Figuren uit artikelen

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 967

Figuren uit artikelen

Figuren uit artikelen mag je, zover ik weet, voor persoonlijk gebruik overnemen. Bijvoorbeeld voor in een presentatie of in een verslag op de universiteit, oftewel iets wat niet verder gepubliceerd wordt. En uiteraard mits je goed naar de oorspronkelijke bron verwijst. Maar hoe zit het met het gebruik van figuren uit artikelen op het web, zoals het weergeven van een figuur op het Wetenschapsforum? Valt dat onder de schending van rechten, ook al verwijs je juist naar de bron? Kortom: mag je een figuur uit een artikel gebruiken (met de juiste bronvermelding) als het een educatief doel heeft, of schend je dan de publicatierechten?
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Figuren uit artikelen

Dat zal afhangen van de manier van linken en de gebruiksvoorwaarden die eraan verbonden zitten. Als je slechts een link of een 'embedded image' plaats dan is dat niet direct een plaatsen maar je laat slechts zien dat een bepaald figuur ergens beschikbaar is. Het zal voor de rest totaal van de gebruikersvoorwaarden van die figuren afhangen. Denk hierbij aan creative commons, beerware, opensource, GPL, copyleft etc.
 
Lang verhaal kort genomen, als je een [ img ] http://www.figuurhier.nl/figuur.jpg [/img] plaats of een link, dan is het niet afhankelijk van welk copyright dan ook. Voor al het andere is het afhankelijk van de gebruikersovereenkomst die met dat figuur samengaat.<a href=""></a>
 
Het is in het algemeen altijd netjes om een bronvermelding te geven naar het oorspronkelijke artikel, webpagina etc.
 
De meeste journals hebben een specifieke regeling. In het geval van Nature kan je dat bijvoorbeeld hier vinden.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer