[mechanica] Zwaarteveldsterkte

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

[mechanica] Zwaarteveldsterkte

In m'n boek fysica stond dat de g waarde kan verschillen door een verschillende ondergrond of andere aard van rotsformaties (door ertsen etc)

Nu vraag ik me af hoe dat kan :roll: Als je g = (G * maarde)/rAarde² bekijkt dan kan je toch helemaal geen link leggen ? Waar ligt het dan precies aan ?

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.433

Re: [mechanica] Zwaarteveldsterkte

Cycloon, de formule die je aanhaalt is alleen geldig als het om de gravitatie van bolsymmetrische massaverdelingen gaat (zolang het punt waarvoor je de 'g' uitrekent buiten de massa zelf ligt). De aarde heeft bij benadering een bolsymmetrische massaverdeling (concentrische bolschillen met verschillende dichtheden), maar dat is precies wat er aan de hand is: het betreft hier een benadering. Wanneer je de zaak nader bekijkt, zie je dat er allerlei variaties zijn in dichtheid in de aardkorst: Randen van aardschollen die wegzinken in de mantel, gebergten waaronder de lithosfeer dikker is dan onder de oceanen, enzovoort. Hierdoor meet je inderdaad kleine variaties in de lokale gravitatieversnelling op verschillende plekken aan het aardoppervlak: als er een grote, dichte klont graniet (ik noem maar wat) vlak onder je voeten zit zul je het effect daarvan op je lokale valversnelling kunnen meten met de juiste instrumenten. Niet alleen de grootte van de lokale 'g' kan verschillen, maar ook de richting (hoewel de afwijkingen te klein zijn om zonder instrumenten op te merken) kan verschillen.

Als je al die variaties in kaart brengt kun je een vorm berekenen, waarvoor geldt dat die aan zijn oppervlak overal een even grote 'g' laat zien: de geoide. Kijk eens op http://en.wikipedia.org/wiki/Geoid .

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: [mechanica] Zwaarteveldsterkte

Euhmzz, ok thx,

Ik dacht wel dat het daar ergens aan lag, maar m'n leerkracht fysica kan het niet verwoorden dus kwam ik het hier maar even vragen :roll:

Maar als we het nu even extreem gaan zien, wanneer een satteliet boven de oceaan vliegt, bestaat er dan een grote kans dat de satteliet hier last van ondervind of is dat verschil gewoon te klein ? :P

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.433

Re: [mechanica] Zwaarteveldsterkte

Het is een klein effect, maar wel te meten - dit is dan ook al gedaan, onder andere door GRACE: 2 satellieten die een stukje achter elkaar in een vrij lage baan rond de aarde bewegen, en die hun onderlinge afstand zeer nauwkeurig meten, en door LAGEOS: eigenlijk niets anders dan een bolvormig satellietje met hoekreflectoren erop, zodat waarnemers op het aardoppervlak de afstand tot die satelliet nauwkeurig kunnen meten d.m.v. lasers en daaruit zijn baanverstoringen t.g.v. de afwijkingen in het gravitatieveld van de aarde kunnen bepalen.

Die afwijkingen van het aardse gravitatieveld ten opzichte van een perfect bolsymmetrische verdeling heeft ook gevolgen voor satellieten die verder weg zijn: communicatiesatellieten ondervinden een langzame oost- of westwaartse drift ten gevolge van die non-sferische massaverdeling. Lagere satellietbanen vertonen een precessie van hun baanvlak door hetzelfde effect. De specifieke componenten van de aardse massaverdeling die voor deze effecten zorgen, zijn in deze gevallen wel verschillend: de baanvlakprecessie komt vooral door het 'J2-effect', en de drift van communicatiesatellieten vooral door het 'J22- (of C22) effect'. Een stel google-acties op de sleutelwoorden 'spherical harmonics', 'geoid', 'J2' en 'orbital precession' zullen je ongetwijfeld meer informatie verschaffen. Let wel, die literatuur wordt al heel snel nogal specialistisch...

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: [mechanica] Zwaarteveldsterkte

Je antwoord is meer dan goed genoeg voor me, meer gespecialiseerd heb ik niet echt nodig vermits m'n kennis daar toch veel te klein voor is :roll:

Reageer