Universiteit Maastricht stopt dierproeven met honden

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Universiteit Maastricht stopt dierproeven met honden

Wijziging onderzoekslijn
De honden werden ingezet voor dierexperimenteel onderzoek ter verbetering van de toepassing van pacemakers, waarbij de (grote) hond model staat voor de mens. De onderzoeksgroep richt zich met deze experimenten op de effectiviteit van pacemakers door het vinden van de juiste plaats waar het (falende) hart gestimuleerd moet worden. Deze onderzoekslijn zal nu gestaakt worden en de betreffende onderzoeksgroep zal zich voortaan richten op de mechanische eigenschappen van het hart. Voor dit soort onderzoek zijn geen proeven met honden nodig.
 
Bevindingen commissie
De evaluatiecommissie, bestaande uit experts van collega-instellingen, heeft onlangs haar bevindingen gerapporteerd. De commissie heeft diverse functionarissen van de universiteit geïnterviewd en een bezoek gebracht aan de faciliteiten. Tevens heeft zij de Dier Experimenten Commissie aanvraag, de bijbehorende correspondentie en het werkprotocol bestudeerd, met speciale aandacht voor de onderbouwing van de keuze voor het ras (labradors). De commissie stelt in haar rapport onder meer vast dat “de keuze voor een ras dat exemplarisch is voor de hond als gezelschapsdier naast PR risico’s ook een ethische component heeft”.
 
Volgens de commissie is sprake van een nationaal en internationaal gerenommeerde onderzoeksgroep, die klinisch relevant en kwalitatief hoogstaand werk levert. De keuze van de hond als proefdier is goed onderbouwd. De commissie onderschrijft ook de argumenten voor het inzetten van een groter ras dan de Beagle. In plaats van grote bastaard honden uit de VS (van een erkende proefdierleverancier) over te laten vliegen is een officieel erkende fokker van labradors in de EU gekozen, om de dieren daarmee een lange transportweg te besparen.
 
Vanuit ethisch oogpunt merkt de commissie op “dat bij de commotie rondom de labrador-proeven het ‘drama van de dierproef’ kristalhelder aan de oppervlakte komt. Hier botsen twee werelden: aan de ene kant dierexperimenten die dicht bij de kliniek staan en ten goede komen aan menselijke patiënten en aan de andere kant het gebruik van labradors, de gezelschapshond bij uitstek.” In een dergelijke situatie bestaan er geen eenduidige oplossingen.
 
 
Bron:
Universiteit Maastricht
 
 
Publicatie:
rapport van de evaluatiecommissie
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer