Chromatogram aflezen (vetzuurpercentage berekenen?)
Moderator: ArcherBarry
- Berichten: 1
Chromatogram aflezen (vetzuurpercentage berekenen?)
Hallo,
Voor ons pws doen wij onderzoek naar superfoods. Een deel van ons onderzoek is het vetzuurgehalte bepalen in verschillende superfoods.
Inmiddels hebben wij de proeven uitgevoerd en d.m.v. een interne standaardmethode (gaschromatografie)
Daar zijn o.a. de volgende chromatogrammen uitgekomen
Chromatogram 1 zijn de standaard vetzuren
Chromatogram 2 zijn de vetzuren uit pure cacao
In het voorschrift staat dat de grootte van het signaal evenredig is aan de concentratie.
Hoe kun je hieruit de percentages van de aanwezige vetzuren in cacao berekenen?
B.v.d.
Voor ons pws doen wij onderzoek naar superfoods. Een deel van ons onderzoek is het vetzuurgehalte bepalen in verschillende superfoods.
Inmiddels hebben wij de proeven uitgevoerd en d.m.v. een interne standaardmethode (gaschromatografie)
Daar zijn o.a. de volgende chromatogrammen uitgekomen
Chromatogram 1 zijn de standaard vetzuren
Chromatogram 2 zijn de vetzuren uit pure cacao
In het voorschrift staat dat de grootte van het signaal evenredig is aan de concentratie.
Hoe kun je hieruit de percentages van de aanwezige vetzuren in cacao berekenen?
B.v.d.
- Bijlagen
-
- chromatogram 2.jpg (55.24 KiB) 710 keer bekeken
-
- chromatogram 1.jpg (52.64 KiB) 710 keer bekeken
-
- Berichten: 772
Re: Chromatogram aflezen (vetzuurpercentage berekenen?)
Je zult eerst een kalibratiecurven. Maak daarom eerst een mengstandaard die de vetzuren en de interne standaard bevat. Doe dit over een brede concentratierange. Na chromatografische analyse bepaal je uw piekoppervlakten. Dit kan de software. Stel vervolgens de kalibratiecurven op door de verhouding piekoppervlakte component/piekoppervlakte interne standaard uit te zetten in functie van de concentratie van de component. Uit de kalibratiecurve kun je dan eenvoudig je vetzuurconcentraties in de cacao bepalen.