Wat na 'Master in de (klinische) Psychologie' in België?

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2

Wat na 'Master in de (klinische) Psychologie' in Belgi

Ik heb gehoord van de postgraduele opleiding tot GZ-psycholoog (2 jaar),
waarna men nog verder kan specialiseren tot klinisch psycholoog (4 jaar).
 
Echter bleek achteraf dat dit Nederlandse opleidingen en titels zijn. 
 
Bestaan deze ook in België en zoniet, wat doet een Belgisch afgestudeerde na zijn masterstudie in de klinische psycholgie? 
Wat zijn de equivalenten van deze Nederlandse opleidingen in België? 
 
Alvast bedankt! :)

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Wat na 'Master in de (klinische) Psychologie' in Belgi

In België bestaat de opleiding tot klinisch psycholoog uit 3 jaar Bachelor + 2 jaar Master opleiding. Daarna ben je klin. psycholoog. Wat je daarna kan doen, is behoorlijk gevarieerd. Een aantal klin. psychologen volgt een therapie opleiding. Deze duurt meestal 4 jaar, afhankelijk van welke therapie opleiding je kiest (bv. systeemtherapie, CGT, cliëntgerichte en experiëntiële therapie, emotion-focused therapie, psychoanalytische therapie, gestalt therapie). Sommigen verdiepen zich eerder in de psychodiagnostiek en nog anderen in de neuropsychologie.

Een overzicht van wat er allemaal mogelijk is, kan je hier vinden: http://users.telenet.be/allemeesch/KlinPsy/Opleiding.htm Dit is wel al een oudere website! Maar ik ben ervan overtuigd dat de meeste opleidingen die erop vermeld staan nog beschikbaar zijn.

Belangrijk om weten is wel dat er momenteel door de politieke wereld ingrijpende veranderingen worden uitgestippeld voor de klin. psychologen en/ of psychotherapeuten. Het zou erop neer komen dat klin. psychologen eindelijk een erkend beroep zouden hebben (voordien was enkel de titel van psycholoog beschermd). Maar dit zou mogelijks let zich meebrengen dat klin. psychologen een extra jaar zouden moeten volgen (studie duurt dan in principe 6 jr). om zich klin. psycholoog te kunnen noemen. Dit jaar zou dan vooral bestaan uit het uitvoeren van praktijk onder supervisie en vermoedelijk ook het nog bijstuderen van theorie. Mogelijks zou een sessie bij een klin. psycholoog dan ook terugbetaald worden.

Een psychotherapie opleiding zou waarschijnlijk 4 jaar moeten bedragen (nu worden er nog zulke opleidingen georganiseerd in 3 jaar). Verder zou ook de titel van psychotherapeut dan beschermd worden. Er zijn nog veranderingen op til, maar dit lijken voorlopig de belangrijkste voor klin. psychologen. Maar onthou dat er nog niks definitief is, zowat alles kan dus nog veranderen...

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Gebruikersavatar
Berichten: 2

Re: Wat na 'Master in de (klinische) Psychologie' in Belgi

Beste Dido,
 
alvast bedankt voor je antwoord.
 
 
In België wordt een afgestudeerd psycholoog (indien master in de klinische psychologie) inderdaad een klinisch psycholoog genoemd.
Echter betwijfel ik of deze titel gelijkwaardig is aan de Nederlandse variant, waar na 4 jaar studeren er 2 postgraduele opleidingen volgen van 2 + 4 jaar. In Nederland is de ladder duidelijk zeg maar. Je hebt master psychologen, GZ-psychologen en klinisch psychologen. 
Hoe hoger je hierop geraakt, hoe complexer de pathologieën die je gaat diagnositiceren/behandelen. Bestaat er in België niet zo een ladder? Een equivalent van het Nederlandse "klinisch psycholoog" die instaat voor het diagnosticeren/behandelen van de zware/zeldzame gevallen? 

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Wat na 'Master in de (klinische) Psychologie' in Belgi

Je kan de titels in NL en de titels in België inderdaad niet zomaar vergelijken.

De enige ladder die je wel kan zien, is: een Master in de klin. psychologie is inderdaad, in België, een klinisch psycholoog (na 5 jr. studie) en een volgende trap zou dan een klinisch psycholoog - psychotherapeut zijn (na 5 jr + 4 jr. = 9 jr. studie).

Mocht de opleiding master in de klin. psychologie, in België, inderdaad veranderen, zodat men 5 jr. moet studeren + dan nog 1 jr. werken onder supervisie met nog wat theorie erbij, dan zou je wel aan 6 jr. komen, net zoals een GZ- psycholoog.

De heel moeilijke en complexe gevallen, zullen in België vooral terechtkomen bij een psychiater én een klin. psycholoog - psychotherapeut, al dan niet via een opname op psychiatrie. En in dat geval zal het hebben van een pak ervaring, het goed onder de knie hebben van therapeutische vaardigheden én het kunnen opbouwen van een goede therapeutische relatie (eerder dan 1 jr. langere studie) wel vooral bepalend zijn voor de kwaliteit, denk ik.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer