Kristallisering in eigeel

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1

Kristallisering in eigeel

Hallo,
 
Ik zag laatst bij een restaurant dat ze een gevroren eidooier serveerde.
Er werd verteld dat de dooier 'gegaard' is doordat hij ingevroren was op -41 graden. En dat de suikers zich zouden kristalliseren waardoor het 'gegaard' zou zijn.
 
Nu vroeg ik me af of dat het echt door de kristallisering van de suikers komt of dat het toch niet komt door de verandering in de bindingen tussen de eiwitten in de dooier? En hoe heet dit proces eigenlijk?
 
Dank u!

Berichten: 12.262

Re: Kristallisering in eigeel

Garen zou ik dit proces sowieso niet noemen. En je hebt gelijk je dit af te vragen, het heeft wel degelijk met de eiwitten van doen. Suiker toevoegen gaat het proces zelfs tegen. Men noemt het iets als 'gelatinization', omdat een dooier na een bevies- en ontdooicyclus een beetje een gelatine-achtige structuur krijgt en niet echt meer bruikbaar is voor de meeste recepten.

Overigens niet onbelangrijk: Diepvriezen is geen betrouwbare manier om bacterien te doden, het eten van zo'n dooier is daardoor minstens net zo riskant als het eten van de rauwe dooier voor ie de vriezer in ging.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Kristallisering in eigeel

Maar, kleine vervolgvraag...wordt hij er echt lekkerder van? Want zo rauw vind ik het nooit zo smakelijk.
 
Ik heb nog wel eens beschikking over droogijs, dan wil ik dit wel eens checken.
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 12.262

Re: Kristallisering in eigeel

Lekker is een relatief begrip denk ik. Persoonlijk houd ik ook niet van zachtgekookte eieren, dus denk ik niet dat dit me zal smaken.

Overigens vraag ik me af of je voor dit gelatinerings-effect aan de gang hoeft met droogijs. Je zou eens een eierdooier een etmaal in de -20 vriezer thuis kunnen plaatsen en zien/proeven wat eruit komt.

Het zou wel kunnen dat snel koelen op een lagere temperatuur een iets ander effect oplevert, maar dan verwacht ik eerder dat men dat doet in vloeibare stikstof dan met droogijs. Niet dat droogijs niet koud genoeg is, maar de geleiding tussen vaste stukjes droogijs en whatever je probeert te koelen is zeer slecht.

Als je droogijs gebruikt om snel een sample te koelen doe je dat normaliter door een droogijs/ethanol mengsel te maken en daar potjes sample in te dompelen. Dat koel vloeistoffen zeer snel, maar een eierdooier zou ik niet zomaar in de ethanol gooien. Dat is vast van invloed op het resultaat, al hoeft dan niet ten slechte te zijn, wellicht produceert het een smakelijke bol advocaat :D
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Kristallisering in eigeel

Inderdaad dacht ik eraan om het in een ethanol/droogijs mengsel te brengen. Maar dan in een bakje, au bain marie maar dan anders.
 
Alhoewel ik die suggestie over het maken van advocaat toch ook wel waardeer. Er zullen toch vast wel enkele gekke Russen zijn die dit als lekkernij doen oid???
Het is er koud genoeg, Wodka genoeg en eieren....geen idee of er sneeuwkippen zijn.
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 12.262

Re: Kristallisering in eigeel

Ik zou het niet weten, maar wellicht is het wel leuk om een keer te proberen. Gewoon een dooier in ethanol/droogijs gooien en zien wat het resultaat is. Gezien de lage temperatuur en hoge viscociteit van dat megsenl denk ik niet dat er heel veel ethanol de dooier in zal gaan bij het bevriezen. Bij het ontdooien wellicht wel, kan een interessant resultaat hebben.

Wel een woord van waarschuwing voor het gebruik van ethanol+droogijs: pas op voor je vingers. Het is een behoorlijk plakkering mengsel en daardoor aanzienlijk gevaarlijker dan vloeibare stikstof (dat veel kouder is). Hier met je vingers in komen is vragen om bevriezing, je kunt er absoluut niet even met je vingers doorheen gaan zoals bij stikstof wel het geval is.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Kristallisering in eigeel

Dank voor de waarschuwing. Je hebt mij geheid van enkele blaren gered.
 
Maar het zal nog wel even duren eer ik weer beschikking heb over droogijs. Ik kan mij het herinneren dat ik het altijd bij het ziekenhuis op mocht halen, maar daar gebruiken ze het schijnbaar niet meer. Dus nu moet ik het kopen. Kost zo'n 45 euro voor minimaal 13 kg. En dat is best leuk, maar wel overdreven om vaker in een jaar te doen. Of....weet iemand een plek in de buurt van Almere/Hilversum waar ik het goedkoper/makkelijker kan krijgen?
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 12.262

Re: Kristallisering in eigeel

Lastig inderdaad. Op zich is het helemaal geen duur spul (pakweg 1-2 euro per kilo) maar de verzending is tricky.

Misschien eens bij een universiteit (utrecht, amsterdam) vragen. In de biochemie kregen we regelmatig samples binnen op droogijs. Die gaan vervolgens een -80 vriezer in, en dan heb je opeens een paar kilo droogijs over, waar je niets mee kunt (ook in de -80 verdampt het, al gaat dat langzamer).
Victory through technology

Reageer