Hoe ontstaat een vonk?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 651

Hoe ontstaat een vonk?

Dmv een vuursteen: De vonken ontstaan door kleine ijzerdeeltjes die spontaan in de lucht oxideren waarbij veel warmte vrij komt zodat de deeltjes gaan gloeien. Hoe gaat dat in zijn werk? Een Fe staat een elektron af (oxideren) maar wat houdt die warmte in waardoor atomen in aangeslagen toestand komen zodat zij licht uit stralen (de vonk)? Worden door de harde klap ook losse elektronen gecreeerd die andere elektronen kunnen exciteren waarbij geen dan geen oxidatie ontstaat??

 

Ook een zeer kortdurende elektrische stroom die door een kanaal van geïoniseerd gas heen gaat wordt een vonk genoemd. Het kanaal ontstaat door een kettingreactie van versnellende elektronen in een elektrisch veld die gasmoleculen kunnen ioniseren. Is het dan zo dat bepaale elektronen atomen ioniseren en andere elektronen ze weer in aangeslagen toestand brengen??

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Hoe ontstaat een vonk?

Warmte is "snelheid" van de deeltjes. Er komt bij die oxidatie energie vrij in de vorm van snel bewegende deeltjes.
 
In een elektrische vonk krijg je een plasma van snel bewegende elektronen en wat langzamer bewegende ionen. De snelle elektronen die op neutrale atomen botsen schieten daar vaak meerdere elektronen uit en worden niet zomaar "ingevangen"

Reageer