afvalstoffen van alchol bloed

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

afvalstoffen van alchol bloed

Als alcohol in het bloed is afgebroken dan is het toch wel zichtbaar in het bloed van de afvalstoffen van alcohol? En hoe noemen ze de afvalstoffen is dat recidive?

Berichten: 12.262

Re: afvalstoffen van alchol bloed

Alcohol metaboleert normaliter eerst tot ethanal, en daarna verder tot acetyl-CoA, wat een normaal onderdeel is van het metabolisme van voedsel (citroenzuurcyclus).

Normaliter is het tempo van de eerste stap de snelheidsbeperkende, en zul je dus geen ethanal vinden vinden korte tijd nadat alle ethanol is gemetaboleerd. Er zijn wel (voornamelijk aziatische) mensen die het gen voor de tweede stap missen in de mitochondrien waardoor ethanal zich ophoopt. Vermoeddelijk zul je onder deze groep niet zoveel zware drinkers vinden gezien ethanal-vergiftiging nogal onaangenaam is en men het daarom rustig aan doet met de drank.

Als je echter bijv wilt zien of iemand een etmaal geleden een paar biertjes gedronken heeft is dat tamelijk kansloos door te kijken naar metabolieten. Zelfs de groep met het missende gen om ethanal snel af te breken zal het inmiddels gemetaboleerd hebben, en zo niet kun je onmogelijk bepalen of de verhoogde bloedwaarde voor ethanal gevolg is van drinken van ethanol of blootstelling aan ethanal.
Victory through technology

Berichten: 3

Re: afvalstoffen van alchol bloed

Als alcohol vrij snel uit het bloed is verdwenen is er dan nog wel alcohol of recidive van alcohol terug te vinden in de haren en hoe lang of hoeveel later is alcohol of andere stoffen terug te vinden in haar monsters?

Berichten: 12.262

Re: afvalstoffen van alchol bloed

Alcohol is een vluchtige verbinding die niet in haren achterblijft in tegenstelling tot bepaalde minder vluchtige stoffen als een aantal hormomen en drugs.

Een standaard-glas alcohol (bevat 10 gram alcohol, of dat nou 250 ml bier is of 100 ml wijn etc) breekt in een man af in ongeveer 1 uur, in een vrouw in ongeveer 1.5 uur. Misschien kun je daarna nog even wat ethanal detecteren, maar pakweg een dag na aantal drankjes x aantal uren is er niets meer te vinden.

Overigens is detectie van alcohol in bloed, urine of adem niet per se een indicatie dat iemand ook alcohol gedronken heeft. Het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld vergistend voedsel of wellicht nog langs andere mechanismen. Normaliter zorgt dit niet voor een alcoholgehalte in het bloed dat zo hoog is dat je niet meer mag autorijden (zelfs met een beginnersrijbewijs), al zijn er wel een paar gevallen gedocmenteerd van mensen die erboven kwamen zonder direct alcohol te drinken.
Victory through technology

Reageer