akoestische eigenschappen meten

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 6

akoestische eigenschappen meten

Hallo allemaal,
 
graag zou ik de akoestische eigenschappen van samengestelde plaatmaterialen meten.
 
Enerzijds gaat het om reflectie, absorptie en transmissie, anderzijds om de geluidsrespons.
 
Mijn mijn idee was om dat als volgt te doen:
 
ik wil een kleine min of meer dode kamer maken van merford geluiddempende platen. Deze wil ik deelbaar maken met het te testen plaatmateriaal. Aan de ene kant staat een luidspreker met microfoon, in het "achter"deel van de ruimte een andere microfoon. De luidspreker en microfoon in dezelfde ruimte wil ik scheiden met een tussenschot.
De luidsprekers en microfoons zijn aangesloten op een computer met audiointerface die ik aanstuur met Pure data. Daarmee kan ik (relatieve) RMS waardes berekenen voor luidspreker en microfoon. Ook frequentie van de luidspreker veranderen.
 
Mijn idee was om met een vast luidspreker volume de microfoon geluidsniveau's te bepalen zonder tussenschot/ testsample. Dat zijn de referentie niveau's. Vervolgens plaats ik een testsample/ tussenschot en meet opnieuw de geluidsniveau's van de microfoons. Het verschil tussen het dan gemeten geluidsniveau van de microfoon in de voorruimte en diens referentie niveau zou dan een maat moeten zijn voor de reflectie. Datzelfde verschil voor de microfoon in de achterruimte zou dan een maat zijn voor de transmissie. Alles wat overblijft gaat dan in absorptie zitten. Dat allemaal natuurlijk afhankelijk van frequentie.
"Geluidsniveau": mogelijk gebruik ik de verkeerde grootheid; het gaat om energie, kwadraat van de amplitude dus.
 
Meten van geluidsrespons: wisselend aan en uit zetten van een sinusvormige geluid, en de omhullende amplitude van de microfoons meten.
 
Mijn vraag is: zou het werken, of maak ik ergens een denkfout??
 
Ben benieuwd naar jullie reacties, Greetz, Pam
 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: akoestische eigenschappen meten

Het is mij uit de vraag niet duidelijk of er nu geluiddempend plaatmateriaal moet worden gemeten of de reflecties binnen een acoustisch gedempte kamer.
Los van deze vraag kan ik je adviseren om niet met sinussignalen te meten maar met witteruis of tertsband ruis. Op deze manier ontloop je de effecten van mismeting door staandegolven.
Wanneer je de reflectie op een muur wilt verminderen dient het geluiddempende materiaal dat tegen de muur wordt aangebracht minimaal 1/8 van de golflengte dik te zijn. Voor lage frequenties leidt dit vaak tot onpraktisch dikke platen. In dat geval kun je de 1/8 golflengte ook bereiken door de platen op afstand te monteren.
Te dun geluiddempend materiaal heeft dus tot gevolg dat de lage frequenties niet gedempt worden.
dat wel natuurlijk

Berichten: 6

Re: akoestische eigenschappen meten

Het is het plaatmateriaal dat gemeten moet worden, maar het is niet perse geluiddempend plaatmateriaal. Het geluiddempende materiaal wil ik gebruiken om een dode kamer te bouwen.
 
Dat van de ruis is een goede tip, maar dan kan ik niets zeggen over de frequentieafhankelijkheid. Maar ik heb sowieso geen idee in hoeverre de akoestische eigenschappen frequentieafhankelijk zijn. Misschien kan ik het allebei doen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: akoestische eigenschappen meten

Bij het gebruik van witte ruis kun je van het gemeten signaal een spectrumanalyse maken en zo per frequentie de demping meten. Bij het gebruik van tertsband ruis (ruis met een bandbreedte van 22% van de centerfrequentie) kun je per meting gewoon de amplitude meten (dus net zoals bij een sinussignaal).
Het probleem bij meting aan een dicht paneel is het geluid dat er omheen 'kruipt'. Bij de referentiemeting de luidspreker en microfoon zo dicht mogelijk bij elkaar en daarna de plaat ertussen.
dat wel natuurlijk

Berichten: 6

Re: akoestische eigenschappen meten

OK, ik begrijp het. Moet alleen even uitzoeken hoe ik in pure data ruis maak.
 
Er omheen kruipen: dat is denk ik minder het geval als ik het te testen paneel en de kamer even groot maak?
 
Thanks voor het advies Olof!!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: akoestische eigenschappen meten

Witte ruis kun je hier vinden: 

Het voordeel van witte ruis is dat je maar één bronfile nodig hebt.
Als het lukt het te testen paneel net zo groot te maken als de kamer zal het er omheen kruipen van geluid wel meevallen.
dat wel natuurlijk

Reageer