[scheikunde] verspringende elektronenparen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

verspringende elektronenparen

Hay,
 
Hoe weet je hoe elektronenparen verspringen? Kies je altijd twee paren?, want waarom zou je niet gewoon één paar laten verspringen, of drie tegelijk?
 
Verspringende elektronenparen.png
Verspringende elektronenparen.png (132 KiB) 435 keer bekeken
 
edit:
 
Oké, dat van dat twee verspringen klopt sowieso niet - er kunnen meerdere paren verspringen.
 
Mijn vraag blijft staan: is er een soort van systematische aanpak om alle mesomere grensstructuren te teken? Ik neem aan dat je begint met de lewisstructuur, en dan één elektronenpaar laat verspringen, waarna je kijkt wat er moet gebeuren om het een en ander kloppend te maken - maar wat doen je dan? Gewoon een ander willekeurig paar kiezen, of is er een manier om dit slim te doen?
 
edit2:
 
OK, dat verspringen is volgens mij een soort limitatie bij het opstellen van alle mesomere grensstructuren. In theorie zou je alle mogelijke structuren die in principe kloppen, kunnen tekenen, maar je moet er nog rekening mee houden dat elektronenparen alleen naar naastgelegen atomen verspringen.
 
Ik denk dat ik het dus gewoon snap ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: verspringende elektronenparen

Je bent vrij om een elektron van de ene plaats naar de andere te verschuiven, maar moet daarbij de volgende regels in acht nemen:
 
1. De atomen moeten aan elkaar blijven zitten zoals ze zitten. Je mag dus geen enkele bindingen gaan verplaatsen.
2. De octetregel moet worden gerespecteerd voor elementen uit de 2e periode. In die zin je mag dus best een elektronenpaar verplaatsen, maar daardoor mogen er niet ineens 5 elektronenparen rondom hetzelfde atoom zitten. In zo'n geval moet je dus tegelijkertijd een ander elektronenpaar van dat atoom weg verplaatsen.
 
Hierop aanvullend:
 
3. Áls je een elektronenpaar van een atoom weg verplaatst moet dat een elektronenpaar uit een dubbele of drievoudige binding zijn. Een enkele binding mag je immers niet loshalen.
4. Minder dan 4 elektronenparen is niet gunstig, maar is niet per se een probleem. Je kunt dus grensstructuren tekenen waarin slechts 3 elektronenparen rondom een atoom zitten. Die grensstructuren zijn wel minder gunstig en zullen geen grote bijdrage leveren aan de echte structuur.
 
De systematische aanpak is dus inderdaad, een elektronenpaar pakken, die verplaatsen, en dan kijken of en hoe je daar een kloppende structuur mee kunt maken. Het maakt niet veel uit waar je mee begint. Uiteindelijk zul je toch alle mogelijkheden moeten nagaan om de mogelijke grensstructuren boven water te krijgen.
 
Hou er verder rekening mee dat grensstructuren waarin 2 tegengestelde ladingen voorkomen wat minder gunstig zijn dan een grensstructuur waarin deze lading wegvallen. Ze spelen echter wel degelijk een rol! (elke vorm van resonantie betekent extra stabilisatie)
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer