Specifiek einde beslistermijn AWB

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 146

Specifiek einde beslistermijn AWB

Onderstaande is niet hypothetisch.
 
Op 1 augustus 2015 stuurt Jan een bezwaarschrift naar een gemeente. Uit diverse feiten en omstandigheden heeft Jan afgeleid dat er sprake is van een besluit. Hij is de enige die hinder ondervindt van het besluit. Er is geen sprake van een besluit dat openbaar bekend hoefde te worden gemaakt, doch Jan vindt dat hij belanghebbende is bij het besluit (dat buiten zijn medeweten is genomen). Jan heeft dus geen kopie van het besluit. Jan is evenwel wel belanghebbende. Gemeente weigert inzage in het besluit.

Op 7 augustus 2015 stuurt de gemeente een brief aan Jan dat zijn bezwaarschrift is ontvangen op 4 augustus 2015. De beslistermijn gaat daarmee lopen op 4 augustus 2015.

Op 17 augustus 2015 ontvangt een Jan een brief van de commissie bezwaarschriften van de gemeente. Er wordt gevraagd om een kopie van het besluit (zo'n kopie is dus niet aan Jan toegezonden geweest), en de beslistermijn wordt conform artikel 7.10 lid 2 AWB opgeschort van 14 augustus 2015 tot 1 september 2015 dan wel tot de dag dat de gemeente de reactie van Jan eerder heeft ontvangen. [Letterlijke tekst]

Jan vindt dit onzin. De AWB stelt niet als eis dat bij een bezwaarschrift een kopie van de gewraakte beslissing wordt meegezonden. Zijn bezwaarschrift was duidelijk genoeg waar het om ging en dat hij ook niet geïnformeerd is geweest. Van verzuim is geen sprake. Jan vindt de opschorting onzin en niet-rechtsgeldig.

Uit de brief wordt tevens duidelijk dat de gemeente advies heeft gevraagd aan de commissie bezwaarschriften (daaruit vloeit voort verlenging beslistermijn van zes weken naar nu twaalf weken).

Jan is echter beleefd. Als antwoord stuurt Jan op 19 augustus 2015 een kort briefje waarin hij simpelweg verwijst naar zijn reeds ingediende bezwaarschrift. Verder zegt Jan niets.

Op 24 augustus 2015 stuurt de gemeente een ontvangstbevestiging dat zijn brief op 23 augustus 2015 is ontvangen.
 
Wat is nu het einde van de beslistermijn?

A - 27 oktober 2015

B - 6 november 2015

C - oneindig

D - 13 november 2015
 
Of beter gezegd, vanaf welke datum is een ingebrekestelling niet langer prematuur.

Reageer