Microscoop kapot?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
Berichten: 9

Microscoop kapot?

Hallo beste mensen,
 
Ik heb een vraagje, ik heb een oude microscoop gekocht een Olympus GB, er zijn 3 objectieven van 10x 40x en 100x, als ik er een haar onder leg krijg ik alleen bij de kleinste vergroting een mooi duidelijk beeld, de andere 2 blijven wit/grijs en ik krijg helemaal niks te zien beetje donkerder beeld ook, ik heb even in de objectieven gekeken en bij degene die het wel goed doet zit binnenin (ongeveer op de helft) nog een glaasje en bij de andere 2 ontbreekt dit, zijn deze 2 nu niet goed meer/onbruikbaar?
Ik heb waarschijnlijk een miskoop gedaan maar ja dat is het risico van spullen kopen op marktplaats.
Ik kijk uit naar jullie reactie!
 
Vriendelijke groeten,
 
Mirjam.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Microscoop kapot?

In die twee objectieven zitten nog wel lensjes?

Dat er een lensje minder in zit hoeft niet direct een probleem te zijn, mogelijk is de lenzenopbouw van de sterkere vergroting anders.

Sterkere vergrotingen geven ook een wat donkerder beeld, dat hoeft geen probleem te zijn.

Je hebt die haar wel op een glaasje gelegd? Zo nee, dan kan het zijn dat het objectief niet dicht genoeg bij het preparaat komt. Hoe sterker de vergroting, hoe dichter het objectief bij het preparaat gedraaid moet worden.

Is ook dit in orde, die piepkleine objectiefjes zouden mogelijk vuil kunnen zijn aan de onderkant, kijk ook daar even naar.

Gebruikersavatar
Berichten: 9

Re: Microscoop kapot?

Hoi Michel, ik heb gedaan wat je zei, nadat ik eerst alle dekglaasjes op de grond had laten pletteren natuurlijk, :x  maar nee hoor, geen beeld, helemaal niks.
Ik had de haar eerst in een McMaster telraam gedaan, maar nee met glaasjes hetzelfde beeld. Geen dus haha.
Glaasjes zien er verder niet vuil uit.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Microscoop kapot?

Je kan de tubus zo ver naar beneden draaien dat ook de kortere, sterker vergrotende objectieven het preparaatglas vrijwel raken?
De objectieven staan ook mooi recht onder de tubus als je de revolverkop roteert?
 
Heb je al iets anders dan een haar geprobeerd, misschien is het nog te lastig voor je zo'n smal ding bij een sterkere vergroting in beeld te krijgen. Neem eens een dun bloemblaadje of iets dergelijks en draai de tubus heel langzaam naar het object terwijl je kijkt of je een beeld krijgt. Zorg dat het diafragma (als dat er is) open staat.

Gebruikersavatar
Berichten: 9

Re: Microscoop kapot?

Ik ga er morgen mee verder, er zit geen lampje bij, bedankt alvast voor je antwoorden, ik laat het je weten als het gelukt is!

Gebruikersavatar
Berichten: 773

Re: Microscoop kapot?

Zonder lamp wordt het denk ik heel lastig om de grotere vergrotingen te gebruiken, die hebben echt wat meer licht nodig dan omgevingslicht, ik heb dit zelf thuis ooit gedaan door een gewoon bureaulampje ondersteboven onder het preparaat te leggen, niet handig, maar werkte wel. 
En zoals Michel al zei, probeer eens wat anders, duidelijkers dan een haar, bijvoorbeeld idd blaadjes of een vliesje van een ui.
To boldly go where I`ve never been before



Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

Gebruikersavatar
Berichten: 9

Re: Microscoop kapot?

Lampje erbij gezet, maar helaas, ik heb een plat zaadje er onder gelegd en bij de 10x vergroting krijg ik een prima beeld (prachtig hoor trouwens als je die structuur ziet!) maar bij de andere 2 lenzen weer hetzelfde liedje, ik krijg nog geen eens de contouren of iets dergelijks te zien. Wel jammer want het had mij wel gaaf geleken om het nog groter en beter te zien. Maarrrr niet getreurd  want ik heb ook nog goed nieuws te melden, er zit nog een oculair bij met 5x vergroting en ik heb er ook nog eentje van 10x dus met dat objectief van 10x heb ik dus een keer 50x en een keer 100x vergroting, en voor het mestonderzoek,  wormeieren tellen, (waar ik hem voor heb gekocht moet dat voldoende zijn) Ja toch?
Dank jullie wel voor de goede raad en adviezen!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Microscoop kapot?

Jammer. Waarschijnlijk is er dan toch wat loos met die twee objectieven.

Gebruikersavatar
Berichten: 39

Re: Microscoop kapot?

Mirjam Groenewoud schreef: Lampje erbij gezet, maar helaas, ik heb een plat zaadje er onder gelegd en bij de 10x vergroting krijg ik een prima beeld (prachtig hoor trouwens als je die structuur ziet!) maar bij de andere 2 lenzen weer hetzelfde liedje, ik krijg nog geen eens de contouren of iets dergelijks te zien. Wel jammer want het had mij wel gaaf geleken om het nog groter en beter te zien. Maarrrr niet getreurd  want ik heb ook nog goed nieuws te melden, er zit nog een oculair bij met 5x vergroting en ik heb er ook nog eentje van 10x dus met dat objectief van 10x heb ik dus een keer 50x en een keer 100x vergroting, en voor het mestonderzoek,  wormeieren tellen, (waar ik hem voor heb gekocht moet dat voldoende zijn) Ja toch?
Dank jullie wel voor de goede raad en adviezen!
 
Dat opent perspectieven lijkt mij
(ik heb vaker door die dingen heen gekeken en meer gezien dan ik wilde).
  • Op je model microscoop heb ik niet "ge-googled" (solly) maar ik denk niet dat het een groot model is.
  • Een lamp zit er niet in begrijp ik, maar ik denk wel een spiegeltje.
  • Naar wat ik hier heb gelezen zijn die twee objectieven idd stuk naar mijn indruk.
Hoeveel geld je kunt missen om dat ding op te waarderen weet ik natuurlijk niet.
Maar de kans is groot dat je hier je kapotte onderdelen kunt vervangen voor een leuk prijsje:
 
http://www.microscoop-expert.nl/
 
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Greetz,
DW.
:oops:  Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.  [-X 

Gebruikersavatar
Berichten: 9

Re: Microscoop kapot?

Ik kan bij de microscoopexpert geen Olympus objectieven vinden, wel op Marktplaats (denk ik)
 
http://link.marktplaats.nl/m892836886
 
Is dat dezelfde die ik heb?
 
Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Microscoop kapot?

Kan je een scherp mogelijke foto's maken van jouw microscoop en makro opnames van de objectieven (inclusief de goed werkende en graag met eventueel opschrift in beeld) en die hier plaatsen?
 
Er is geen andere typeaanduiding behalve Olympus GB?

Gebruikersavatar
Berichten: 9

Re: Microscoop kapot?

Daar komen ze!
 
Afbeelding
 
Afbeelding
 
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Microscoop kapot?

Ik heb denk ik exact dezelfde. Dat ding staat nu bij mijn neefje, maar ik zal het komend weekend even halen om in de objectiefjes te kijken naar dat 'ontbrekende' lensje. Het apparaat ziet er verder helemaal normaal en origineel uit.
 
Je kan de objectiefjes helemaal tot op het preparaatglaasje draaien, en je gebruikt de fijnafstelling om te focussen bij sterkere vergrotingen? Zoals de revolverkop nu staat zie je niets, je weet zeker dat je de objectiefjes recht onder de tubus draait (ze staan dan midden in het gat van de tafel)? Je weet zeker dat de objectiefjes niet vuil zijn?

Gebruikersavatar
Berichten: 9

Re: Microscoop kapot?

Hi Michel! Ik  heb de revolverknop zo gedraaid voor de foto, als ik er doorheenkijk staat hij anders boven dat gat idd totdat ik een zacht klikje voel.
Bij de 40x vergroting zie ik in het midden van het glaasje iets waarvan ik denk dat het er niet hoort, beetje melkachtig van kleur, maar wat ik zo graag wilde weten, denk jij dat het objectief dat op Marktplaats aangeboden word dezelfde is?
Het lijkt wel precies dezelfde.

O ja en nog iets wat ik bijna vergeet ik heb contact gehad met de vorige eigenaresse en ze vertelde dat de 100x vergroting met olie moest, dat heb ik geprobeerd,zeker olie van 100 jaar oud, dikke ouwe meuk, alles onder de kliederzooi glaasjes gebroken geen beeld ik word er allemaal zo vrolijk van hè!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Microscoop kapot?

Ja, dat is hezelfde objectief.

Dat melkachtige wijst toch wel op een vervuilde lens. Dat gebeurt zeker met sterkere vergrotingen nogal eens, omdat de afstand tot het preparaat dan zo gering is. Een kleine onvoorzichtigheid, iets te ver doordraaien en dat piepkleine lensje heeft een vieze coating gekregen van een nat preparaat. Bij zulke kleine lensjes is dat genoeg om ze onbruikbaar te maken.

Je zou heel voorzichtig met met schoon water en daarna zuivere alcohol of xylol dat lensje aan de buitenzijde schoon kunnen proberen te maken.

Let bij eventuele aankoop van een ander objectief er op dat dat ding niet onder hetzelfde euvel lijdt.

Gooi die olie weg, en doe het eerst maar even zonder. Ik zou eerst dat schoonmaken proberen, niet geschoten is altijd mis.

Reageer