Data schaling in matlab

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 5

Data schaling in matlab

Momenteel ben ik bezig met de analyse van mijn data. Nou zou ik graag mijn data willen schalen met behulp van matlab, hier kom ik echter niet uit. 
 
Tijdens de experimenten (waarbij de data is verzameld) zijn bepaalde drempels gemeten en deze zou ik graag willen koppelen aan bepaalde waardes. Hierbij zou ik graag de eerste drempel willen koppelen aan de -15, de middelste drempel aan de 0 en de grootste drempel aan de 15. Echter het verschil tussen de eerste en tweede drempel en tussen de tweede en derde drempel is niet in alle gevallen even groot. In volgende experimenten zijn vervolgens waardes gevonden die tussen deze bepaalde drempels zouden moeten liggen en hier wil ik een programmatje in matlab voor schrijven die er voor zorgt dat deze gevonden data automatisch tussen de -15 en 15 mee schaalt.
 
Ik kom er echter totaal niet uit hoe ik dit zou kunnen programeren in matlab. Dus ik hoop dat er hier iemand is die mij hiermee kan helpen!
 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.100

Re: Data schaling in matlab

Ik snap eigenlijk niet precies wat je nu hebt en wat je nu wil. Kun je het iets wiskundiger, of met een paar voorbeelden, uitleggen?

Berichten: 5

Re: Data schaling in matlab

ik heb drie verschillende drempels gemeten. Stel drempel 1 = 0.7 (minimum), drempel 2=5.6 en drempel 3 = 12.3 (maximum). Vervolgens wil ik deze waardes schalen tussen de -15 en 15, waarbij drempel 1 gelijk moet staan aan -15, drempel 2 aan 0 en drempel 3 aan +15.
 
oftewel
x in=0.7 --> X out = -15
x in = 5.6 --> x out= 0
x in =12.3 --> x out=+15
 
vervolgens zal echter tijdens andere experimenten data verkregen worden die hier tussen ligt, bijvoorbeeld 2.3 of 10.2. en hiervoor zou ik een programma in matlab willen schrijven die dan deze data schaalt tussen -15 en 15.
 
dus bijvoorbeeld x in=4.9 --> x uit= -7.5
 
Ik hoop dat het zou duidelijk en dat iemand mij hiermee kan helpen!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.100

Re: Data schaling in matlab

Ik zie niet helemaal in waarom je 4.9 wil laten schalen naar -7.5. Ik zou zeggen dat (5.6+0.7)/2 = 3.15 schaalt naar -7.5. Hoe wil je je schaling eigenlijk hebben? Lineair?
 
Hoe ik het nu voor me zie is dat je eerste kijkt of een bepaalde waarde groter of kleiner is dan drempel 2. Als hij kleiner is dan drempel 2, dan voer je een lineaire interpolatie uit tussen drempel 1 en drempel 2, vermenigvuldig je de uitkomst (die tussen 0 en 1 ligt) met 15 en trek je er vijftien van af. Indien de nieuwe waarde groter is dan drempel 2, voer je iets soortgelijks uit tussen drempel 2 en drempel 3.

Reageer