Vitamine A tijdens de zwangerschap

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 967

Vitamine A tijdens de zwangerschap

Een te grote hoeveelheid inname van vitamine A kan tot fouten leiden tijdens de zwangerschap, waaronder het ontstaan van een hazenlip. Ik kan over de oorzaak hiervan niet een eenduidig antwoord vinden. Ik ben geen chemicus en vroeg me daarom af of vitamine A een bepaalde chemische structuur heeft die de kans op deze fouten vergroot en hoe je dat kunt verklaren. Wellicht is dat nog niet duidelijk in de huidige wetenschap, maar misschien ook wel. Structurele analogen van vitamine A kunnen de kans op dezelfde fouten vergroten, dus lijkt het me aannemelijk dat het met de structuur te maken heeft.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Vitamine A tijdens de zwangerschap

That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Vitamine A tijdens de zwangerschap

Vitamine A zelf doet niet zo veel. Het gaat hier vooral om Retinoic Acid (RA). RA vormt gradienten in het embryo en is essentieel voor patroon vorming. Het enzym Raldh2 metaboliseert Vitamine A tot RA. RA kan vervolgens weer door Cyp26 worden afgebroken. RA bind aan zogenoemde Retinoic Acid Respons Elements (RARE) op het DNA die genen kunnen activeren of onderdrukken. De verschillende expressie patronen van Raldh2 en Cyp26 zorgen voor een specifiek patroon van RA activiteit. Door meer Vitamine A ter beschikking te stellen aan het systeem kan het patroon van RA activiteit veranderen.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Vitamine A tijdens de zwangerschap

Echter teveel aan vitamine A is ook weer niet goed.
Daarom is het veelal veiliger om meer Beta-carroteen te nuttigen, dit kan worden omgezet in vitamine A maar bij een hogere inname dan behoefte wordt de het overtollige carroteen uitgescheiden via de ontlasting.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer