dB bepalen

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

dB bepalen

Hallo,
 
Ik ben bezig met het ontwerp van een aardgasreiniger, hierbij gaat het gereinigde gas weer de open lucht in. Dit gaat onder een druk van 80 bar. Nu loop ik vast op de diameter van de buis waar het gas uit moet gaan. Hier moet namelijk niet meer geluid uit komen dan 100dB. 
Ik word een beetje bedolven onder de formules, kan iemand mij zeggen welke formules er nodig zijn?
 

Berichten: 27

Re: dB bepalen

Kun je de diameter van de buis als uitlaat,net als bij een auto,mogelijk vergroten en ereen metalen filter van staalwol in opnemen als geluiddemper.Mogelijk is bovendien de enkelwandige buis ook dubbelwandig te maken met mogelijk ook staalwol of glaswol als demping erin.

Een ander idee is om de druk van 80 bar uit te laten komen onder water van een waterbasin;de tegendruk zal mogelijk meet een paar bar zijn!

Berichten: 2

Re: dB bepalen

Kun je de diameter van de buis als uitlaat,net als bij een auto,mogelijk vergroten en ereen metalen filter van staalwol in opnemen als geluiddemper.Mogelijk is bovendien de enkelwandige buis ook dubbelwandig te maken met mogelijk ook staalwol of glaswol als demping erin
Dat zijn inderdaad goede oplossingen, alleen is het wel van belang dat ik de dB aantoon aan de hand van berekeningen

Berichten: 1.617

Re: dB bepalen

eboom schreef: Dat zijn inderdaad goede oplossingen, alleen is het wel van belang dat ik de dB aantoon aan de hand van berekeningen
 
Berekeningen zijn niet heilig. Misschien kun je een gas met dezelfde dichtheid met dezelfde druk door dezelfde buis laten ontsnappen? 
Verder is 100 dB een behoorlijke herrie, schadelijk voor je oren. Maar het zegt niet zoveel want je moet er bij zeggen op welke afstand de geluidsdruk moet worden gemeten. Verder moet je denk ik uitkijken voor resonanties. Je wilt niet dat de buis een orgelpijp wordt.

Reageer