Midden brillenglas

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 338

Midden brillenglas

Hoe kan 't dat je in 't midden van je bril ook scherp ziet? De lichtstralen die loodrecht door 't midden van 't glas gaan worden toch niet gebroken oftewel versterkt, omdat ze gewoon rechtdoor gaan?

Berichten: 1.617

Re: Midden brillenglas

scherp zien heeft te maken met lichtstralen die vanuit hetzelfde punt van een voorwerp in een beetje andere richting bij je oog aankomen -  en dus ook op verschillende plaatsen door je bril gaan - maar wel op één punt op je netvlies horen te komen zodat elk punt van een voorwerp kan worden onderscheiden en het niet door elkaar gaat lopen.
 
Terzijde: Als je pupil krimpt tot een punt, zie je altijd scherp, je hebt dan geen bril en zelfs geen ooglens nodig (scherp zien door een klein gaatje helpt ook, kijk maar eens door een spleet tussen je vingers. Het nadeel daarvan is dat je te weinig licht op je netvlies krijgt om nog te kunnen zien als het een beetje donkerder wordt. Je bril en je oog samen moeten er dus voor zorgen dat alle stralen uit verschillende richtingen die bij hetzelfde punt horen worden gebroken naar één punt op het netvlies.

Reageer