Vasoconstrictie & vasodilatatie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 467

Vasoconstrictie & vasodilatatie

Allereerst heb ik enkele vragen over vasoconstrictie en vasodilatatie. Door vasoconstrictie wordt de weerstand groter en dan zou ik zeggen dat er minder bloed door het vat kan stromen. Echter lees ik in mijn boek (Anatomy & Physiology, achtste editie) het volgende: 'At the same time, venoconstriction mobilizes the venous reserve and quickly improves venous return'. En een bladzijde verder: 'coronary blood flow increases while vasoconstriction occurs in other tissues'.
 
Kennelijk zorgt de verlaagde weerstand er juist voor dat het bloed sneller gaat stromen en er dus meer bloed door het vat kan?
 
 

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Als aanvulling op mijn eerste post vormt dit eigenlijk een beter voorbeeld van de tegenstrijdigheid die ik in het boek meen te vinden. In de afbeelding zorgt verlaagde zuurstofconcentratie voor vasoconstrictie, terwijl verderop in de tekst staat:
 
'...of that in othertissues, where a decline in oxygen levels causes local vasodilation rather than vasoconstriction.'
 
Figuur.PNG
Figuur.PNG (117.44 KiB) 2578 keer bekeken

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Opmerking moderator

Verplaatst naar het vakforum voor anatomie/fysiologie.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Het staat er eigenlijk zoals het is: door vasoconstrictie wordt het bloed dat zich in de vaten bevindt gemobiliseerd en daardoor zal de veneuze terugvloed toenemen. Zie het als een tuinslang. Als de slang qua diameter heel groot is en je hebt een bepaalde waterkracht dan zal het water zo'n beetje uit de slang druppelen. Heb je dezelfde waterkracht maar met een kleine diameter dan spuit het water eruit.

De grote vaten zijn daarom een hele goede reservoir voor bloed. Is er meer bloed vereist door bijvoorbeeld inspanning, dan knijpen de vaten en stijgt je effectief circulerend volume en navenant de veneuze terugvloed.

Ten aanzien van je tweede post zie ik geen tegenstrijdigheid; ze geven zelf nota bene aan dat in 'andere' weefsels de zuurstofconcentratie een ander effect heeft. Ze benoemen dat dus. Om welke weefsels het gaat staat vast wel in je boek.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Ik dacht dat er ofwel vasoconstrictie plaatsvindt, ofwel vasodilatatie. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Wanneer bijvoorbeeld de CO2-concentratie in de cerebrospinale vloeistof toeneemt, zal dit in de hersenen zorgen voor vasodilatatie van de cerebrale vaten, terwijl perifeer in het lichaam juist vasoconstrictie optreedt om de doorbloeding naar de hersenen te bevorderen. 

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

In Vander's Human Physiology lees ik het volgende:
 
Flow autoregulation is not limited to circumstances in which arterial pressure decreases. The opposite events occur when, for various reasons, arterial pressure increases: The initial increase in flow due to the increase in pressure removes the local vasodilator chemical factors faster than they are produced and also increases the local concentration of oxygen. This causes the arterioles to constrict, thereby maintaining a relatively constant local flow in the face of the increased preasure.
 
Dit wil dus zeggen dat er ten gevolge van de hogere bloeddruk vasoconstrictie plaatsvindt. Kijkend naar F = P / R begrijp ik dat een hogere bloeddruk ervoor zorgt dat de flow (bloedstroom) groter wordt en dit op de een of andere manier tegengewerkt moet worden om het 'evenwicht' te herstellen. Aan de andere kant vind ik het ook niet zo raar om te stellen dat door vasoconstrictie de druk juist nog verder zal toenemen. Oftewel: als je de bloedstroom wil verminderen, is vasoconstrictie de logische optie, terwijl wanneer je de bloeddruk weer wilt laten dalen (omdat de bloeddruk dus verhoogd is) dan is vasodilatatie juist de logischere optie. Wat maakt dat er toch vasoconstrictie plaatsvindt en geen vasodilatatie?

Berichten: 246

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Door vasoconstrictie stijgt de weerstand waardoor er grotere drukverval optreedt. Dus distaal van de vernauwing(vasculaire bed van de weefsels) krijg je verlaging van bloeddruk en proximaal van de vernauwing juist stijging van bloeddruk.

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Bedankt voor de reactie, maar ik begrijp niet helemaal wat u bedoelt.
Kunt u dit toelichten?

Berichten: 246

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Ik had het gevoel dat er onduidelijkheid bestond over de effecten van vasoconstrictie vandaar dat ik dat opschreef.
 
Wat betreft je laatste vraag : ik denk dat dat geldt in normale physiologische situaties waarin je altijd wel kleine fluctuaties hebt in bloeddruk. En je lichaam probeert de flow in de cappilairen constant te houden ondanks de kleine fluctuaties in bloeddruk. De bloeddrukstijging in de arterien kan opgelost worden door het hart zelf, door bv de hartslag ietsje te verlagen.
 
Maar als er echt sprake is van significante stijging van bloeddruk(pathologische toestand) dan zal de bloeddrukregulatie de hoogste prioriteit hebben. Dus zul je dilatatie krijgen van de arteriolen en zal er meer bloed stromen vanuit de arteriele kant naar de veneuze kant (dus ja de flow in de capillairen zal toenemen ondanks de hoge bloeddruk). Hierdoor zal de druk in de arteriele kant afnemen en krijg je weer normale flow door de capillairen.

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Het citaat moet ik dus meer zien als een kortdurende, fysiologische reactie? Er is even sprake van een lichte bloeddrukstijging. Hierdoor neemt de flow even toe, de bloeddrukstijging is inmiddels voorbij en om de flow weer terug te krijgen naar het punt vóór de lichte bloeddrukstijging vindt er even vasoconstrictie plaats.
 
Wanneer je dus over een langere periode een bloeddrukstijging plaatsvindt, dan zal de verhoogde bloeddruk zelf worden aangepakt door de vaten te laten dilateren.

Berichten: 246

Re: Vasoconstrictie & vasodilatatie

Ja maar dat is natuurlijk in de ideale wereld waarin dus de hoge bloeddruk in eerste instantie ook nooit zou ontstaan . Bij chronische hoge bloeddruk is er meestal sprake van primaire hypertensie en de precieze pathophysiologie daarvan is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Wat over het algemeen wel wordt aangenomen is dat er juist overgevoeligheid is van de arteriolen waardoor ze ten onrechte contraheren terwijl het voor het lichaam beter zou zijn als ze dat niet deden. 

Reageer