Stamcelonderzoek biedt nieuwe inzichten in ontwikkeling van dementie

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Stamcelonderzoek biedt nieuwe inzichten in ontwikkeling van dementie


Stamcelonderzoek biedt nieuwe inzichten in ontwikkeling van dementie
 
Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) zijn erin geslaagd om een genetische mutatie te corrigeren, die bij mensen met frontotemporale dementie mogelijk aan de basis ligt van hun aandoening. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cell Reports.

 


Frontotemporale degeneratie (FTD) is een vorm van jongdementie, die patiënten meestal tussen de leeftijd van 45 en 65 jaar treft. De aandoening is binnen deze leeftijdscategorie even courant als alzheimer, maar manifesteert zich op een afwijkende manier. In tegenstelling tot alzheimer dat alle hersengebieden aantast, wordt enkel de celwerking van de frontale kwab ontregeld. Door de aandoening gaan de corticale zenuwcellen (zenuwcellen in de hersenschors) progressief in verval (degeneratie), wat het functioneren van de patiënt op relatief korte tijd ernstig kan verstoren. Dit uit zich niet in vergeetachtigheid, wel in opvallende gedragsveranderingen of moeilijkheden met taal. 
Frontotemporale dementie is een erfelijke aandoening. Een van de meest voorkomende oorzaken zijn mutaties in het DNA die de vorming van progranuline verminderen, een groeifactor voor de corticale zenuwcellen. Het directe verband tussen een tekort aan progranuline en het afsterven van corticale neuronen bleef tot op heden een vraagteken.
 
Lees het volledige persbericht: http://www.kuleuven.be/pers/persberichten-2014/stamcelonderzoek-biedt-nieuwe-inzichten-in-ontwikkeling-van-dementie
 
Artikel in De Morgen: http://www.demorgen.be/wetenschap/ku-leuven-kraakt-code-dementie-de-eerste-stap-naar-medicijn-a2169871/
 
Publicatie (met abstract): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213671114003580
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Reageer