Faraday, Alma en zwarte gaten

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Faraday, Alma en zwarte gaten

Faraday
Faraday.jpg
Faraday.jpg (20.16 KiB) 449 keer bekeken
Michael Faraday
Michael Faraday, afkomstig uit een arm gezin, kreeg weinig scholing. Hij moest op zijn 14e gaan werken als boekbinder, maar las in zijn vrije tijd ieder boek dat door zijn handen ging. Zo leidde hij zichzelf op en vergaarde een grote kennis op veel wetenschapsterreinen. Hij schreef tal van belangrijke ontdekkingen op zijn naam en groeide uit tot een van de meest gerespecteerde wetenschappers uit zijn tijd. Hij wordt door velen beschouwd als de grootste experimentele wetenschapper ooit.
Toen Faraday in 1845 na maanden experimenteren met allerhande materialen een stuk loodglas in een magnetisch veld plaatste, en rotatie van het door het glas gestuurde gepolariseerde licht waarnam, bewees hij dat licht en magnetisme gerelateerd waren. Zijn experimenten toonden ook aan dat die rotatie afhankelijk is van de golflengte van het licht (klik). Later in 1855 zou Maxwell met zijn paper 'On Faraday's lines of force' een degelijke theoretische basis onder het werk van Faraday (die de wiskunde nauwelijks machtig was) leggen.
De naar hem genoemde Faraday rotatie ligt nu aan de basis van een belangrijke vooruitgang in onze kennis van zwarte gaten en quasars.
Faraday rotatie.jpg
Faraday rotatie.jpg (26.99 KiB) 447 keer bekeken
Faraday Rotatie.
 
Zwarte gaten en quasars
Black hole-S.gif
Black hole-S.gif (1.87 MiB) 448 keer bekeken
Artist impression van een roterend actief zwart gat dat een jet de ruimte injaagt. Bron: Esa
We weten inmiddels dat quasars de ongemeen energieke jets zijn die, als de lichten van een vuurtoren, met enorme snelheid via de rotatiepolen van grote actieve zwarte gaten het heelal worden ingejaagd. Meer hierover in bijvoorbeeld dit topic.
 
Maar hoe die jets nu precies ontstaan, en waar ze precies uit bestaan is voornamelijk een theoretisch exercitie. Vermoed wordt dat de spiraalvormige vervorming van de ruimte rond een snel roterend zwart gat een rol speelde. Deze zogenoemde 'Frame dragging' werd door Einstein al voorspeld, en is niet zo lang geleden door Gravity Probe b aangetoond (klik).
De gigantische zwaartekracht van het roterende zwarte gat windt de ruimte rond het zwarte gat op als het papiertje rond een snoepje en alles in deze sterk vervormde ruimte heeft die vervorming maar te volgen, zo-ook eventuele magnetische veldlijnen. Omdat de materie die al maar sneller naar de waarnemingshorizon van het black hole spiraalt extreem heet wordt is ze een deel van haar elektronen kwijt geraakt, en dit plasma is elektrisch geleidend geworden.
 
Extreem snel roterend elektrisch geleidend materiaal moet enorm krachtige magnetische velden opwekken, en het zijn dan ook de opgewonden magnetische veldlijnen die geacht worden een deel van de naar het zwarte gat spiralende materie naar de rotatiepolen te sturen. Daar wordt de hete materie, ingevangen in een koker van gedraaide magnetische veldlijnen, met een snelheid die die van het licht benadert in twee bundels het heelal ingejaagd. Hier wint de kracht van het magnetische veld het van de gigantische zwaartekracht van het black hole, de veldsterkte moet dus enorm zijn.
black-hole-with-magnetic-field-lines.jpg
black-hole-with-magnetic-field-lines.jpg (42.75 KiB) 448 keer bekeken
De magnetische veldlijnen van een roterend zwart gat. Bron: Eso
Hoe bewijs je deze theorie; hoe kan je op de onvoorstelbare afstand tussen ons en de quasar aantonen dat er een extreem sterk magnetisch veld moet zijn, dat zich vlakbij de waarnemingshorizon van een black hole ophoudt? Er zijn wel waarnemingen gedaan die magnetische velden aantonen, maar die velden zijn zwak en bevinden zich op grote afstand (meerdere lichtjaren) van de zwarte gaten.
 
Hier komt Michael Faraday ons, 170 jaar na zijn ontdekking, te hulp.
Net zoals het gepolariseerde licht dat door het magneetveld in zijn loodglas roteerde, moet ook de elektromagnetische straling in een roterend veld gepolariseerd raken, en die polarisatie is mede afhankelijk van de golflengte van de straling. Door de polarisatie op verschillende golflengten te meten kan de sterkte van het magnetisch veld worden afgeleid.
 
Tot voor kort was het echter niet mogelijk een dergelijke meting vlak bij de waarnemingshorizon van een zwart gat te doen. Vrijwel alle straling wordt volledig geabsorbeerd en is onzichtbaar vanaf de Aarde. Maar sub-millimetergolven kunnen wel door de wolken van stof en gas heendringen. Dat moet dan gecombineerd worden met een enorm hoog oplossend vermogen (het black hole ligt maar liefst 7 miljard lichtjaar ver weg).
 
En hier toont de Atacama Large Milimeter Array (Alma, zie ook hier en hier) wederom haar spierballen en enorme precisie (objecten tot 6 milli-boogseconde kunnen worden opgelost).
 
Alma
alma.jpg
alma.jpg (42.87 KiB) 448 keer bekeken
Atacama Large Millimeter Array. Bron: Alma
Het is wetenschappers gelukt om met behulp van dit fantastische instrument de Faraday rotatie tot op enkele lichtdagen vanaf het black hole te meten. Het magnetisch veld is volgens de wetenschappers meer dan duizend keer zo sterk als het sterkste veld ooit waargenomen. Een veld van minimaal tientallen Gauss sterk op 3 lichtdagen afstand (tien keer de afstand Pluto - Zon) van het zwarte gat. Dat is inderdaad een extreem sterk magnetisch veld, en de meting ervan biedt een sterke ondersteuning van de theorie.
Ivan Martí-Vidal et al Chalmers University of Technology:
The mechanism that forms such a jet and guides it over scales from a few light-days up to millions of light-years remains uncertain, but magnetic fields are thought to play a critical role. Using the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), we have detected a polarization signal (Faraday rotation) related to the strong magnetic field at the jet base of a distant AGN, PKS 1830−211. The amount of Faraday rotation (rotation measure) is proportional to the integral of the magnetic field strength along the line of sight times the density of electrons. The high rotation measures derived suggest magnetic fields of at least tens of Gauss (and possibly considerably higher) on scales of the order of light-days (0.01 parsec) from the black hole.
 

Het actieve zwarte gat PKS 1830-211. Aan het einde van het filmpje wordt een afbeelding van de materie rond het gat getoond zoals door Alma is vastgelegd.
 
Meer lezen?: klik, klik
Bijlage bij het wetenschappelijk paper:

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.096

Re: Faraday, Alma en zwarte gaten

Mooi stuk. Ik snap de crux echter nog steeds niet. We hebben een zwart gat dat roteert. Dit vervormt de ruimte eromheen tot een spiraal. Deeltjes in de buurt van het zwarte gat zijn zeer heet, en daardoor hebben ze vrije ladingen. Deze geladen deeltjes volgen de spiraalvormige ruimte richting het zwarte gat, aangetrokken door zwaartekracht. Deze spiraalvormige beweging van geladen deeltjes veroorzaken een gigantisch magnetisch veld in de richting van de as van de spiraal.
  • Vraag 1: Mag je dit zomaar stellen in gekromde ruimtes?
  • Vraag 2: Welke deeltjes worden nu weggeschoten door deze magnetische velden?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Faraday, Alma en zwarte gaten

Wat je precies met de crux bedoelt is mij niet duidelijk.
 
Als je je afvraagt hoe het kan dat plasma met een snelheid die die van het licht benadert (vlak bij de waarnemingshorizon is de versnelling immers zodanig dat alleen relativistische snelheden een ontsnapping mogelijk maken) door de jets de ruimte ingejaagd worden, en wat daarvoor dan de energiebron is:
 
Gedacht wordt dat het impulsmoment van het black hole zelf hier de motor voor is. Penrose heeft becijferd dat 20% van de massa van het black hole opgeofferd kan worden tbv. deze energie. Het black hole zou dan steeds trager gaan roteren, en mogelijk eindigen als een perfect rond niet langer roterend Schwarzschild black hole. Dit is het zogenoemde Penrose Process (klik). De jets zouden dan voornamelijk bestaan uit baryonische materie, een plasma van protonen en elektronen.
 
Ook het Blandford Znajek process kan dit verklaren. De onderliggende fysica is mij niet goed bekend, maar ook hier wordt rotatie-energie aan het black hole onttrokken om jets (van waarschijnlijk positron-elektron paren) mogelijk te maken (klik).
 
En verder is het het Penrose-Blandford Znajek process, een combinatie van deze twee.
 
Maar waar precies de jets uit bestaan, zal nog wel even twijfelachtig blijven. Zo zijn er ook waarnemingen (door Eso) dat moleculair waterstofgas met relativistische snelheden van het black hole (en het omringende sterrenstelsel) vandaan wordt geblazen, mogelijk aangedreven door een stroom elektronen die met nagenoeg de lichtsnelheid uit de jets blazen. 
 
Je kan het inderdaad niet 'zomaar' stellen in zulke sterk gekromde ruimtes, het artikeltje geeft zeker een sterk vereenvoudigde weergave zonder de complexiteit tgv de Art (op de frame dragging, een Art verschijnsel na), maar hopelijk wel een redelijk begrijpelijk overzicht van de werking en de ontdekking. Heel veel rond black holes en relativistische jets is natuurlijk niet bekend, maar het vermoeden dat extreme magnetische velden een belangrijke rol moeten spelen bij de vorming van quasars (en andere jet-verschijnselen) lijkt met deze waarneming een stevige steun in de rug gekregen te hebben.
 
Helaas zijn de meeste artikelen niet vrij toegankelijk en duur. Ik heb een aanvullend artikel en twee papers gevonden die hopelijk wat meer licht op de materie laten schijnen:
 
Efficient Generation of Jets, Alexander Tchekhovskoy:
In their picture, magnetic field lines are kept confined around the BH by an accretion disc. The rotation of space-time near the BH twists these lines into helical magnetic springs which expand under their own pressure and accelerate any attached plasma. In the process, energy is extracted from the spinning BH and is transported out along the magnetic field, making a relativistic jet. The BZ mechanism is a promising idea since magnetic fields are common in astrophysical accretion discs and so the requirements for this mechanism are easily met.
Black holes dominate their surroundings by their extremely powerful gravitational pull. However, other forces, including magnetic forces, which are usually considered to be weaker, are also at work in the immediate vicinity of these objects. A team of astronomers at the Max Planck Institute for Radio Astronomy in Bonn and the Lawrence Berkeley National Laboratory in the USA has found that magnetic forces can, in fact, be as strong as gravity in the vicinity of black holes. (klik)
 
Bijlage:
The power of relativistic jets.pdf
(469.35 KiB) 423 keer gedownload
Bijlage: [attachment=18714:Efficient generation of jets.pdf]
Bijlagen
Efficient Generation of Jets.pdf
(384.27 KiB) 444 keer gedownload

Reageer