[scheikunde] Omzettingsfactor 6.25 bij eiwitbepaling volgens Kjeldahl methode

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 25

Omzettingsfactor 6.25 bij eiwitbepaling volgens Kjeldahl methode

We hebben op school een labo gedaan rond de eiwitgehalte bepaling via de methode van Kjeldahl. 
Ik heb hierover een vraag als volgt:
 
Waarom gebruikt men vaak 6.25 als k-waarde (omzettingsfactor) i.p.v. een ander getal?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Omzettingsfactor 6.25 bij eiwitbepaling volgens Kjeldahl methode

Met Kjeldahl bepaal je het N-gehalte van een voedingsmiddel.
 
Een eiwit bevat gemiddeld 16% stikstof.
 
Als je het N-gehalte hebt bepaald moet je dus vermenigvuldigen met 100/16=6,25 om het eiwitgehalte te verkrijgen.

Reageer