Bewuste Hart/bloeddruk regulatie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

Bewuste Hart/bloeddruk regulatie

Goedendag,

Ik ben op naar informatie over bewuste hartregulatie maar kan hier maar bar weinig over vinden.

Ik weet dat je hart spier werkt dmv het autonome zenuwstelsel en dat je hier in feite geen invloed over kan hebben

Een collega van mij had het erover dat ze in het ziekenhuis lag en zich verveelde. Ze vertelt dat ze om de tijd te doden ging "spelen" met de cijfertjes op de hartmonitor. Wat in feite zou duiden op een bewuste regulatie van de bloeddruk als ik het niet verkeerd heb.

Ook vertelt ze dat de cijfertjes naar boven brengen makkelijker ging dan naar beneden. (stress creëren gaat makkelijker dan rust opzoeken?)

Ik ben dus wel benieuwd of dit iets is wat vaker voorkomt als het uberhaupt al mogenlijk is.

Ik ben benieuwd naar wat u mij hierover kunt vertellen.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Bewuste Hart/bloeddruk regulatie

Dat is niet mijn vakgebied, maar wellicht kun je via onderstaande link meer vinden:
 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12661911

Berichten: 2

Re: Bewuste Hart/bloeddruk regulatie

Dat is niet mijn vakgebied, maar wellicht kun je via onderstaande link meer vinden:

 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12661911

Dit helpt me zeker opweg danku! :D

Berichten: 12.262

Re: Bewuste Hart/bloeddruk regulatie

Er zal ongetwijfeld enige training mogelijk zijn. Er is absoluut een relatie tussen bewustzijn en hartslag en bloeddruk: bij acuut gevaar waargenomen en geanalyseerd door het bewustzijn schiet het omhoog. Chronisch kan dat ook door stress waarbij een dergelijke respons ongewenst is maar toch plaatsvindt.

Ongetwijfeld kan het ook subtieler, door expres aan iets opwindends, beangstigends of iets dergelijks te denken krijg je je hartslag echt wel sneller.

Overigens erger ik me persoonlijk dusdanig aan de piepjes van die apparaten dat aansluiten 15 hartslagen per minuut extra oplevert ;)
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Bewuste Hart/bloeddruk regulatie

De zogenaamde Iceman (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof) kan buitengewoon goed zijn 'autonoom' zenuwstelsel beïnvloeden. Hij is daarom al enige tijd het onderwerp van medische studies om zodoende meer inzicht te krijgen in dit fenomeen.

Elke leek kan in principe in meer of mindere mate z'n autonome functies beïnvloeden. Denken aan iets vervelends zal er voor zorgen dat je hartslag en bloeddruk wat omhoog gaan. Door hierna neutraal te denken zullen de autonome functies weer normaliseren.

Niet alleen door cognities zijn deze functies te beïnvloeden, maar door wat truucjes kun je een nog sterker resultaat bereiken: denk hierbij aan carotismassage (bloeddruk en hartslag dalen; wat ik te allen tijde sterk afraad buiten een ziekenhuissetting), via je ademhaling kun je je hartslag beïnvloeden (inademen > intrathoracale druk stijgt > venae cavae worden in diameter kleiner > veneuze terugvloed daalt > hartfrequentie moet omhoog om dezelfde cardiac output te handhaven), op je oogbol drukken (hartslag daalt; raad ik ook sterk af, niet alleen vanwege de daling van de hartslag maar ook kans op corneaschade)

en zo zijn er meer truucjes om bepaalde autonome functies te beïnvloeden.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer