Autisme behandelen

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 373

Autisme behandelen

Af en toe kom ik op Scientias berichtjes tegen over nieuwe ontdekkingen rondom autisme. En wat mij opvalt is dat die berichtjes ook vaak roepen dat de nieuwe ontdekking in kwestie het eenvoudiger maakt om autisme te behandelen.
 
Nu is mijn vraag: wat wordt er bedoeld met "behandelen"?
 
Hoe kijken de experts/wetenschappers/psychologen/onderzoekers (etc.) aan tegen het fenomeen autisme, en wat voor een "behandeling" hebben ze in gedachten?
 
Immers, autisme wordt vaak een stoornis genoemd, soms zelfs een ziekte. Deze woordkeuze schetst een negatief beeld over iets dat wat mij betreft slechts een mooi voorbeeld is van de diversiteit van onze soort. Het is denk ik bekend dat autisten vaak goed zijn in specifieke kennisgebieden, complexe systemen (zoals computers) vaak goed kunnen doorzien/overzien en zich goed kunnen afzonderen om zich te storten op een vraagstuk.
 
Willen wetenschappers autisme bestrijden? Of zijn ze op zoek naar manieren om mensen met de eigenschap te helpen er beter mee te leren omgaan? Wat is de heersende doelstelling bij wetenschappers die onderzoek doen naar autisme?

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Autisme behandelen

Erik Leppen schreef: Wat is de heersende doelstelling bij wetenschappers die onderzoek doen naar autisme?
Ik denk dat er veel verschillende doelstellingen spelen.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Berichten: 12.262

Re: Autisme behandelen

Het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre je iets moet medicaliseren.

Bij fysieke aandoeningen is het meestal mogelijk een vrij objectieve diagnose te stellen, en op basis daarvan te kiezen voor een behandeling (of niet, afhankelijk van wat het is en de balans tussen belasting door behandeling en onbehandeld doorleven).

Voor geestelijke aandoeningen is het onderscheid veel lastiger. Allereerst zijn de diagnoses relatief waardeloos - er is soms weinig objectief meetbaars aan, en dan moet je gaan bepalen of iets bijvoorbeeld een karaktertrek of een ziekte is zonder heldere grens daartussen.

Overigens denk ik dat die professor wel een punt heeft: geef alle patienten met geestelijke aandoeningen een dosis heroine, en ze klagen nergens meer over afgezien van dat de volgende dosis later dan gewenst wordt afgeleverd ;)
Victory through technology

Reageer