Stoffen uit sportdranken aantonen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Stoffen uit sportdranken aantonen

Beste allemaal,
 
Wij zijn bezig met ons profielwerkstuk. Dit houden wij over sportdrankjes. Wij willen graag onderzoeken of het wel klopt wat er allemaal in sportdrankjes zit. We lopen vast omdat we niet precies weten hoe we bepaalde stoffen moeten aantonen en of we daarvan de hoeveelheden kunnen aantonen. Het gaat om de volgende stoffen:
 
Water, sacharose, dextrose (druivensuiker), fructose, maltose, hogere sachariden, maltodextrine, voedingszuur: citroenzuur, conserveermiddel: kaliumsorbaat, exotisch vruchtenaroma, antioxidant: ascorbinezuur, stabilisator: E445, kleurstof: betacaroteen, natriumchloride. Natuurlijk zijn dit veel stoffen maar het zou ons helpen als iemand weet hoe je een bepaalde stof aantoont en hoe we aantonen hoeveel er van in zit.
 
Alvast bedankt.
 
Met vriendelijke groet,
 
Daan Notenboom

Berichten: 247

Re: Stoffen uit sportdranken aantonen

Er zijn natuurlijk heel veel analysemethoden. Ik denk dat het in jullie setting erg lastig wordt om alles te meten. Daarnaast moet je bij de analyse van de onafhankelijk stoffen telkens rekening houden met eventuele verstoring door andere stoffen. Bijvoorbeeld als je een UV analyse doet. Hoe zorg je ervoor dat je specifiek de stof kunt gaan meten, zonder dat andere stoffen je meting gaan verstoren? Geen overlapping qua absorptie, etc, etc.... Misschien dan toch (RP)HPLC, wat is hierbij belangrijk? Retentietijd, etc, etc....

Is er een stof die jullie specifiek willen aantonen? Ik zelf doe wel eens (gehalte)analyses aan geneesmiddelen. Hier staat natuurlijk de werkzame stof centraal en in sommige gevallen de conservering. Vaak voorafgaande aan de analyse ben je met veel monstervoorbewerking bezig. Dit is natuurlijk niet anders bij een sportdrank.

Misschien kunnen jullie je eerst focussen op een aantal sleutelingrediënten? Dan zou je kunnen proberen uit te zoeken hoe je de drank moet bewerken om die specifieke stofconcentraties te kunnen meten.

 

Berichten: 493

Re: Stoffen uit sportdranken aantonen

Je zou met dinitrosalicylzuur het totaal aan glucose/fructose kunnen meten.
Dit is een spectrofotometrische bepaling.
 
Je zou een totaalzuur titratie kunnen doen. mbv pH meter.
Wellicht een chloride bepaling mbv zilvernitraat. <neerslag titratie> afhankelijk van de kleur intensiteit indicator
voldoende is. Immers je drankje is reeds gekleurd.

Berichten: 89

Re: Stoffen uit sportdranken aantonen

Wat je ook kan proberen is om een aantal bedrijven aan te schrijven, al dan niet via je school, die zich met zoete dranken bezighouden. Of zij wat kunnen vertellen over het maken van frisdranken en energie dranken en eventueel een HPLC suiker analyse op jullie sportdrank kunnen doen. Dit moeten wel vrij gelijkwaardige dranken zijn, dus vrij zoete frisdranken of sappen als dubbelfris (vaak vergelijkbaar medium). Je kan aan bedrijven als FrieslandCampina, Vrumona, Unilever en United Soft Drinks denken. Dus zelfs als is het het merk zelf.

Reageer