Globale temperatuurmetingen

Moderators: jkien, Xilvo

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Globale temperatuurmetingen

Opmerking moderator



Dat is zuiver het gevolg van definities. Een "klimaatpauze" kan pas als dusdanig worden erkend als ze betrekking heeft op een periode van 30 jaar. Aangezien wij vandaag "nog maar" sedert 18 jaar en 7 maanden in een pauze (oei !) leven kan een rechter er nog geen uitspraak over doen. Tot vreugde van de verwerende advocaten.
Nee, dat is een gevolg van beter meten:

http://www.sciencemag.org/content/348/6242/1469.full

Of men daar vrolijk van moet worden is de vraag.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 46

Re: Globale temperatuurmetingen

Marko schreef: Nee, dat is een gevolg van beter meten:

http://www.sciencemag.org/content/348/6242/1469.full

Of men daar vrolijk van moet worden is de vraag.
Er is een verschil tussen statistisch verwerkte T-metingen op het oppervlak (wat IPCC voorschrijft) en globale T-metingen vanuit satellieten (wat IPCC niet meerekent).
 
De tweede geven een duidelijke stagnatie tot lichte daling sinds januari 1997. De eerstgenoemde een zeer lichte stijging (veel lager dan vòòr 1997).
 
T-metingen aan de grond (CRUTEM3) gebeuren op ± 4.400 meetpunten, wat overeenstemt met ± 1 meting per  30.000 km2. Vaak bevinden deze zich in stedelijke (en dus warmere) omgeving, op luchthavens, langs snelwegen ... 
 
Of men van die aanpak vrolijk moet worden is idd de vraag.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Globale temperatuurmetingen

30.000 km2 klinkt erg groot, maar is een gebied van 100 bij 300 km, ongeveer zo groot als België. Het is niet zo vreemd om te veronderstellen dat het klimaat, en klimaatsveranderingen, niet wezenlijk verschilt tussen plaatsen binnen zo'n, op wereldschaal, klein gebied. 
 
Het IPCC maakt gebruik van meerdere datasets, niet alleen landtemperaturen en zeker niet alleen CRUTEM4. Bij die datasets horen ook satellietgegevens (MSU en AMSU bijvoorbeeld). De bewering dat het IPCC deze negeert is dus niet waar. Bij satellietmetingen is er echter een grotere kans op artefacten en zijn calibraties nodig.
 
Alleen al vanwege deze calibraties is (of misschien kan men beter zeggen: zeker) satellietdata dus bewerkt. Niet dat dat een probleem is - noem mij een wetenschappelijk experiment waarbij de meetgegevens niet worden bewerkt alvorens ze worden verwerkt - maar in die zin verschillen ze dus niet van datasets die van landmetingen afkomstig zijn. Waar ze wel in verschillen is in de nauwkeurigheid. Op satellietgegevens zitten grotere foutmarges.
 
De gegevens van satellietmetingen zijn, net als de landmetingen in het eerder genoemde artikel continu aan heranalyse onderhevig, teneinde de artefacten in kaart te brengen en een zo nauwkeurig mogelijke datasets te kunnen gebruiken. Twee voorbeelden van zo'n analyse:
 
http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/JCLI-D-13-00767.1
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00382-013-1958-7
 
Beide artikelen concluderen dat na het weghalen van enkele artefacten een grotere overeenkomst met andere datasets (met andere woorden, een gestage toename van de temperatuur, ook in de afgelopen 15 jaar) wordt gevonden.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 46

Re: Globale temperatuurmetingen

Marko schreef: 30.000 km2 klinkt erg groot, maar is een gebied van 100 bij 300 km, ongeveer zo groot als België. Het is niet zo vreemd om te veronderstellen dat het klimaat, en klimaatsveranderingen, niet wezenlijk verschilt tussen plaatsen binnen zo'n, op wereldschaal, klein gebied. 
In Nederland, DE BILT, vroeger in onverdacht groen platteland, intussen de stadsrand van het dichtbevolkte Utrecht.
In België : UKKEL, 100 jaar geleden in het open veld, nu midden in de Brusselse agglomeratie. 
 
Marko schreef: Het IPCC maakt gebruik van meerdere datasets, niet alleen landtemperaturen en zeker niet alleen CRUTEM4. Bij die datasets horen ook satellietgegevens (MSU en AMSU bijvoorbeeld). 
Enkel boven de oceanen. Op de continenten houden ze vast aan de metingen op de  grond, en dan nog hoofdzakelijk nabij grotere steden.  Wat is er mis met het meten van globale temperaturen vanuit de ruimte ?  Dat is toch waar het over gaat ? Niet over getamperde statistiek van een populatie steekproefmetingen op veela niet geschikte locaties. Schoolvoorbeeld : Heathrow London : http://clivebest.com/blog/?p=6743
 
Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Globale temperatuurmetingen

Iznogood schreef:In Nederland, DE BILT, vroeger in onverdacht groen platteland, intussen de stadsrand van het dichtbevolkte Utrecht.

In België : UKKEL, 100 jaar geleden in het open veld, nu midden in de Brusselse agglomeratie.
Dat klopt, en zo zijn er ook biases voor bijvoorbeeld weerstations die gedurende de geobserveerde periode verplaatst zijn.

Deze biases worden expliciet meegenoemen. Ze zijn voor alle stations in kaart gebracht en er wordt op verschillende manieren voor gecorrigeerd, voor bebouwing bijvoorbeeld door vergelijking met andere weerstations in de buurt bijvoorbeeld. Voor deze lokale correcties worden ook andere weerstations gebruikt dan in de globale dataset worden gerapporteerd.

De Bilt ligt overigens nog heerlijk in het groen.

 
Enkel boven de oceanen. Op de continenten houden ze vast aan de metingen op de  grond, en dan nog hoofdzakelijk nabij grotere steden.  Wat is er mis met het meten van globale temperaturen vanuit de ruimte ? 
 
Een globale temperatuur kun je niet meten. Ook vanuit de ruimte meet je steeds op 1 bepaalde plaats en op 1 bepaald moment. Uit het geheel van meetpunten kan een dataset worden geconstrueerd, die verwerkt kan worden tot een gemiddelde. Omdat deze satellieten ten opzichte van de Aarde bewegen kan op een veelheid aan plaatsen gemeten worden. Dit is een voordeel, maar ook een nadeel, omdat iedere meting beïnvloed kan worden door omstandigheden die op dat moment op die plaats een rol speelden en die niet per definitie bekend zijn. Verder is het niet mogelijk om in een satelliet op honderden kilometers hoogte de luchttemperatuur bij het landoppervlak te meten. Dat moet indirect, bijvoorbeeld door te relateren IR-metingen, wat extra artefacten en biases tot gevolg kan hebben. Dit in tegenstelling tot landmetingen, waarbij de temperatuur direct wordt gemeten.
 
Dat is toch waar het over gaat ? Niet over getamperde statistiek van een populatie steekproefmetingen op veela niet geschikte locaties. Schoolvoorbeeld : Heathrow London : http://clivebest.com/blog/?p=6743
 
 
 
Als ik het goed begrijp kent de schrijver de temperatuursstijging tussen 14:10 en 14:15 toe aan het voorbijtaxiën van een Dreamliner. Om de correlatie inzichtelijk te maken kent hij vliegtuigen vakjes toe, aan de hand van hun grootte. Een 747 krijgt 5 vakjes, een 787 krijgt er 4 en een 777 krijgt er 3. De Dreamliner is echter een kleiner toestel dan een 777, en de motoren zijn ongeveer 30% minder krachtig dan een 777. Om daar arbitrair 7 vakjes aan toe te kennen is wat vergezocht.
 
Een Dreamliner heeft bovendien erg efficiënte airbrakes en invertors, en remt in verhouding erg snel af tot de taxisnelheid. Het ligt niet direct voor de hand dat de betreffende Dreamliner specifiek die exit heeft genomen en met een gangetje van 50 km/h helemaal naar het eind over de landingsbaan heeft getaxied.
 
En zelfs als deze Dreamliner deze exit heeft genomen en de wind de stroom warme lucht van de motoren in de richting van het weerstation heeft geblazen, dan gaat het om een effect gedurende de 10 seconden dat de Dreamliner op die exit rijdt, alvorens de taxibaan op te draaien. De temperatuur laat echter in de erop volgende 5 minuten een gestage toename zien, en zelfs om 14:20, toen het vliegtuig honderden meters verderop met terminal 1 er tussenin en met de motoren uitgeschakeld bij de gate stond, werd een hogere temperatuur gemeten dan het gemiddelde van die dag.
 
De auteur noemt de verklaring dat de temperatuur toenam door een toename van invallend zonlicht onwaarschijnlijk. De argumenten die hij hiervoor geeft zijn dat de temperatuur eenzelfde toename later op de dag en een toename bij Kew niet op dezelfde manier volgt, en dat de weerstations zijn afgeschermd van invallend zonlicht. Beide argumenten zijn echter onjuist. de eerste omdat er zó veel ruis op deze data zit dat er niets zinnigs over te zeggen is. Wie tussen de ruis de juiste datapunten zoekt kan alle verbanden aantonen die hij wil. De tweede omdat de thermometers weliswaar zijn afgeschermd van direct invallend zonlicht, maar invallend zonlicht warmt de omgevingslucht natuurlijk nog steeds op, en dat is wat gemeten wordt.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 12.262

Re: Globale temperatuurmetingen

In Nederland, DE BILT, vroeger in onverdacht groen platteland, intussen de stadsrand van het dichtbevolkte Utrecht.
In België : UKKEL, 100 jaar geleden in het open veld, nu midden in de Brusselse agglomeratie.
En ondanks dat was gisteren de koudste 17 augustus in de Bilt sinds 1900. Blijkbaar minder nieuwswaardig dan 'de warmtse zoveelste van de maand ooit gemeten', maar niet minder waar.

Overigens geldt het niet alleen voor dagelijkste uitschieters. Vorig jaar was augustus de koudste gehele maand sinds de jaren 90, iets wat mogelijk significanter is dan een dagelijks record. Statistisch gezien zou ieder jaar 3 a 4 recorddagen moeten hebben, dus dat is eigenlijk niet zo interessant, maar complete maanden zouden, indien "niets aan de hand" aanzienlijk zeldzamer moeten zijn (1 per 8 jaar).
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 46

Re: Globale temperatuurmetingen

Marko schreef: De Bilt ligt overigens nog heerlijk in het groen.
Oostwaarts van een broeierige agglomeratie in de dichtstbevolkte regio van Nederland, bij overheersende westenwinden.
 
En wat met de temperaturen in het oosten en het zuiden van Nederland ?
 
Idem België. De hoogste temperaturen worden dagelijks gemeten in de driehoek Brussel/Antwerpen/Lommel (de kempische zandgronden). Het meetpunt ligt in Ukkel in de Brusselse agglomeratie. De gemiddelde temperatuur in de Ardennen (toch een heel groot deel van België) ligt gemiddeld 3 à 5°C (en meer) lager. Maar Ukkel is dé referentie.
Nog eentje. Temperatuurrecords breek je best door te gaan meten op vliegvelden. Tussen de tarmac-banen.
 
Wichita, Kansas Measures May Monthly High Temperature of 102°
 
On Sunday, May 4th, the temperature peaked at 102° at Wichita’s official NWS site Mid-Continent International Airport. Not only was this the hottest temperature ever measured during the month of May (previous record was 100° set on four different occasions) but was the earliest 100° reading on record (previous was May 9, 2011) and hottest reading so early in the season by a whole month: since June 4, 1933 when 102° was also observed. The city is off to its 2nd driest start of the year on record as well. Temperature and precipitation records for Wichita date back to 1888.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Globale temperatuurmetingen

Zoals aangegeven, met mogelijke biases als gevolg van bebouwing, het Urban Heat Island effect, wordt rekening gehouden. Zou men ergens in de Ardennen meten, dan zijn er weer andere biases, bijvoorbeeld door boomkap (veranderingen in landgebruik), en daar zou dan ook voor worden gecorrigeerd. Maar het heeft niet zoveel meerwaarde om in de Ardennen te meten, omdat er al stations staan in Maastricht, Luxemburg, Saarbrücken en Nancy.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 46

Re: Globale temperatuurmetingen

Marko schreef: Maar het heeft niet zoveel meerwaarde om in de Ardennen te meten, omdat er al stations staan in Maastricht, Luxemburg, Saarbrücken en Nancy.
Zie je wat ik bedoel : overal nabij grote steden. Men zoekt echt wel de Urban Heat Islands op. En met die correcties doet men dan wat gewenst is. In de praktijk : hedendaagse temperaturen worden opwaarts gecorrigeerd, oudere (enkele decennia) worden neerwaarts gecorrigeerd. En zo "onderbouwt" men naar de media de volgehouden "opwarming".
 
Dit moet je eens grondig doornemen :  https://stevengoddard.wordpress.com/2015/07/25/biggest-fraud-in-science-history-the-nasanoaa-surface-temperature-record/
 
Afbeelding

Berichten: 12.262

Re: Globale temperatuurmetingen

Het is inderdaad opvallend dat die 'correcties' steevast lijken te zorgen voor een grotere opwaartse trend, waarbij ook datapunten uit het relatief verre verleden (zeg maar rond 1900) naar beneden worden bijgesteld. Maar voor het huidige plateau heeft het niet zoveel effect, ook als je naar de gegevens van NOAA zelf kijkt (https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/service/global/enso-global-temp-anom/201213.png). Tussen eind jaren 90 en nu is er echt geen trend in te vinden.

Veel alarmerende grafiekjes eindigen heel 'handig' bij 2000, alsof er sindsdien geen data meer bekend is geworden.

Zowel het vak 1998-201x kiezen als afkappen op 2000 zijn m.i. cherry picking.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Globale temperatuurmetingen

Iznogood schreef:Zie je wat ik bedoel : overal nabij grote steden. Men zoekt echt wel de Urban Heat Islands op.
 

Zoals ik al zei, als je ergens anders meet, en dat gebeurt ook op talloze plaatsen, heb je te maken met andere biases. Wat dat betreft is de ene plaats niet beter dan de andere. Van een complot waarbij heat islands bewust worden opgezocht is zeker een sprake, van corrigeren voor de effecten die hier en daar optreden wel.

 

Er zijn belangrijkere argumenten om voor een bepaald weerstation te kiezen dan de mogelijke aanwezigheid van het UHI effect. Een groot voordeel van het gebruik van metingen van vliegvelden is bijvoorbeeld dat daar, gezien de aard van de activiteiten, al jarenlang nauwgezet de temperatuur is gemeten en gecommuniceerd. Het is dus een zeer voor de hand liggende bron van temperatuursdata als je historische reeksen wil vergelijken, en dat is uiteindelijk waar het om gaat.

 

In IPCC AR5 wordt een hele paragraaf van bijna 2 pagina's gespendeerd aan het bespreken van mogelijke biases, hoe deze in kaart gebracht zijn, wat de bijdrage aan de lokale opwarming is, en hoe ervoor gecorrigeerd is, en wat überhaupt de bijdrage van dit soort biases aan de waargenomen trend is.  
 
In summary, it is indisputable that UHI and LULC are real influences on raw temperature measurements. At question is the extent to which they remain in the global products (as residual biases in broader regionally representative change estimates). Based primarily on the range of urban minus rural adjusted data set comparisons and the degree of agreement of these products with a broad range of reanalysis products, it is unlikely that any uncorrected urban heat-island effects and LULC change effects have raised the estimated centennial globally averaged LSAT trends by more than 10% of the reported trend (high confidence, based on robust evidence and high agreement). This is an average value; in some regions with rapid development, UHI and LULC change impacts on regional trends may be substantially larger.
 
 En met die correcties doet men dan wat gewenst is. In de praktijk : hedendaagse temperaturen worden opwaarts gecorrigeerd, oudere (enkele decennia) worden neerwaarts gecorrigeerd. En zo "onderbouwt" men naar de media de volgehouden "opwarming".
 

Corrigeren voor het UHI-effect is een neerwaartse correctie van recente data. Andersom (opwaartse correctie van historische data) komt ook voor. In CRUTEM4 zijn de gegevens van het weerstation in St Helena aangepast, omdat dit station op een lagere hoogte is komen te staan.
 
a recent adjustment to the St. Helena station (ID 619010), which was incorporated into CRUTEM.4.2.0.0 in May 2013 (see Sect. 3 for an explanation of version numbering). This was a standard lapse-rate adjustment for a known reduction in altitude of 166 m that occurred when the station moved in September 1976 (D. Lister, personal communication, 23 November 2012); all values prior to 1977 were increased by 1.1 ◦C

 
Dit komt niet helemaal overeen met de bewering dat historische data naar beneden wordt bijgesteld, en recente data omhoog.

 

 
Dit moet je eens grondig doornemen :
 

Dat is dezelfde Steven Goddard  als waar je eerder een blog van aanhaalde. Hij beweerde op zijn website doodleuk (en je kopieerde dat vervolgens hierheen) dat de toegenomen IR-emissie te wijten is aan een toegenomen temperatuur, en dat de schrijvers dat over het hoofd hebben gezien. Hij gaat zelfs zover om er een "junk science award" voor uit te reiken. Dit is echter wat er in het bedoelde artikel staat:
 
Over the length of the observation period (2000–2010), the modelled spectra at both SGP and NSA are dominated by trends associated with the temperature and humidity structure of the atmosphere rather than the smaller signal from CO2.
 
These signals arise from seasonally dependent clear-sky trends in temperature profiles and water vapour concentrations, as determined by radiosondes (see Methods) and must be taken into account to determine the forcing from CO2.
 
Met andere woorden, de auteurs geven hier aan niet alleen het belang van temperatuur en waterdamp te kennen, maar dit ook gemodelleerd te hebben. Even verderop beschrijven ze ook hoe:
 
We therefore construct counterfactual spectra (such spectra are produced from models that keep the CO2 concentration fixed) to simulate spectra with time-invariant CO2, whereby we use temperature and water-vapour estimates from concurrent radiosondes to remove the thermodynamically derived radiometric signals from AERI spectra and isolate the signature of CO2.
 
Bij hun resultaten schrijven ze ook nog:
 
We can exclude alternative explanations for the change in these measurements, such as instrument calibration or the temperature, water vapour, or condensate structure of the atmosphere because they would produce significant (P < 0.003) trends in other spectral regions outside the CO2 absorption bands
 
Met andere woorden: De door Goddard voorgestelde verklaring kan niet juist zijn, omdat dit ook op andere plaatsen in het spectrum zichtbaar had moeten zijn.
 
Er rijzen dus twee mogelijkheden: Goddard heeft het artikel niet gelezen, of hij heeft het wel gelezen en dan zit hij gewoon glashard te liegen en dingen te verzinnen. Ik weet niet wat erger is. Om de auteurs "clueless" te noemen slaat in ieder geval nergens op.
 
Steven Goddard is voor wat betreft zijn eerdere temperatuursanalyses al op veel plaatsen terechtgewezen. 
 
http://rankexploits.com/musings/2014/how-not-to-calculate-temperature/
http://wattsupwiththat.com/2014/06/25/on-denying-hockey-sticks-ushcn-data-and-all-that-part-1/
 
De laatste is een blog van Antony Watts, "nota bene" een medescepticus. Nou ja, Goddard is eigenlijk geen scepticus. Eerder iemand die op allerlei manieren gegevens uit hun verband rukt om met veel geschreeuw over Fraude! en Domheid! een boodschap te verkondigen.
 
Laten we het bij de wetenschappelijke literatuur houden.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Globale temperatuurmetingen

Steven Goddard moet om een nieuwe bril.
 
In dat GIF-filmpje waar flitsend 3 grafieken na elkaar worden getoond schuift dat cirkeltje rechtsboven een beetje naar rechts als we springen van Hansen's grafiekje naar dat GIS 2002 grafiekje
 
Ik heb ze onder elkaar geplakt. 
 
Goddard heeft met de tijds-en temperatuursschalen van Hansen zitten rekken en persen om ze op dezelfde schaal te krijgen als die van het GIS-2002 grafiekje.
Dat heeft hij bijna netjes gedaan, ik hoefde om alles netjes onder elkaar te krijgen Hansens grafiekje in horizontale zin nog maar een paar procent te knijpen en de verticale een paar procent op te rekken.
 
MAAR.... als we ze dan netjes verticaal onder elkaar zetten zien we dat het rode cirkeltje rechtsonder en het rode cirkeltje rechtsboven een héél andere inhoud bevatten.
Het onderste cirkeltje bevat namelijk kriebeltjes die ophouden in 1979, het bovenste bevat kriebeltjes die beginnen in 1980.
 
Giss2002.PNG
Giss2002.PNG (83.85 KiB) 1602 keer bekeken
 
 
Hansen's grafiek past verder behoorlijk netjes op de GISS2002  grafiek, al lijken er hier en daar voor individuele jaren wat correctietjes te zijn geweest. Maar ik zie daar niets suggestiefs, een enig serieus verschil lijkt te zitten in de jaren 1880-1890.
 
giss2002 over elkaar.PNG
giss2002 over elkaar.PNG (71.53 KiB) 1602 keer bekeken
(hier valt trouwens de verschuiving van de rechtse cirkel ook wel goed op.)
 
Een verder wezenlijk verschil is een nulpuntsverschuiving op de temperatuursschaal, de nul is ongeveer 0,13° naar boven geschoven. Voor een oppervlakkig grafiekenlezer lijkt het daardoor net of de opwarming minder is (1980 Hansen + 0,15 , GISS +0,02) dus dat kan niks met een wens tot opwarmingstrend te maken hebben. 
 
Maar als Goddard dus schrijft:
They have doubled 1880-1980 warming since Hansen 1981.
 
dan is dát dus pertinent niet waar. 
 
 
Het lijkt dus wijs om héél voorzichtig om te gaan met bronnen uit de populaire media.......
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Globale temperatuurmetingen

Ik heb een reply achtergelaten onder dat artikel van Goddard. 
Benieuwd of die geplaatst wordt en blijft.
 
 
goddard reply.png
goddard reply.png (57.09 KiB) 1686 keer bekeken
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 46

Re: Globale temperatuurmetingen

Jan van de Velde schreef:  
Maar als Goddard dus schrijft:
dan is dát dus pertinent niet waar. 
 
 
Het lijkt dus wijs om héél voorzichtig om te gaan met bronnen uit de populaire media.......
De beweerde fraude komt al langer in beeld, ook op andere websites.  Hier een artikel uit andere bron :
 
http://www.principia-scientific.org/breaking-new-climate-data-rigging-scandal-rocks-us-government.html?utm_campaign=newsletter_January_19_2014&utm_medium=email&utm_source=newsletter
Afbeelding
 
 
The Telegraph (07/02/15) : http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html
 
Excerpt : "One of the first examples of these “adjustments” was exposed in 2007 by the statistician Steve McIntyre, when he discovered a paper published in 1987 by James Hansen, the scientist (later turned fanatical climate activist) who for many years ran Giss. Hansen’s original graph showed temperatures in the Arctic as having been much higher around 1940 than at any time since. But as Homewood reveals in his blog post, “Temperature adjustments transform Arctic history”, Giss has turned this upside down. Arctic temperatures from that time have been lowered so much that that they are now dwarfed by those of the past 20 years."
Jan van de Velde schreef: Ik heb een reply achtergelaten onder dat artikel van Goddard. 
Benieuwd of die geplaatst wordt en blijft.
 
 
Afbeeldinggoddard reply.png
wordt gevolgd.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Globale temperatuurmetingen

Iznogood schreef: De beweerde fraude komt al langer in beeld, ook op andere websites.  Hier een artikel uit andere bron :
 
http://www.principia-scientific.org/breaking-new-climate-data-rigging-scandal-rocks-us-government.html?utm_campaign=newsletter_January_19_2014&utm_medium=email&utm_source=newsletter
 
 
 
dat komt van dezelfde Goddard vandaan, citaat uit die bron:
 
Independent data analyst, Steven Goddard, today (January 19, 2014) released his telling study of the officially adjusted and “homogenized” US temperature records relied upon by NASA, NOAA, USHCN and scientists around the world to “prove” our climate has been warming dangerously
 
 
en we gaan hier niet elke aantijging van Goddard weerleggen. 
Gezien diens aantoonbaar onterechte gebrul op die andere site heeft die zich als wetenschappelijke bron gediskwalificeerd.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer