Neutronenster imiteert zwart gat

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Neutronenster imiteert zwart gat

Astronomen hebben een neutronenster gevonden die het gedrag van een zwart gat vertoont. Geheimzinnige ringen van röntgenlicht rond de ster leidden tot de conclusie dat de neutronenster met regelmaat zeer helder moet zijn en zeer krachtige jets moet produceren, met 99,9% van de lichtsnelheid. Tot dusver leek dit vooral voorbehouden aan zwarte gaten.
 
Afbeelding
 
Neutronensterren zijn ongeveer anderhalf keer zo zwaar als de zon. Maar waar onze zon een straal heeft van bijna 700.000 km is die van een neutronenster ongeveer 10 km. Circinus X-1 bestaat uit zo'n neutronenster, die gas van een begeleidende ster invangt. We spreken dan van een neutronenstersysteem.
 
Straalstromen
Op waarnemingen zijn duidelijk vier ringen te zien. Samen met metingen aan radiostraling is uit deze ringen af te leiden dat Circinus X-1 op 30.000 lichtjaar staat.

Circinus X-1 is regelmatig zo helder dat de druk die de straling van de neutronenster uitoefent hoger is dan de kracht van de zwaartekracht die er heerst. Dit betekent dat materiaal naar buiten "geblazen" wordt door de straling. Zulke verschijnselen worden wordt slechts zelden waargenomen en dan voornamelijk bij zwarte gaten. Toen de afstand tot Circinus X-1 eenmaal precies bepaald was, konden de sterrenkundigen ook vaststellen dat de vuurtorenachtige straalstromen die van de bron af bewegen een snelheid moeten hebben van 99,9% van de lichtsnelheid. Zulke hoge snelheden werden tot voor kort ook alleen aangetroffen in straalstromen bij zwarte gaten. 
 
 
Lees meer: 
SRON
 
Publicatie:
S. Heinz, et al.: Lord of the Rings: A Kinematic Distance to Circinus X-1 from a Giant X-Ray Light Echo
 
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer