groene snot en virussen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 651

groene snot en virussen

Vaak wordt gezegd dat als je groen/gele snot hebt dat dat komt door bacterien. De zogenaamde granulocyten produceren bij het fagocyteren het enzym myeloperoxidase van de granula wat de geelgroene kleur geeft. Het zijn dan niet de bacterien zelf die de groene snot produceren maar het enzym.
 
De vraag is nu of granulocyten ook virussen kunnen fagocyteren en daarbij ook dat enzym gebruiken, en je dus niet zeker bent dat je getroffen bent door een bacterie maar misschien wel door een virus te zien dus ook aan de groene snot?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: groene snot en virussen

De kleur van het secreet is doorgaans een vrij goede indicator voor een bacteriële of virale verwekker, maar zoals altijd zijn hier ook uitzonderingen op die regel. Zo kunnen virussen ook vrij opaque secreties geven en bacteriën heldere.

Polymorfen fagocyteren geen virusen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 12.262

Re: groene snot en virussen

Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar dit soort 'volksweetjes' zijn wel interessant.

Zo heb ik ook begrepen dat groen snot een teken is dat je aan het genezen bent, al weet ik niet precies waarop dat is gebaseerd. Bij een virale infectie lijkt het me niet van toepassing, maar misschien zegt het wel iets over het verloop van een bacteriele.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: groene snot en virussen

Zit op zich wel logica achter: een verkoudheid is altijd viraal. Groen snot suggereert (niet impliceert) een bacteriële component. Dit zijn vaak opportunistische pathogenen (normale neusflora) die hun kans pakken als het immuunsysteem volop bezig is met het klaren van de virale infectie. De besmetting is dan al een tijdje onderweg (mede vanwege de incubatietijd e.d.).

Als ik zelf terugdenk kan ik me ook niet heugen ooit meteen vieze groene snot te hebben gezien. Komt vaak een aantal dagen in het ziek zijn.

Hetzelfde geldt voor een acute bronchitis. In het begin veel hoesten en algehele malaise totdat je na een paar dagen van die vieze groene fluimen ophoest. Instinctief denk ik dan wel: gelukkig, ik ben er bijna vanaf.

Beetje ranzig onderwerp, waarvoor dank benm ;), maar interessant is het wel. Het lijkt me geenszins een tegeltjeswijsheid die kant noch wal raakt.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 12.262

Re: groene snot en virussen

Tja, beetje onsmakelijk is het wel, maar past in de tijd van het jaar ;)

Pathogeen worden van normaal aanwezige bacteria had ik eigenlijk niet aan gedacht, maar dat zou best eens de oorsprong van het verhaal kunnen zijn. Ik vermoed dat het gewoon een observatie is (groen slijm ~ meestal over een paar dagen beter), maar wel leuk als er een biologische verklaring voor zo'n fenomeen blijkt te zijn.
Victory through technology

Reageer