pH appels

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 24

pH appels

Een klasgenoot zijn eindwerk gaat over fruit. Hij is enkele weken geleden is een bedrijf gaan kijken en werken waar ze fruit analyseren. 
De werkwijze voor pH is als volgt:
Van appels wordt sap gemaakt, daarna wordt FFT toegevoegd en begint men te titreren met KCl tot een rode kleuromslag.
 
Maar volgens mij is KCl toch pH neutraal, dus kan dit toch helemaal geen rode kleuromslag geven?
 
Weet iemand wat er mis is?

Berichten: 772

Re: pH appels

Wat hier staat is onmogelijk. Zuren ga je niet titreren met een zout, maar met een (sterke) base.

Gebruikersavatar
Berichten: 24

Re: pH appels

Ik vind het ook een heel vreemde werkwijze maar hij zegt dat het zo is gebeurt..

Berichten: 247

Re: pH appels

Volgensmij wordt kaliumchloride gebruikt om het zuur (de H+-ionen) uit het fruit te krijgen in oplossing en hiermee dus meetbaar. De kleuromslag kan dan een indicatie zijn voor een bepaalde pH. Dit is alleen niet een titratie. Ik weet ook niet waar FFT voor staat.

Berichten: 12.262

Re: pH appels

Fenolftaleine denk ik.

Maar hoe die titratie werkt is me verder een raadsel. Het is paars tussen een pH van pakweg 8 en 12, en het sap uit appels heeft een veel lagere pH (4 ofzo). Het klinkt wel plausibel dat ze het zouden titreren met bijvoorbeeld KOH, maar KCl gaat het niet doen kleuren hoeveel je ook toevoegt.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: pH appels

Het zal wel een lees- of schrijffout zijn. KCl ipv KOH of vice versa.
 
Vervang in het gegeven voorschrift KCl door KOH en er staat een heel plausibele werkwijze.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 24

Re: pH appels

KCl wordt inderdaad veel gebruikt om H+ ionen los te maken. Volgens mij zit de fout dat hij een andere indicator dan fenolftaleine heeft gebruikt, ,FFT wordt namelijk meer roze-paars. En de kleur die hij mij op een foto heeft laten zien was echt rood.
Bestaan er indicators die een kleuromslag op pH 5 ofzo hebben? Want dan is het wel mogelijk dat met KCl getitreerd werd.
Bijlagen
11041378_889687901072393_990381712_n.jpg
11041378_889687901072393_990381712_n.jpg (109.57 KiB) 1094 keer bekeken
11039955_889687854405731_612497323_n.jpg
11039955_889687854405731_612497323_n.jpg (39.01 KiB) 1094 keer bekeken

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: pH appels

KCl om ionen los te maken, dat klinkt niet echt chemisch.
 
Bij het gebruik van een KCl-oplossing om wateroplosbare stoffen, waaronder zuren, uit het fruit zelf te extraheren, kan ik me nog iets voorstellen. Maar hier staat toch echt titreren.
 
Sowieso heb je voor een kleuromslag een aflopende reactie nodig. Die zie ik met KCl ook nog niet zo snel gebeuren, niet met zuren in ieder geval.
 
Dat het niet paars is maar rood kan prima liggen aan de oorspronkelijke kleur van het sap. Als dat een beetje gelig is, kleurt het met fenolftaleïne niet paars maar rood.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 12.262

Re: pH appels

Denk het ook. Als ik die foto van het bekerglas zo zie is dat eigenlijk precies wat ik zou verwachten met wat fenoftaleine in appelsap na toevoegen van een base.
Victory through technology

Reageer