Tollens-reagens

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Tollens-reagens

Ik wil dit woensdag met mijn 5e klas gaan doen (leuk voor in de kerstboom).
 
Ik heb diverse links gevonden over dit onderwerp. Ze zeggen bijna allemaal dat je aan een AgNO3 oplossing ammonia moet toedruppelen, zodat er Ag2O ontstaat. Dan doorgaan totdat het bruine neerslag weer oplost, zodat er Ag(NH3)2^+ ontstaat. Dat snap ik, maar de meeste recepten zeggen dat je daarna loog moet toevoegen, en weer ammonia totdat het neerslag weer verdwijnt.
 
Weet iemand waarom je dat een tweede keer moet doen?
 
En waarom moet er eigenlijk ammonia bij, wat gaat er mis als je direct zilvernitraat bij glucose doet?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Tollens-reagens

Wauw....ik ga toch oordelen...Als je het niet beheerst, doe het niet. Zeker als docent vind ik dat je de stof toch wel echt behoorlijk moet beheersen voordat je aan de uitleg begint. En je moet dit in ieder geval terug kunnen vinden in de literatuur.
 
Maar...ik ben de kwaadste niet heb ooit in hetzelfde schuitje gezeten.
 
Wat voor soort milieu heb je nodig om het glucose als reductor te kunnen gebruiken? En hoe is die te combineren met de aanwezigheid van een zilverion? Dus waarom die loog?
 
Ik heb echter het idee dat je ook niet weet waar de OH- vandaan komt die het zilveroxide-neerslag vormt. Daar start het allemaal mee.
 
Het zilver-diamine-complex kan je vinden in tabel 47, dacht ik....Denk goed na over de evenwichtsligging.
 
Dan zou het moeten lukken.
 
Wle aardig dat ik hiervan dus een oefenPO maak voor mijn leerlingen waar al deze denkvragen en verklaringen in zitten. Eerst blazen en dan verzilveren.
 
Wdeb
PS. O ja, vergeet niet goed de bolletjes na te spoelen. Zivernitride in de kerstboom mag dan grappig lijken, maar leg het maar eens uit aan het vanaf dan blinde hondje....
En het afval aanzuren. Zeker het zilverdiamine-complex. Zelfde reden.
 
Nog iets: zorg dat je thio-oplossing bij de hand hebt. Al die zilvervlekken zijn vervelend.
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 2

Re: Tollens-reagens

Zo, dat is een vriendelijke reactie!
 
ik heb nergens gevonden dat het aldehyde per sé basisch moet zijn voor de reactie tot zuur. De meeste bronnen geven gewoon de reactie met H2O, tot H+ en e-. Net zoals de meeste schoolboeken. Het zal vast een sterkere reductor zijn in basisch milieu, maar Ag+ is een behoorlijk sterke oxidator, dus dat zou toch wel moeten werken.
 
En ik weet heus wel waar die eerste OH- vandaan komt, of waar het evenwicht ligt. En dat je het afval aan moet zuren, en waarom.
 
Ik zou me voor kunnen stellen dat je de zilverlaag langzaam wilt laten ontstaan, zodat het mooi spiegelt. Dus moet de concentratie laag zijn, anders gaat het te snel. Dus je wilt om dezelfde reden de reductor versterken (want lage concentratie Ag+ verlaagt de potentiaal vd oxidator). Maar om voldoende Ag+ te hebben voor de volledige reactie zorg je dat het beschikbaar is als complex ion, en niet in het neerslag zit.
 
Maar ik zou graag een bron hebben die dit vermoeden bevestigt, vandaar mijn vraag.
 
Dankjewel.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Tollens-reagens

En nu stel je wel leuke vragen. Mijn excuus voor mijn eerste reactie, alhoewel die wel een correcte reactie gaf op de vraag over waarom je voor de tweede keer ammonia toe moet voegen.
 
Maar waarom dit niet in een zure omgeving kan.......heb ik ook zo snel niet kunnen vinden, maar ook niet hard gezocht. Tollens gaat nou eenmaal uit van ammoniakaal zilver, dus vandaar dat ik daar nooit over na heb gedacht.
 
Misschien is het zelfs te sterk oxiderend, waardoor direct het zilver met het glucose reageert. Dan zou je dus enkel maar zilverdispersie krijgen....terwijl het nu voor het grootste deel pas op het warme oppervlak plaats vindt.
 
Maar dat zouden we ook gewoon eens kunnen testen. Zilvernitraat (al dan niet aanzuren met salpeterzuur) en dan eens met de glucoseoplossing mengen.
 
Laat maar horen waar jij op uit komt. Als ik er morgen aan toe kom, dan laat ik het weten.
 
Wdeb
PS. Ik denk dus niet dat snelheid het probleem is. Maar plek van reactie. Mede omdat standaardpotentiaalverschil niet direct een maat is voor reactiesnelheid, volgens mij. Ik vermoed zelfs helemaal niet.
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Gebruikersavatar
Berichten: 10

Re: Tollens-reagens

Ik zou nooit een ammoniakale zilveroplossing (Tollens reagens) gebruiken, omdat deze bij lang staan ontploft ( na een paar uur al of nog erger na een weekend of over de kerstvakantie heen) bij oppakken. Er ontstaat namelijk explosief zilvernitride. Ag3N
Als je toch iets met zilver wilt doen laat de leerlingen dan een koperen munt of spijker bedekken met zilver in een zilvernitraatbadje dmv elektrolyse.

Gebruikersavatar
Berichten: 10

Re: Tollens-reagens

Voor de achtergrond: Zie McMurry Chemistry 6th edition chapter 15 Application of Aqueous Equilibria. Oplosbaarheidsproduct zilverhydroxide/zilveroxide  vermenigvuldigen met de complexvormingsconstantante van het zilverdiamine ion. Met LeChatelier kun je de evenwichten de juiste kant op laten verschuiven.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Tollens-reagens

Ja, dit begrijpen we allemaal wel...En stond er toch ook allemaal al?
 
De vraag die rest is "Waarom zou het basisch moeten zijn"? En ik ben er nog niet verder in gedoken.
 
Ook in een zure omgeving is zilver als ion aanwezig en dan zou ook nog de glucose als reductor kunnen werken. En dan zou dat hele complexen overbodig zijn. Zoals je aangeeft, veel werk en nog niet zonder "gevaar" ook.
 
Heb je daar ideeen over?
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Tollens-reagens

Sorry dat ik deze weer oprakel, maar hij zat mij dwars. Ik heb mijn ogen open gehouden en liep ineens een tip via deze
Na wat zoekwerk bleek het document waar hij naar verwijst deze te zijn.
 
Toen nog op jacht naar wat er gebeurt als je een zuurgekatalyseerde reactie van glucose met water doet.
LINK naar zuur-gekatalyseerde reactie van glucose.
 
Nu nog kijken of ik ergens nog iets kon vinden ter bevestiging van het anion.
LINK naar boek met vermelding Glucoside anion.
 
Weet nu nog niet hoe ik het allemaal aan elkaar moet passen, maar dat is weer voor later. Kon jullie toch niet een stapje in deze richting onthouden, niet?
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Reageer