Waarom zijn er schrikkelseconden?

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 373

Waarom zijn er schrikkelseconden?

Zojuist is 30 juni, 23:59:60 gepasseerd.
 
Dus ik vroeg me af: waarom zijn er eigenlijk schrikkelseconden?
 
Is de aarde langzamer gaan draaien dat een dag een fractie van een seconde langer is dan 24 uur? (En zo ja, waarom? Wordt de planeet groter?) En zo ja, waarom compenseren we dat? Waarom is die seconde belangrijk genoeg om er klokken op gelijk te zetten?
 
Trouwens, misschien past dit in een van de vakforums maar ik wist zo niet in welke, dus dit leek me de veiligste optie.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Waarom zijn er schrikkelseconden?

Ja, de aarde draait iets langzamer, bovendien draait ie niet altijd even snel. Grote aardbevingen kunnen genoeg massa verplaatsen om de lengte van de dag iets te veranderen.

Waarom we dit corrigeren is dezelfde reden als waarom we schrikkeljaren nodig hebben: met een vast aantal dagen per "jaar" zouden de seizoenen op den duur uit de pas gaan lopen, en met een vast aantal seconden per dag zouden de dag/nacht uit de pas gaan lopen op de langere duur.

Berichten: 12.262

Re: Waarom zijn er schrikkelseconden?

Er is laatst ook al een flink topic over langsgekomen, maar bovenstaande lijkt me een prima uitleg.

Overigens kun je wel vraagtekens zetten bij de keuze voor seconden in plaats van bijvoorbeeld minuten. Uiteraard is het doel om, simpel gezegd, het hoogste punt van de zon samen te laten vallen met 12 uur smiddags. Op lange termijn is dat een wenselijke ontwikkeling, maar als je naar de daadwerkelijke drift kijkt is die niet zo groot: minder dan een minuut over de afgelopen 50 jaar. Ergens zou het elegant(er) zijn om aan het einde van iedere eeuw een minuut of desnoods 2 in te lassen ipv regelmatig met seconde-correcties te komen die weinig praktisch nut hebben maar wel technische overlast kunnen geven.

Uiteraard zijn er processen die zeer kritisch zijn qua timing, bijvoorbeeld GPS ontvangers. Die hebben echter een nauwkeurigheid nodig die veel beter is dan 1 seconde en maken geen gebruik van schrikkelsecondes voor locatiebepaling.
Victory through technology

Berichten: 373

Re: Waarom zijn er schrikkelseconden?

rwwh schreef: en met een vast aantal seconden per dag zouden de dag/nacht uit de pas gaan lopen op de langere duur.
Waarom is dat erg?
 
Ik bedoel, het gaat om een seconde per jaar of zo, toch? Dat is een uur in 3600 jaar. Waarom is het erg als in het jaar 5600 de zon zijn hoogste punt om één uur bereikt (of om elf uur 's ochtends)?

Berichten: 12.262

Re: Waarom zijn er schrikkelseconden?

Een uur is wel redelijk veel, dat ga je in de praktijk merken (ook al doen we dat in de zomer juist expres).

In de praktijk worden zaken als het tijdstip van zonsopkomst en ondergang berekend, daarvoor is het wel van belang dat het midden van de dag ietwat astronomisch correct blijft. Een nauwkeurigheid van een minuut is denk ik voor vrijwel alles voldoende.

Overigens is het wel een keuze wanneer dat hoogste punt precies valt. Nederland heeft die keuze astronomisch gezien niet correct gemaakt door te kiezen voor CET. Qua ligging ligt geheel nederland onder 7.5 graden breedte en zouden we de tijdzone van engeland moeten aanhouden.

Voor het idee: CET is pas een heel eind na het oosten astronomisch correct, je moet tot voorbij praag reizen wil de zon daadwerkelijk zijn hoogste punt om 12.00 hebben.
Victory through technology

Berichten: 1.816

Re: Waarom zijn er schrikkelseconden?

Het is zeker de astronomie en ruimtevaart die er baat bij heeft om bv  telescopen te synchroniseren. In het dagelijks leven maakt het weinig uit. 
 
Maar heb sterk het vermoeden dat de wapenindustrie er vooral achter zit, met hun zg precisie wapens enz.
 
Twee tijden naast elkaar kan ook, astronomische - en kalender seizoenbegin, naast elkaar gaan prima. 
LiA

Berichten: 12.262

Re: Waarom zijn er schrikkelseconden?

Hoe kom je zo op de wapenindrustrie?

Ik kan me weinig systemen bedenken die afhankelijk zijn van op een seconde nauwkeurige synchronisatie van astronomische en kloktijd.
Victory through technology

Reageer