Solar Freezer

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 10

Solar Freezer

Kunnen we hier het idee van de Solar Freezer gaan bekijken en ermee gaan rekenen. Kijken of het mogelijk is.
Twee broers uit Lichtenvoorde beweren dat je met een grote zak water in je kruipruimte plus een warmtepomp en collectoren op je dak op een goede manier de winter door kunt komen. 
Ze beweren hoge rendementen. Een gemiddelde COP van 5 en een terugverdientijd van de investering van 9 jaar.
Het lijkt een heel mooi idee en de praktijk zal het moeten uitwijzen, maar rekenen aan het model moet toch ook mogelijk zijn.
Kunnen we daar met z'n allen hier niet een gooi naar wagen?

Berichten: 12.262

Re: Solar Freezer

Als je weet hoeveel water er in die zak zit, en alle isolatiewaarden van zowel de kelder als de rest van het huis weet valt er een gooi naar te doen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Solar Freezer


Berichten: 10

Re: Solar Freezer

Even voor de aardigheid gedacht: stel dat ik op een koude winterse dag 1 m3 water van 10 graden uit de kraan pak en ik maak daar met een efficiënte warmtepomp ijs van van -1 °C dan kun je uitrekenen hoeveel warmte je aan dat water kunt onttrekken.
Ik schat - let op - dat die warmte zo'n 10 m3 gas vertegenwoordigt. Reken dat maar eens uit! De vraag is natuurlijk wat doe je met dat blok ijs. Stel dat je het buiten op de stoep zet of in je tuin kiepert dan ben je 1 m3 water kwijt maar je bent aan warmte 10 m3 gas rijker. Tel uit je winst. Nee je moet dan ook nog de stroom betalen van de warmtepomp. Dus geen drinkwater gebruiken natuurlijk, maar dit even als theorie. Stel dat je je afvalwater van gootsteen en WC zou mogen bevriezen en in de vorm van ijsklonten in het riool dumpt dan - heb ik uitgerekend - dan kun je makkelijk 3 tot 4 m3 gas uit dat afvalwater per dag oogsten.
 
Maar de broers uit Lichtenvoorde willen het water opnieuw gaan ontdooien en dat doen ze met zonnecollectoren op het dak.
Maar dat zijn niet de tubes en ook niet de vlakke plaatcollector. Dat zijn speciale zonnecollectoren die je nog nauwelijks ziet op de daken maar daarover in het vervolg meer, lijkt me.

Berichten: 12.262

Re: Solar Freezer

Kraanwater gebruiken als een heat of coldsink is geen gekke gedachte. Lastige is dat je bij bevriezen ijs krijgt dat niet zo gemakkelijk af te voeren is. Als je water gebruikt als heatsink krijg je stoom waar je gemakkelijker vanaf komt. Bij 100 graden is dat niet zo aantrekkelijk, maar bij onderdruk kun je water uitstekend gebruiken om iets te koelen.
Victory through technology

Reageer