[scheikunde] exo-/endotherme kant van een reactie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

exo-/endotherme kant van een reactie

Hay,
 
dit is niet zozeer een inhoudelijke vraag, maar ik kan maar niet onthouden wat de exo-/endotherme kant is van een reactie, omdat ik die benaming onlogisch vind.
 
Stel je hebt de volgende exotherme reactie:
 
A -> B + C + kJ
 
Dan zou 'B + C' de exotherme kant van de reactie zijn. Maar in feite zijn B en C juist de beginstoffen voor de (omgekeerde) endotherme reactie. Wat is de logica erachter om de producten van een exotherme reactie (of, de beginstoffen van de endotherme reactie) de exotherme kant te noemen? Ik zou er intuïtief juist voor kiezen om de beginstoffen de 'exotherme kant' te noemen, want dan is het de exotherme kant die de exotherme reactie teweegbrengt.
 
Misschien is 'logica' niet het juiste woord, misschien is het vooral een kwestie van gewoonte/manier van spreken. Is er een gelijksoortige geval waarbij beide kanten van een reactie een 'type' zijn?
 
Wat wellicht vergelijkbaar is, zijn de begrippen oxidatie/reductie. Bij een oxidatie heb je een reductor die reduceert. Bij een reductie heb je oxidator die oxideert. Dat is ook vreemd in mijn ogen, want ik zou verwachten dat oxidatie het opnemen van de elektronen is, terwijl de reductie het afgeven is.
 
Dus hoe zit dan nou - wat is deze omgekeerde logica? :P

Berichten: 89

Re: exo-/endotherme kant van een reactie

Lees eerst de topic http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/191737-enthalpie-entropie/
 
Ik denk dat dit je vraag al beantwoord

Reageer