[natuurkunde] Michelson-Morley experiment

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

Michelson-Morley experiment

Hay,
 
De volgende vraag betreft het Michelson-Morley experiment. Dit experiment werd uitgevoerd om de aanwezigheid van de veronderstelde ether aan te tonen.
 
mimg213.gif
mimg213.gif (5.56 KiB) 415 keer bekeken
 
Omdat onderlinge bewegingen de waarneming onmogelijk zouden maken, zaten de lichtbon, de spiegels, de lenzen, het scherm en de telescoop bij het scherm op een grote marmeren draaitafel gemonteerd.
Leg uit waarom Michelson en Morley hun opstelling in een bak kwik lieten drijven en niet op wieltjes lieten rijden.
 
Het antwoord is als volgt:
 
In de bak met kwik zou de opstelling vrijwel zonder wrijving met constante snelheid kunnen ronddraaien. Bij gebruik van wieltjes zou de zware opstelling veel wrijving ondervinden en de snelheid moeilijker constant gehouden kunnen worden.
 
Dat begrijp ik, maar waarom moet de snelheid constant gehouden worden? Is dat omdat we met intertiaalsystemen wilden werken? Ik heb alleen een klein beetje van de speciale relativiteitstheorie meegekregen en niks van de algemene, waarvan ik alleen weet dat het verschil met de speciale is dat de referentiesystemen ook versneld kunnen bewegen en dat de zwaartekracht erbij te pas komt. In principe kan ik met deze gegevens niet echt mijn vraag beantwoorden... Wat zou er mis kunnen gaan of anders kunnen zijn aan de metingen als er een versnelling in de draaiing van de tafel was?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Michelson-Morley experiment

Ik weet het niet zeker, maar in een opstelling die in korte tijd (dus verandering van  richting van de aarde t.o.v. de ether verwaarloosbaar) met constante snelheid ronddraait moet het weglengteverschil uitgezet tegen de hoek (=tijd in een constant draaiende opstelling) een fraaie sinusvormige grafiek opleveren:
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Michelson%E2%80%93Morley_experiment
 
MM.PNG
MM.PNG (91.18 KiB) 414 keer bekeken
Michelson and Morley's results. The upper solid line is the curve for their observations at noon, and the lower solid line is that for their evening observations. Note that the theoretical curves and the observed curves are not plotted at the same scale: the dotted curves, in fact, represent only one-eighth of the theoretical displacements.
 
 
Elegantie is ook wat waard....  :)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

Re: Michelson-Morley experiment

Oh oke, ik begrijp het; het is dus ten behoeve van de grafiek/een nette presentatie van de resultaten en niet zozeer vanwege om een 'natuurkundige reden' (in de zin van dat de meting dan onuitvoerbaar zou zijn.)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Michelson-Morley experiment

Je zou theoretisch inderdaad net zo goed de opstelling steeds een eindje moeten kunnen draaien, je meting doen, verder draaien, etc. Maar dat levert ook een hoop getril en gebibber op, en dat is wat je absoluut wil vermijden als je dit soort (veronderstelde) kleine afstandsverschillen aan het meten bent. 
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer