[scheikunde] IJken van een maatcilinder

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 26

IJken van een maatcilinder

Hallo,
 
Ik heb de opdracht om een glazen maatcilinder(20 celsius en plus/minus 2ml afwijking) te controleren op afwijking.
Deze maatcilinder gaat vervolgens gebruikt worden voor de analyse van Tapped Density van poeder.
 
Nu is mijn vraag: dien ik de glazen maatcilinder te ijken (bij 20 graden celsius) met water of met de poeder waarmee de Tapped Density (TD) bepaald gaat worden?
 
Manier1: bijvoorbeeld 100ml (20 celsius) water in maatcilinder gieten(onderkant van de meniscus aflezen) en aflezen hoeveel gram dit is. Hiermee de afwijking in gram aflezen, wat meteen gelijk is aan afwijking in ml.
 
Manier2: bijvoorbeeld 100 gram water afwegen in maatcilinder en kijken hoeveel ml dit aangeeft in de maatcilinder. Hier de ml afwijking aflezen wat gelijk is aan afwijking in gram.
 
Manier3: 100 gram poeder afwegen in maatcilinder en kijken hoeveel ml dit aangeeft op de maatcilinder en daarmee de afwijking in ml (100ml - afgelezen ml)te bepalen.
 
Manier4: Poeder in de maatcilinder gieten tot met 100ml hoogte. Daarna aflezen hoeveel gram dit aangeeft op de balans. En de afwijking bepalen (100ml-afgelezen gram), afwijking in gram is gelijk aan afwijking is ml.
 
Ik dacht aan manier1 maar ben het niet zeker. Kan iemand helpen?
 
Alvast bedankt!
 
 
 
Uiteindelijk berust alles op tijd

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: IJken van een maatcilinder

Hou je er rekening mee dat afhankelijk van de gewenste nauwkeurigheid van je ijking, de dichtheid van water NIET 1 g/mL is bij 20 °C? Die van water is overigens nog bekend, van je poeder wil je die dichtheid juist bepalen. Dan moet je wel weten of het aangegeven volume klopt. Water is dan een geschikte standaard.

Berichten: 12.262

Re: IJken van een maatcilinder

Water lijkt me beter dan poeder, ook al omdat poeder vaak samendrukbaar is en niet heel consequent zal zijn qua meetresultaten.

De eerste methode lijkt me de beste, gecompenseert voor de dichtheid van water bij 20 graden (zijn prima tabelletjes voor).

Overigens zijn er 2 dingen die je kunt meten: hoeveel water er in zit (methode 1) en hoeveel water eruit komt als je hem leegschenkt (leegschenken in een andere container die op een balans staat en dan wegen). Voor water zit hier een verschil in gezien er altijd wat achterblijft op het glas. Als je het gebruikt om een hoeveelheid reagens mee te bepalen kan die leegschenk-test beter passen bij je experiment.
Victory through technology

Berichten: 26

Re: IJken van een maatcilinder

Benm schreef: Water lijkt me beter dan poeder, ook al omdat poeder vaak samendrukbaar is en niet heel consequent zal zijn qua meetresultaten.

De eerste methode lijkt me de beste, gecompenseert voor de dichtheid van water bij 20 graden (zijn prima tabelletjes voor).

Overigens zijn er 2 dingen die je kunt meten: hoeveel water er in zit (methode 1) en hoeveel water eruit komt als je hem leegschenkt (leegschenken in een andere container die op een balans staat en dan wegen). Voor water zit hier een verschil in gezien er altijd wat achterblijft op het glas. Als je het gebruikt om een hoeveelheid reagens mee te bepalen kan die leegschenk-test beter passen bij je experiment.
 
 
Fuzzwood schreef: Hou je er rekening mee dat afhankelijk van de gewenste nauwkeurigheid van je ijking, de dichtheid van water NIET 1 g/mL is bij 20 °C? Die van water is overigens nog bekend, van je poeder wil je die dichtheid juist bepalen. Dan moet je wel weten of het aangegeven volume klopt. Water is dan een geschikte standaard.
Heren, bedankt voor de respons!. Het is mij nu duidelijk.
Uiteindelijk berust alles op tijd

Reageer