheid van een nummer zijn net fantastisch).
 
Er is een gigantisch verschil tussen ingenieur en wiskunde. Als ik je goed begrijp kun je beide aan, dus daar zou ik niet veel naar kijken. De vraag is wat je wil doen. Ingenieurswetenschappen gaat in essentie over uitvinden, over het ontwikkelen van een product of systeem. Dat wil niet zeggen dat je dingen zult zien als design, maar enkel veel wiskunde, wetenschappen, technologie (denk sterkteleer, elektriciteit, chemie, regelsystemen) om de bagage te kunnen hebben om nieuwe dingen te ontwerpen en bouwen. Er komt daar ook vrijwel niets praktisch bij kijken (enkel in je vrije tijd als je dat wilt). Als je uit het Vlaamse middelbaar komt, kun je eenvoudigweg geen idee hebben waar ingenieurswetenschappen over gaat.
 
Wiskunde wel. Wiskunde is zoals je gezien hebt in het middelbaar, maar fundamenteler, meer en dieper.
 
De twee zijn echt fundamenteel anders. Enkel in het eerste jaar is ingenieurswetenschappen zeer wiskundig, daarom worden mensen die moeite hebben met wiskunde afgeraden de richting te volgen. Maar als je geen moeite hebt, moet je wel zeker weten dat de richtingen niet zo veel op elkaar lijken.
 
Disclaimer: Ik geef les aan de UGent aan de burgerlijk ingenieurs computerwetenschappen (ingenieursproject II en mechatronica).
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Gebruikersavatar
Berichten: 2.609

Re: Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

Ik ben zelf ook vrijzinnig opgevoed en de K in KUL stak mij indertijd ook tegen. Het is zeker een goeie universiteit, maar als het zo belangrijk is om het Katholieke aspect toch in de naam te houden dan blijf ik toch sceptisch. Gent heb ik niet overwogen omdat ik dat simpelweg te ver vond. Ik ben dus ondertussen afgestudeerd aan de VUB.
 
Er wordt inderdaad soms gezegd dat de VUB makkelijker zou zijn dan de anderen en dit zijn in mijn ogen fabeltjes. Zulke uitspraken komen vaak van mensen die eerst een jaar gesukkeld hebben aan de KUL of UGent en dan naar de VUB komen. En inderdaad: als je alles al eens gezien hebt dan zal het de tweede keer makkelijker gaan. De VUB krijgt net als de andere universiteiten visitatiecommissies over de vloer en scoort daar steeds goed.
 
Misschien dat de VUB wél de overgang van middelbaar naar unief iets draaglijker maakt. De zware wiskunde vakken worden misschien iets gelijker verdeeld over de 2 eerste bachelor jaren. Het niveau is in mijn ogen zeker niet lager, maar studenten die de studie wel aankunnen maar nog niet 'matuur' genoeg waren in het eerste jaar krijgen hierdoor meer kans.
 
Betreft Computerwetenschappen: hierover wil ik wel even vermelden dat de VUB hier een vrij verschillende aanpak heeft. Bij de KUL en UGent is deze specialisatie geïntegreerd in de opleiding Ingenieurswetenschappen en hoort dus dezelfde basis als voor de andere opleidingen. Bij de VUB wordt deze georganiseerd door de Wetenschapsfaculteit en deze studenten hebben bijna geen enkel vak samen met de ingenieursstudenten. Enerzijds is dit jammer omdat de basisopleiding hierdoor in mijn ogen niet breed genoeg is en omdat er helemaal geen contact is met de ingenieursstudenten. Aan de andere kant is de opleiding hier misschien wel "zuiverder" en meer toegespitst op computerwetenschappen zelf. Als je hierin geïnteresseerd bent dan raad ik je aan om je goed te informeren over hoe deze specialisatie georganiseerd wordt in de verschillende universiteiten.
 
Zelf heb ik trouwens een bachelor elektronica en informatietechnologie met profiel computerwetenschappen en dan een master computerwetenschappen met specialisatie in signaalverwerking voor multimedia.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

Xenion schreef: Betreft Computerwetenschappen: hierover wil ik wel even vermelden dat de VUB hier een vrij verschillende aanpak heeft. Bij de KUL en UGent is deze specialisatie geïntegreerd in de opleiding Ingenieurswetenschappen en hoort dus dezelfde basis als voor de andere opleidingen. Bij de VUB wordt deze georganiseerd door de Wetenschapsfaculteit en deze studenten hebben bijna geen enkel vak samen met de ingenieursstudenten. Enerzijds is dit jammer omdat de basisopleiding hierdoor in mijn ogen niet breed genoeg is en omdat er helemaal geen contact is met de ingenieursstudenten. Aan de andere kant is de opleiding hier misschien wel "zuiverder" en meer toegespitst op computerwetenschappen zelf. Als je hierin geïnteresseerd bent dan raad ik je aan om je goed te informeren over hoe deze specialisatie georganiseerd wordt in de verschillende universiteiten.
 
Althans voor KU Leuven is dit volledig fout wat je hier zegt. De bachelor CW (noemt dan informatica) is georganiseerd door de faculteit Wetenschappen (ze hebben zelfs vakken samen met de wiskundigen) en vloeit over in een master CW, georganiseerd door de faculteit Ingenieurswetenschappen.
 
317070 schreef: Wiskunde wel. Wiskunde is zoals je gezien hebt in het middelbaar, maar fundamenteler, meer en dieper.
 
 
Daar ben ik het gedeeltelijk mee oneens... In mijn ogen kun je geen idee hebben waar wiskunde écht over gaat. Wiskunde gaat niet over het uitrekenen van die integraal of over het vinden van een afgeleide. Dat is een zéér klein deel van de opleiding. Om exact te zijn: aan KU Leuven gaat welgeteld 9 SP uit de hele opleiding daarover (Calculus I & II). Wat wel correct is in je zin, is dat wiskunde fundamenteler is ;). In het begin zal het vooral gaan over technieken aanleren (en inoefenen) die je later nog nodig zal hebben in abstractere situaties. Ben je graag toegepast bezig, is wiskunde duidelijk niet de beste keuze. Al zijn er wel opties (combinatie met fysica bijv.) om het toegepaster te maken.
 
Ik heb bachelor + master wiskunde gedaan aan KU Leuven en heb tot op heden geen seconde spijt gehad van deze keuze.
 
Welke universiteit je best kiest, valt moeilijk te zeggen. Ik heb aan KU Leuven gestudeerd en heb op een vakje religie (3 SP) nooit ook maar iets gemerkt van het katholieke. Dat vak religie is ook niet bepaald klassieke godsdienstlessen ofzo, maar gaat meer over de invloed van geloof op bepaalde zaken (historisch en actueel). Ik vond het eigenlijk al bij al nog wel een "leuk" vak. Ik denk dat je best je gevoel volgt, want er is zeker geen "slecht" vs. "goed" :).
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.609

Re: Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

Drieske schreef:  
Althans voor KU Leuven is dit volledig fout wat je hier zegt. De bachelor CW (noemt dan informatica) is georganiseerd door de faculteit Wetenschappen (ze hebben zelfs vakken samen met de wiskundigen) en vloeit over in een master CW, georganiseerd door de faculteit Ingenieurswetenschappen.
Dat is net wat ik bedoel: aan de KUL is er een onderscheid 'pure informatica' wat dan ook door WE wordt georganiseerd (link) en 'informatica' heet en dan heb je computerwetenschappen als hoofdrichting/nevenrichting in de opleiding burgerlijk ingenieur (link).

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

Okee, dat had ik anders opgevat dan. Maar beide wegen leiden wel nog steeds naar hetzelfde master-diploma ;). In se lijkt er mij dan (quasi) geen verschil te zijn.
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.609

Re: Wiskunde vs. Burgerlijk ingenieur

Drieske schreef: Okee, dat had ik anders opgevat dan. Maar beide wegen leiden wel nog steeds naar hetzelfde master-diploma ;). In se lijkt er mij dan (quasi) geen verschil te zijn.
Het verschil is die basisopleiding van 3 jaar die tussen het middelbaar en de master zit. Als je meteen voor alleen maar informatica gaat, dan krijg je een heel grondige opleiding in dat vakgebied en wat wiskunde die daar handig voor is terwijl je als burgerlijk ingenieur een veel bredere opleiding hebt. Ik wil TS vooral wijzen op dit verschil. Dus moest hij hierin geïnteresseerd zijn, moet hij eens nadenken via welke weg hij naar die master zou willen gaan.

Reageer