[natuurkunde] elektriciteit

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 272

[natuurkunde] elektriciteit

Waarom gaat de grafiek R=U/I steeds steiler lopen?

Gebruikersavatar
Berichten: 4.161

Re: [natuurkunde] elektriciteit

Ik weet niet over welke temperaturen je het hebt, maar rond de kritische temperatuur ontstaat er supergeleiding en is de grafiek anders, en als een stof steeds warmer wordt, dan gaat het atoomrooster steeds harder bewegen, en daardoor kunnen de lading dragende electronen er steeds minder makkelijk doorheen. Hierdoor neemt de weerstand toe, naarmate het warmer wordt, en het wordt warmer naarmate er meer stroom doorheen loopt.

Maar wat bedoel je precies, heb je een plaatje?
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

Gebruikersavatar
Berichten: 272

Re: [natuurkunde] elektriciteit

Bedankt voor het antwoord. Ik heb helaas geen plaatje. Het tegenovergestelde geld voor NTC-materiaal. Wat is daar de verklaring voor?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.750

Re: [natuurkunde] elektriciteit

kort gezegt

naarmate het warmer word kunnen meer electronen gaan geleiden.

hier een plaatje dat dit duidelijk maakt:

Afbeelding

als het warm is krijgen electronen de energie om naar de conductie band te gaan ,waar ze kunnen geleiden, in de valentie band kan die namelijk niet

het verband tussen het aantel electronen dat kan geleiden en de temperatuur is:

Afbeelding

mat A als een constante. T de temperatuur in Kelvin. Egap als het energie verschul tussen de valentie band en de conductie band. en k is ook een constante .

Reageer