citroenzuur

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

citroenzuur

Hallo
 
ik ben een leerling in het 6de jaar chemie een moet een eindwerk maken. Ik heb als thema gekozen voor citroenzuur. Ik ga het vooral hebben over de kwaliteitscontroles en hoe citroenzuur gemaakt wordt. We moeten een onderzoeksvraag hebben maar ik heb niet echt een idee wat ik kan nemen als onderzoeksvraag.
Kan mij hier iemand mee helpen? 
 
Alvast bedankt  :)

Gebruikersavatar
Berichten: 10.567

Re: citroenzuur

Je zou kunnen beginnen de dingen in de goede volgorde te doen. Normaal gesproken volgt wat je gaat doen uit de onderzoeksvraag die je stelt. Wat je gaat doen in een onderzoek heeft immers als doel om een antwoord te vinden op die vraag, anders is het ook geen onderzoek.
 
 
Vraag jezelf dus af welke vraag je eigenlijk in je hoofd had vóór je bedacht dat je het over kwaliteitscontroles en de productie van citroenzuur wilde gaan hebben. Waaróm wilde je dat doen? Díe vraag is de onderzoeksvraag waar je naar op zoek bent. De rest is decoratie.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 3

Re: citroenzuur

Bedankt voor de hulp hiermee kan ik wel wat verder ik ga het er ook eens met mijn gip mentor over hebben. 
 
Ik heb ook nog een andere vraag. Zijn er misschien boeken die specifiek over citroenzuur gaan ik heb er tot nu toe nog geen gevonden. Enkel boeken die over zuren gaan dus heel algemeen en dus niet echt over wat ik kan gebruiken.
 
Als er iemand een boek of auteur weet laat maar weten.
 
nogmaals bedankt voor de hulp.   :)

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: citroenzuur

Het internet staat vol met info over citroenzuur, vooral als je zoekt naar de engelse benaming: Citric Acid , dus eigenlijk heb je geen boek nodig.
 
Er is een boek onder die titel van Alexander Apelblat.
Een deel daarvan is te vinden op Google Books:
https://books.google.nl/books?id=43W1BQAAQBAJ&pg=PP1&lpg=PP1&dq=Citric+Acid++Alexander+Apelblat&source=bl&ots=FD-VftuEEi&sig=7mniv-gXt4oE6JNqfyBvoRiuDr4&hl=nl&sa=X&ved=0CEkQ6AEwBGoVChMIhvmk0NDLyAIVx9YaCh37lQ36#v=onepage&q=Citric%20Acid%20%20Alexander%20Apelblat&f=false
 
Het boek is bijvoorbeeld verkrijgbaar via bol.com:
http://www.bol.com/nl/p/citric-acid/9200000031746182/
http://www.bol.com/nl/p/citric-acid/9200000036518577/
maar is erg duur.

Berichten: 61

Re: citroenzuur

Hallo goeie, heb je al eens gekeken op https://www.applichem.com/fileadmin/datenblaetter/A2351_nl_BE.pdf ? daar vind je ook info van de producent. Misschien kun je daar nog een vraag stellen.
 
Henk

Berichten: 3

Re: citroenzuur

ik heb al wat informatie kunnen halen uit de links. bedankt hiervoor
 
Ik krijg in het labo in het school 20 uur om experimenten te doen maar weet nog niet goed wat ik kan doen. 
hebben jullie misschien een idee? 
 
goele 

Gebruikersavatar
Berichten: 10.567

Re: citroenzuur

Het is jouw project, jouw onderwerp. Wat moet je dan met andermans idee? ;)
 
Zonder gekheid: zoals ik al in bericht #2 aangaf: schrijf nou eens op wat je nu precies wil weten van citroenzuur. Waarom interesseert het je? Wat interesseert je eraan? Als je dat kunt beantwoorden kun je ook een richting ingaan voor je onderzoeksvraag.
 
Vervolgens kun je dan kijken welke experimenten je in die 20 uur op het lab kunt doen om antwoord te geven op die onderzoeksvraag.
 
Doe je het andersom, dan wordt het enkel een soort bezigheidstherapie. Dingetjes om je tijd op het lab te vullen, waar je dan achteraf een of andere gekunstelde onderzoeksvraag bij moet verzinnen. Dat schiet niet op.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer