reflux

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 27

reflux

Hoe werkt de refluxreactie precies?
Ik weet dat die deels afhangt van de druk van de twee sfincters (UES en de LES) bij de esophagus.
Maar wat is precies de fysiologie achter reflux bijv. bij verkeerd eten?
 
 

Berichten: 216

Re: reflux

Wat bedoel je eigenlijk met "verkeerd eten''? Moeilijk verteerbare voeding of voeding/dranken die de tonus van de slokdarm beïnvloeden (alcohol etc)?

Berichten: 27

Re: reflux

Ik doel eigenlijk op de refluxreactie door bijv. eten wat te lang bewaard is. Daarnaast ben ik benieuwd wanneer de reactie precies stopt. Gaat de refluxreactie nog door nadat de pathogenen etc.. weg zijn of stopt het vanaf het moment dat er geen pathogenen meer herkent worden?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: reflux

Ik ken niet dat reflux ontstaat door bedorven voedsel te eten. Vaak braak je dit dan uit i.p.v. dat er alléén reflux optreedt. Vaak is reflux een combinatie van factoren: zoals je zelf al zei een afgenomen tonus van de LES wat kan optreden door verminderde innervatie door de zenuwen bijvoorbeeld op basis van een ernstige polyneuropathie (vaak is er dan ook sprake van een gastroparese wat extra bijdraagt aan reflux).

Ook hypothyreoidie (door afgenomen cellulair metabolisme een navenante tragere toename van de tonus van de LES na de afname van de tonus om voedsel te laten passeren) kan een oorzaak zijn.

Maar ik vermoed dat de meeste mensen te grote hoeveelheden voedsel tot zich nemen.

Alcoholgebruik en roken zjjn ook risicofactoren om reflux te krijgen, waarschijnlijk door een direct toxisch effect.

Andere minder voorkomende oorzaken zijn onder andere een hiatus hernia.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 27

Re: reflux

Ik heb reflux en braken door elkaar gehaald. Sorry voor de verwarring. Bij braken is ook de UES betrokken als ik het goed begrijp? Is de neurologische aansturing bij braken dan ook anders dan die van een reflux?

Zou je dit m.b.t. het verkeerd eten iets kunnen verduidelijken?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: reflux

Het zijn twee compleet verschillende mechanismen.
 
Reflux op basis van een neurologische etiologie (polyneuropathie, CVA, myasthenia gravis etc.) ontstaat door dysfunctie van de innervatie van de LES. 
 
Braken op basis van een voedselvergiftiging heeft een hele andere oorzaak; bedorven voedsel waar bacteriën of schimmels in zitten infecteren de mucosacellen van de tractus digestivus. Dit wordt waargenomen door het enterische zenuwstelsel een -in fysiologische situaties grotendeels onafhankelijk maar niet volledig- autonoom perifeer zenuwstelsel die via de nervus vagus feedback geeft aan het centrale autonome zenuwstelsel (nucleus solitarius van de nervus vagus in de medulla oblongata). Deze geeft de informatie door aan de nucleus ambiguus van de nervus vagus die de spieren innerveert van larynx/pharynx, maar ook de oesofagus. Door deze reflexboog zal de nucleus ambiguus ervoor zorgen dat de nervus vagus een omgekeerde peristaltiek teweegbrengt met relaxatie van de LES en UES, met andere woorden: braken.
 
Braken kan ook via een ander mechanisme plaatsvinden; als de pathogenen reeds in het bloed zijn opgenomen door de tractus digestivus prikkelen deze (eigenlijk de reactie op de pathogenen zoals histamine-release en substance P-release) de chemoreceptoren van de area postrema in de vierde ventrikel (hematogene stimulatie i.p.v. de eerder beschreven neurogene stimulatie, ook de reden trouwens waarom je braakt na te veel alcohol te hebben gedronken) die ook de braakreflex teweegbrengt,.
 
Dus reflux (mits neurogene etiologie) is dysfunctie van je zenuwstelsel, terwijl braken inhoudt dat je zenuwen nog prima functioneren (niet lekker, maar ze doen het wel  :lol: ). Reflux moet je dus juist zien als verminderde aansturing. 
 
Hoop dat het zo duidelijker voor je is.
 
(off topic: blijft een mooi vak, neurologie  O:) )
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer