Schrikdraad en geleiding?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 33

Schrikdraad en geleiding?

Hoi allen.
 
Voor mijn vijver heb ik schrikdraad gespannen. Vanaf het apparaat "was" dat een tuinslang van 20 meter met het draad daar in (om geen aarde te maken) en dan de kale draad aangesloten op de palen rondom de vijver met de daarvoor bestemde ijzeren haken met plastic bogen. (zoals je dat in een weiland ziet). Werkte perfect. Zomers op de blote pootjes even wat uit de vijver pakken en met je onderarm de draad raken was een geweldige klap.
 
Ik heb dat nu om praktische redenen moeten aanpassen en die 20 meter is nu onderbroken door 4 meter elektriciteitsbuis van pvc. Het lijkt nu wel of er geen stroom meer aan het einde komt. Ook als ik voor de pvc pijp aan het draadje voel krijg ik geen stroom. Als ik als test alleen een kort draadje aansluit geeft dat wel stroom. Zij het heel licht wat ik heb sportschoenen aan. Jullie begrijpen wel dat ik het niet alsnog op blote pootjes probeer in de situatie zoals die moet zijn!
 
Dus mijn vraag is. Ben ik alle stroom kwijt door die pvc buis?
 
Gr. Pmud.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Schrikdraad en geleiding?

Een merkwaardige zaak. PVC heeft geen bijzondere diëlektrische contstante (4,5) en ook is de isolatiewaarde zeer goed (100x beter dan glas bijvoorbeeld). Je zou eigenlijk verwachten dat de ingreep iets anders heeft veroorzaakt. Het feit dat de spanning ook voor de PVC-buis verlaagd is geeft aan dat er ergens een lekstroom is ontstaan.
Is het geen optie om de schrikdraadgenerator direct naast de vijver te zetten?
dat wel natuurlijk

Berichten: 33

Re: Schrikdraad en geleiding?

Bedankt Olof Bosma.
 
Je laatste voorstel het dichter bij de vijver te plaatsen geniet niet de voorkeur daar de buren het getik kunnen horen. (ik ook maar dat maakt mij niet uit). Neemt niet weg dat ik het even kan uit proberen omdat ik daar ik verder geen bescherming (slang/pvc) nodig heb.
 
Je hoort nog van me.
 
Gr. Pmud.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Schrikdraad en geleiding?

Wat denk je van een geluiddicht kastje waarin je de generator flexibel in monteert?
dat wel natuurlijk

Berichten: 12.262

Re: Schrikdraad en geleiding?

Voelen terwijl je op isolerende schoenen staat is niet echt een manier om het te meten. De aangesloten kabel geeft, ook indien goed geisoleerd, een forse capacitieve last waardoor de spanning lager uitvalt dan het losgekoppende uiteinde van de pulsgenerator.

Die PVC buis lijkt me, an sich, niet problematisch, en je zou in de praktijk moeten kijken of het systeem nog werkt. Uiteraard heb je daar meetapparatuur voor, maar als je dat graag test door blootvoets op de grond te gaan staan en de draad vast te pakken, go ahead.
Victory through technology

Reageer