Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Moderator: Astro

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Een nieuwe grote planeet in het zonnestelsel?

Gisteren en vandaag valt in veel media te lezen dat er 'sterk bewijs' is voor een negende planeet in het zonnestelsel (de oude 9e planeet Pluto is sedert een aantal jaren gedegradeerd tot dwergplaneet). In dit artikeltje wat nadere informatie.

 

Na de ontdekking (in 2003) van de dwergplaneet Sedna en later van een paar soortgenoten zitten astronomen namelijk met een probleem:

 
Sedna

Sedna is een dwergplaneet met een geschatte diameter van 1500 km met een hoogst vreemde baan rond de Zon. De baan is zeer langgerekt, het perihelium (dichtste nadering tot de Zon) ligt op 76 AE. Een Astronomische Eenheid is 150 miljoen kilometer, de afstand van de Aarde tot de Zon, de Aarde staat dus op 1 AE. Het aphelium (verste verwijdering van de Zon) van Sedna ligt maar liefst op bijna 1000 AE.

Vergelijken we dit met de gemiddelde afstand van de verre dwergplaneet Pluto, 45 AE, dan is duidelijk dat Sedna een buitenbeentje is. Niet alleen haar enorme afstand tot de Zon, maar ook de vreemde hoek die haar langgerekte baan maakt t.o.v. de baan van de planeten doen vermoeden dat er iets bijzonders aan de hand is met Sedna.

 

Waar komt dit hemellichaam, met een baan zo ver verwijderd van alle bekende planeten, Pluto incluis, vandaan? 

Tot de ontdekking van Sedna ging men er van uit dat de Kuipergordel de buitenste rand van ons zonnestelsel markeerde. Zie die gordel als een donutvormige wolk van kleine ijsdwergen waarvan Pluto met afstand de grootste inwoner is. Veel, heel veel verderop op 5000 tot wel 100.000 AE is er dan nog de hypothetische Oortwolk, een verzameling van misschien wel duizend miljard kometen die in een bolschil rond de Zon draaien. Maar tussen de Kuipergordel en de nog nooit waargenomen Oortwolk werden verder geen hemellichamen verwacht.

 
Sednoïden

Sedna bleek niet het enige buitenbeentje, er werden andere extreem verre dwergplaneten ontdekt, zoals 2012 VP113 met een diameter van ongeveer 500 km, die zelfs niet dichter bij de Zon komt dan ongeveer 80AE. En ook andere 'trans Neptuniaanse' objecten met diameters van enige honderden kilometers bleken zich in de veronderstelde de leegte tussen de Kuipergordel en de Oortwolk op te houden.

 
banen_sedna_vp113.gif
banen_sedna_vp113.gif (138.55 KiB) 1607 keer bekeken
Banen van Sedna en VP113. Klik op de afbeelding om de animatie te starten.

 
Curieuze samenloop

Na studie van de omloopbanen van deze trans Neptuniaanse objecten bleken er behalve de enorme afstanden en omloopduur (maar liefst 10.000 jaar of nog langer) meer overeenkomsten; de banen van de bekende Sednoïden zijn allemaal in één kwadrant gegroepeerd en hun banen maken een ongeveer gelijke hoek met het vlak waarin de planeten on de Zon draaien:

 
p9_kbo_orbits_labeled_1_.jpg
p9_kbo_orbits_labeled_1_.jpg (56.24 KiB) 1607 keer bekeken
De 6 onderzochte Sednoïden, hun baan en die van de hypothetische planeet.

 
Kansberekening

Kortom, de Sednoïden lijken een groep te vormen, en de vraag is waarom. Hoe groot is de kans dat 6 hemellichamen door toeval op vergelijkbare afstanden tot de Zon, in vergelijkbare langgerekte banen die zich allemaal binnen hetzelfde kwart bevinden en het vlak van de ecliptica onder eenzelfde hoek naderen? 

Konstatin Batygin en Michael E. Brown van Caltech rekenden het uit: Ongeveer 0,007%.
De wetenschappers concludeerden dan ook dat er hoogstwaarschijnlijk een en dezelfde oorzaak aan deze samenloop van omstandigheden ten grondslag moest liggen, en gingen aan de slag met computersimulaties.

 
Planeet 9

De simulaties wijzen er volgens de wetenschappers op dat de zwaartekrachtsinvloed van de grote planeten dergelijke gegroepeerde banen zou moeten verstoren, en na verloop van voldoende tijd willekeurig uiteen zou laten lopen. Volgens de wetenschappers is het niet mogelijk dat een dergelijke gelijkloop erg lang kan bestaan, tenzij..

 

Tenzij er iets is dat de Sednoïden in deze curieuze banen vasthoudt, zoals een grote onbekende planeet met een vreemde en verre baan die met haar zwaartekracht de banen van de Sednoïden 'vastpint' (een bekend verschijnsel dat baanresonantie wordt genoemd).

 

De simulaties wezen uit dat een planeet met een massa van ongeveer 10 keer die van de Aarde, in staat zou zijn de Sednoïden in hun huidige baan vast te houden.

Niet alleen is dat een heel forse planeet, ze moet ook zeer ver weg staan. Het perihelium zou 230 AE zijn, het aphelium zou op 750 tot zelfs 1500 AE liggen, en de omloopduur zou een whopping 10 tot 20 duizend jaar zijn. 

 

Toch stellen de opstellers van het paper dat een negende planeet van het formaat 'superaarde' de meest waarschijnlijke verklaring is voor het vreemde baangedrag van de Sednoïden.

 
Bewijs?

Is dit nu een bewijs voor het bestaan van planeet 9?

Nee, zeker niet. Wel het is een mogelijke verklaring die er goed onderbouwd uitziet.

 

Maar dat soort goed onderbouwde verklaringen hebben vaker de revue gepasseerd. Een jaar geleden nog brachten Lucie Jílková et al een paper uit met een eveneens tot de verbeelding sprekende verklaring voor de Sednoïden: Ze zouden ingevangen objecten van een andere ster zijn. De wetenschappers berekenden dat een ster met een massa van 1,8 maal die van de Zon die in het verleden op 350 AE langs suisde tot ongeveer 500 ijsdwergen van haar Kuipergordel in de greep van de zwaartekracht van de Zon zou kunnen hebben achterlaten, en zo zou de vreemde familie van de Sednoïden kunnen zijn ontstaan (zie de bijlage voor dat paper).

 
zon.gif
zon.gif (230.83 KiB) 1607 keer bekeken
Model van de Zon die planeten van een passerende ster invangt. Bron: m.u.
Klik op de afbeelding om de animatie te starten.

 

Er zitten naar mijn mening nog wel zwakke kanten aan de hypothese van Konstatin Batygin et al. De eerste is natuurlijk: Waar komt die reuzenplaneet dan vandaan? Zo ver van de Zon, ver achter de Kuipergordel zelfs, was er tijdens het ontstaan van het zonnestelsel lang niet genoeg materie aanwezig om zo'n grote planeet te vormen. De wetenschappers beseffen dat ook, en stellen dat het wellicht een planeet was die lang geleden van de binnenste delen van het zonnestelsel door een van de gasreuzen naar buiten is geslingerd. 

 

Het zal ongetwijfeld voorgekomen zijn dat protoplaneten door de reuzenplaneten een zwaartekrachtszwieper hebben gekregen, maar zo'n close encounter leidt dan meestal tot een gevalletje 'exit zonnestelsel'. Zulke sterloze nomadenplaneten zouden er bij miljarden in onze Melkweg kunnen zijn. Maar ook als de zwieper niet zo krachtig was dat die 'superaarde' het zonnestelsel zou verlaten, dan is het nog heel lastig uit te leggen dat zijn perihelium zo ver van de Zon ligt. Een zeer langgerekte baan die de planeet weer dicht bij de Zon (bij het punt waar de baanverstoring begon) brengt zou dan veel waarschijnlijker zijn. De hoek die de geprojecteerde planeetbaan maakt met die van de overige planeten is ook vreemd, het moet wel een zeer zeldzame zwieper zijn.


Een andere zwakke plek in het betoog is dat deze hypothese, in tegenstelling tot die van de passerende ster, überhaupt geen verklaring biedt voor het bestaan van hemellichamen tussen de Oortwolk en de Kuipergordel.

 

0,007% waarschijnlijkheid dat de clustering van de Sednoïden op toeval berust lijkt overtuigend genoeg, het komt overeen met een zekerheid van 3,8σ. Maar in het verleden zijn er vele onderzoeken met een sigma van 3 of meer een stille dood gestorven. Er hoeft maar één fors object gevonden te worden dat in een zeer wijde baan om de Zon draait, maar niet tot de groep Sednoïden behoort, en de hypothese kan de weg volgen die zoveel voorgangers in de jacht naar planeet x hebben moeten gaan: De prullenbak in.

 

Dat gezegd hebbende, de wetenschappers in kwestie zijn zeker de eerste de besten niet. Brown is degene die Eris (een dwergplaneet als Pluto) en Sedna heeft ontdekt, en is er daardoor voor verantwoordelijk dat Pluto haar planeetstatus kwijt raakte. Hij schreef er zelfs een boek over: "How I Killed Pluto and Why It Had It Coming". Brown schat dapper de kans op het bestaan van planeet 9 in op maar liefst 90%. Gebrek aan zelfverzekerdheid kan hem niet verweten worden.

 

Maar vooralsnog is planeet 9 slechts een goed passend model om een probleem te ondervangen, en meer niet. Pas als de planeet daadwerkelijk door een telescoop wordt waargenomen is er reden tot grote opwinding.

 

En of dat - als de planeet al bestaat - snel zal gebeuren valt te betwijfelen. Er zijn immers op wat erg grove indicaties na geen baangegevens bekend, en het vinden van zo'n speldenprikje in de kosmische hooiberg kan dan lang, heel lang, duren.

De meeste grote telescopen hebben een extreem nauw gezichtsveld, en de kans dat nummer negen bij toeval in hun oculair opdoemt is zeer gering. De enige telescoop met betere papieren is de 8 meter Japanse Subaru telescoop, die een veel groter gezichtsveld heeft en dus een forser deel van de hemel in een keer kan fotograferen. Maar ook die telescoop zal over een dergelijke zoektocht naar verwachting meer dan 5 jaar gaan doen.

 

Het legioen kleinere telescopen is niet geschikt, die kunnen een stipje met een geschatte magnitude van 20-24 (het licht dat van Pluto afkomt is ruwweg 200 tot 8.000 keer sterker) waarschijnlijk niet vinden, en helaas heeft ook Gaia die nu de hele hemel aan het scannen is niet genoeg power om een dergelijk zwak object te ontdekken. Als de planeet al bestaat, is de kans dat hij zich in de buurt van het aphelium bevindt vrij groot en zal dan nauwelijks te vinden zijn. Niet alleen brengt de planeet door zijn sterk elliptische baan veruit de meeste tijd door op die grote afstanden, als hij zich dicht bij het perihelium had bevonden was hij al lang ontdekt door een van de omvangrijke survey projecten.

 

Wetenschappelijke papers: 
How Sedna and family were captured.pdf
(2.32 MiB) 310 keer gedownload

Gebruikersavatar
Berichten: 10

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Ik kom uit een heel ander vakgebied en ik kan dus niet inhoudelijk weerwoord geven en onderbouwen waarom een theorie al dan niet zou kloppen. Wel kan ik 2 dingen hier weergeven:
 
1. Ik volg verschillende nieuwsapps en krantensites, die om de haverklap pushberichten versturen als er ´belangrijk´ nieuws is. Het nieuws van ´planeet 9´ was niet genoeg voor zo´n pushbericht. Ik was hierover zeer verbaasd, omdat diezelfde kranten wel heel kort door de bocht gingen. "Nieuwe planeet ontdekt" en "Planeet 9, superaarde aan de rand van het zonnestelsel". Interessant om te zien dat ze dus waarschijnlijk geen pushbericht stuurden, omdat de ontdekking ´slechts´ theoretisch is, maar vervolgens wel met hyperbool-kop artikelen promoten...


2. Verdient de praktische zoektocht naar deze eventueel bestaande planeet een budget, een plan van aanpak, kortom: prioriteit? Vergeef me mijn sensatieziekte, maar bij het bericht van een dergelijke superaarde binnen ons zonnestelsel dacht ik direct aan de mogelijkheid van buitenaards leven.

Gebruikersavatar
Berichten: 128

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Op die afstand van de zon  :o     
De term superaarde wordt niet gebruikt omdat ze denken dat het op de aarde lijkt maar omdat het een rotsachtige planeet is die groter is dan de Aarde. Je gaat er geen weelderige valleien met kudden schapen vinden hoor.

Gebruikersavatar
Berichten: 10

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Bio-Logic schreef: Op die afstand van de zon  :o     
De term superaarde wordt niet gebruikt omdat ze denken dat het op de aarde lijkt maar omdat het een rotsachtige planeet is die groter is dan de Aarde. Je gaat er geen weelderige valleien met kudden schapen vinden hoor.
Ik weet ook wel dat gladiolen het er moeilijk zullen hebben, en bij superaarde bedoel ik ook precies wat het is: rotsachtig en groter dan de Aarde. Geen gasreus.

Maar zou leven echt niet mogelijk kunnen zijn op zo´n grote afstand? Of is het onvoorstelbaar, omdat eventuele processen die tot de ontwikkeling van gecompliceerde organisme kunnen leiden op een volstrekt andere manier dan op aarde tot stand zouden moeten zijn gekomen?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Die hypothetische planeet heeft een massa van ongeveer 10 keer van die van de Aarde. Of die planeet rotsachtig zou zijn is onbekend, maar als ze al bestaat is een gasplaneet waarschijnlijker, een kleine Uranus (14,5 keer de aardmassa). Boven 3-10 aardmassa's is de zwaartekracht zo groot, dat er een enorm dikke atmosfeer in stand gehouden kan worden vermits deze niet weggeblazen wordt door de nabijheid van de moederster. Dat laatste is hier vanzelfsprekend niet het geval. 

 

Het buzzwoord superaarde moeten we maar snel vergeten, dat wordt vooral door de media gehypet.

 

Voor leven zoals wij dat kennen is vloeibaar water nodig en de kans daarop is op die afstand zeer klein, maar niet nul. Als er voldoende interne energie is door chemische processen en/of nucleair verval, dan valt het voor te stellen dat er onder een dikke atmosfeer ergens een hoogte is waar de temperatuur boven nul graden Celsius uit komt. Maar daar is dan in het geval van een gasplaneet waarschijnlijk alleen waterdamp onder een kilometers dik wolkendek van methaan en ammoniakgas, nog lager en voordat de vaste kern wordt bereikt wordt het mogelijk veel te heet. 

 
jovians-layers.png
jovians-layers.png (17.58 KiB) 1601 keer bekeken
Atmosfeer van de gasreuzen. Bron: Astronomynotes.

 

Zeker weten doen we op dit vlak bijna niets, maar als er zich al leven zoals wij dat kennen zou kunnen ontwikkelen in een gasplaneet, dan zouden de vier 'reuzen' die wij al kennen er een waarschijnlijker (maar nog steeds zeer onwaarschijnlijke) thuisplaats voor zijn. Als zo'n planeet een forse maan heeft dan zou die, zie de ondergrondse oceanen van Europa en Enceladus (klik), wellicht eerder in aanmerking komen.

Gebruikersavatar
Berichten: 10

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Ok, een gasreus is dus waarschijnlijker, maar in alle artikelen van grote kranten werd juist over een superaarde geschreven. Het is me nu duidelijk dat die term echt misleidend is, ik ging er namelijk altijd van uit dat bepaalde overeenkomsten met de aarde criterium waren om een ontdekte planeet zo te classificeren. NIet is minder waar...

https://en.wikipedia.org/wiki/Super-Earth


Het is dus waarschijnlijker dat die planeet een gasdwerg is. En wat betreft leven in dit zonnestelsel, zijn er nu geen overtuigende bewijzen gevonden op Mars? Gaan we niet ook sporen vinden op de manen van Jupiter en Saturnus?

 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

En wat betreft leven in dit zonnestelsel, zijn er nu geen overtuigende bewijzen gevonden op Mars?
 
Nee. Dat Mars ooit gedurende een langere periode een behoorlijke atmosfeer en vloeibaar water had is inmiddels dankzij de waarnemingen door diverse marsmissies zeker. Zie daarvoor bijvoorbeeld hierhier en hier. Maar daarmee is nog niet aangetoond dat er ooit leven was op Mars, hoewel het zeker de meest kansrijke kandidaat in het zonnestelsel is.
Het zou mij niet verbazen (en zeer verheugen) als er microfossielen of andere sporen worden aangetroffen, maar daarvoor zijn gespecialiseerde missies en een grote dosis geluk nodig. Wellicht dat het komende Exomars project, een Europees/Russische samenwerking, uitsluitsel kan gaan geven (klik).
 
Gaan we niet ook sporen vinden op de manen van Jupiter en Saturnus?
 
Dan zullen er eerst voor dat doel uitgeruste missies naar die manen moeten, zulke missies zijn op het moment niet concreet gepland. Er zijn voornemens voor missies naar Europa en Enceladus met lanceerdatums ergens in de 20er jaren: klik klik

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Op basis van de zeer nauwkeurig bekende baangegevens van de ruimtesonde Cassini die om Saturnus cirkelt zijn de mogelijke afwijkingen die de hypothetische planeet 9 veroorzaakt in de omloopbaan van Saturnus berekend. Bevindt planeet 9 zich dichtbij zijn perihelium dan zouden de verstoringen groot genoeg zijn om meetbare baanafwijkingen te veroorzaken.
 
Franse wetenschappers hebben doorgerekend wat dit betekent voor de positie van planeet 9, en hebben het gebied waarin deze planeet zich mogelijk op zou kunnen houden ruwweg gehalveerd.
 
Image1.jpg
Image1.jpg (84.99 KiB) 1601 keer bekeken
Zone waarin p9 zich zou kunnen ophouden. De rode zone (C14) wordt uitgesloten door de analyse van de Cassini baangegevens. De roze zone (C20) zou uitgesloten kunnen worden als de baangegevens van Cassini tot 2020 meegenomen zouden kunnen worden in de data. Cassini wordt volgend jaar september de atmosfeer van Saturnus ingestuurd en zal dan verbranden. De groene zone is het gebied waarin p9 zich met de grootste waarschijnlijkheid op zal houden. De witte zone is het meest onzekere gebied; mocht p9 zich daarin bevinden dan is de verstorende zwaartekrachtsinvloed van de hypothetische planeet te gering om gemeten te kunnen worden. Bron: Zie bijlage.
 
Overigens levert deze halvering van het zoekgebied bepaald niet op dat de kandidaat planeet snel gevonden zal worden. Bevindt de planeet zich nabij het aphelium dan zal hij waarschijnlijk te ver staan om ontdekt te worden. Maar ook bij een gunstiger afstand zal een eventuele ontdekking nog vele jaren op zich laten wachten.
 
Wetenschappelijk paper:

Berichten: 2

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Hoi Ik ben altijd geïnteresseerd in het heelal en al zijn facetten, maar heb geen verstand van de wetenschappelijke benadering. Zou de mogelijke planeet X of negende planeet niet ook een bruine dwerg kunnen zijn?
 
groet Eugene

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

In het onderzoek wordt een planeet berekend die ongeveer 10 keer zo zwaar is als de Aarde.
Een bruine dwerg is veel zwaarder: 4.000 tot 25.000 aardmassa's.
Dus valt een bruine dwerg valt in het kader van dit onderzoek als mogelijkheid af.
 
Als er zich al een bruine dwerg zou bevinden op genoemde afstanden was hij bovendien allang ontdekt want die zwakke objecten zijn tot vele lichtjaren afstand te detecteren, en zo'n dwerg op deze afstand (pakweg maximaal 6 lichtdagen) zou zeker gevonden zijn in de all sky surveys zoals die door WISE (klik).

Berichten: 2

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Dank je voor de info, weer wat wijzer geworden :D

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

 
Nasa verwerpt de bevindingen van het Franse team in het vorige bericht.
 
Long-term tracking of the spacecraft's position has revealed no unexplained perturbations in Cassini's orbit.
 
Hoewel hiermee natuurlijk niet aangetoond is dat die hypothetische planeet niet zou kunnen bestaan, is Nasa duidelijk genoeg: 
 
"Maar we zagen in de baangegevens over 2004 tot 2016 geen onverklaarbare afwijkingen die boven het ruisniveau uitkwamen. Een nieuw paper (m.u: zie bijlage hierboven) voorspelt dat als de baangegevens van Cassini tot het jaar 2020 (*1) verkregen zouden worden, ze gebruikt zouden kunnen worden om 'de meest waarschijnlijke' locatie van de planeet in zijn baan rond de Zon vast te stellen. Alhoewel we het geweldig zouden vinden als Cassini zou kunnen helpen bij de detectie van een nieuwe planeet, zijn er geen afwijkingen in de omloopbaan vastgesteld die we niet met de huidige modellen kunnen verklaren."
 
Aldus Earl Maize, de Cassini project manager bij JPL.
Meer lezen bij JPL: klik
 
(*1): Cassini wordt eind 2017 bewust de dampkring van Saturnus ingestuurd, waar ze zal verbranden.

Berichten: 1.816

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Een planeet veegt toch zijn baan schoon. Is daar niet iets over te zeggen?
LiA

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Een planeet veegt toch zijn baan schoon.
 
Nou, dat ligt eigenlijk een stuk genuanceerder.
 
Er is tien jaar geleden een nieuwe definitie bedacht om onderscheid te kunnen maken tussen de grote planeten en de vele ijsdwergen. Een van de planeet definiërende vereisten was dat een planeet haar eigen baan 'schoon moest kunnen vegen', en dat kostte Pluto zijn planeetstatus. Maar als je daar wat nader naar kijkt is dat slecht gedefinieerd, en er is ook nu nog veel kritiek op. Op internet valt daar heel veel over te vinden.
 
Eigenlijk hangt het 'schoon kunnen vegen' niet alleen af van de massa van de planeet, maar ook van haar afstand tot de Zon. Zouden we Pluto en Mercurius van plaats verwisselen, dan was Pluto wel en Mercurius geen planeet. Mercurius passeert ruimtepuin in de buurt van zijn omloopbaan meer dan 1000 keer zo frequent als Pluto, en heeft daardoor een veel sterker verstorende invloed op de baan van dat puin. En verstoringen leveren meestal een slinger richting andere regionen op.
 
De hypothetische planeet 9 heeft een omloopduur van (dit is slechts een heel grove schatting) 15.000 jaar, en is dus niet vaak in staat de baan van kleinere objecten te verstoren. Of die planeet op deze enorme afstand de baan schoon zou kunnen vegen is mij niet bekend, maar het kan goed zijn dat dit niet het geval blijkt.
 
Daarnaast: Wat is 'schoon vegen' eigenlijk? Dat is, heel gebrekkig, niet nader gedefinieerd. Je zou kunnen stellen dat zelfs de reus Jupiter niet in staat is zijn baan schoon te vegen, omdat er duizenden Trojanen (juist gedwongen door de enorme massa van Jupiter) in de baan van Jupiter om de Zon draaien. Zie deze animatie waarin gefixeerd is op Jupiter (even op de afbeelding klikken):
 
Trojanen klein.gif
Trojanen klein.gif (3.69 MiB) 1599 keer bekeken
Jupiter en zijn Trojanen.
 
Hiernaast zijn er de zogenoemde 'Hilda's', drie grote groepen ruimtepuin die eveneens tot in de omloopbaan van Jupiter kunnen reiken. De baan van Jupiter is dus bepaald niet 'schoon'. Dat geldt strikt genomen bijvoorbeeld ook voor de Aarde; er zijn heel veel NEO's, (Near Earth Objects). Dit zijn allerhande objecten, waaronder ongeveer 14.000 NEA's (Near Earth Asteroids) waaronder een aantal die de omloopbaan van de Aarde regelmatig kruisen.
 
Stel dát planeet 9 zou bestaan, én hij heeft een massa en omvang als gedacht, én de passages van de planeet zijn zo zeldzaam dat de baan niet 'schoon' is dan word het weird, want een joekel van een planeet een 'dwergplaneet' noemen is natuurlijk absurd. Dan gaat de huidige definitie zeker de prullenbak in.
 
Maar, en daar gaat het in dit geval om: Het is met de huidige stand van wetenschap en techniek absoluut niet mogelijk te zien of er op die enorme afstand een schone omloopbaan ontstaan is, om daar vervolgens het bestaan van een planeet uit af te leiden.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Re: Vermoeden van 9e planeet in zonnestelsel

Ik dacht dat er jaren geleden eens een grote zoek actie was geweest naar grote objecten ver buiten de baan van Pluto.
Er zou toe niets gevonden zijn.
 
Maar misschien vergis ik me in deze.
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

Reageer