hersentumoren

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 651

hersentumoren

Komen hersentumoren minder voor dan andere vormen van kanker juist doordat hersencellen op zich niet delen  maar door een dna-foutje dat wel zijn gaan doen. Of heeft die ondeelbaarheid van de hersencellen daar geen doorslaggevende rol in ?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: hersentumoren

Welke soort hersentumor komt het vaakst voor (meningeomen daargelaten)? Daarin vind je het antwoord.

Succes!
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 651

Re: hersentumoren

Ik weet niet welke soort hersentumor het meest voorkomt.

Berichten: 247

Re: hersentumoren

Misschien een leestip: http://www.neurosurgery.pitt.edu/centers-excellence/neurosurgical-oncology/brain-and-brain-tumors/types-brain-tumors .

Geeft in heldere taal (globale) informatie over de meest voorkomende (primaire) hersentumoren. 

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: hersentumoren

Zoals je in dat linkje kunt lezen, zijn de meest voorkomende astrocytomen, die ontstaan door woekering van astrocyten (gliacellen, vandaar dat een astrocytoom een type glioom is). Gliacellen i.t.t. neuronen delen zich wel en daarom komen deze veel vaker voor dan woekering van neuronen.

De incidentie is óók bij dit type tumor lager dan bijvoorbeeld borstkanker bij vrouwen of prostaatkanker bij mannen op oudere leeftijd. Waarom exact blijft een open vraag, dat heeft met allerlei factoren te maken zoals de belangrijkste: genetische aanleg (die ontbreekt bij gliomen, althans er is heel weinig 'evidence' dat ze familiair voorkomen). Mutaties in het BRCA1 gen bijvoorbeeld leidt tot familaire borstkanker op jongere leeftijd. Daarnaast spelen causale factoren een rol zoals roken en een slecht dieet die respectievelijk bij de kans op het ontstaan van mond/halskanker, longkanker, blaaskanker en darmkanker een grote rol spelen en in mindere mate bij het ontstaan van hersentumoren. En zo is er ook aangetoond dat het continu eten of drinken van irritatieve stoffen (hete specerijen, hete thee etc.) bij de kans op slokdarmkanker en maagkanker een rol speelt. De incidentie van deze kankers is in landen zoals India derhalve vele malen hoger dan in 'het westen'. En natuurlijk weten we allemaal dat overmatige blootstelling aan zonlicht de kans op huidkankers weer doet toenemen. Vanzelfsprekend spelen al die laatste factoren geen enkele rol in het ontstaan op hersentumoren.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer