verwonding door glas explosie

Moderators: jkien, Xilvo

Berichten: 6

verwonding door glas explosie

Graag wil ik jullie vragen of jullie ervaring hebben of mij kunt informeren betreffende het volgende voorval.

 

Enkele jaren geleden hebben wij een badkamerkastje aangekocht . Dit kastje was voorzien van een melkglas deurtje welke was gemonteerd met metalen klemmen. Op een ochtend had ik mij gedoucht, vervolgens zette ik wat in het kastje en deed het deurtje dicht. Op dat moment explodeerde het glazen deurtje. Het glas vloog alle kanten uit dus ook op mijn lichaam. Mijn neus was ook geraakt omdat deze bloede. Ik heb dit goed uit laten bloeden om het glas te laten verdwijnen. De rest van mijn lichaam had geen bloedingen. Wat mij direct opviel was dat er rondom mij veel splinters lagen. Grote en kleine stukken en voornamelijk stof wat aanvoelt als scherp zand.

 

Uiteraard hadden wij al het glas opgeruimd en weggegooid. Hierdoor kon ik niet aantonen dat het glas tot stof was geëxplodeerd en mijn huid binnen gedrongen is. 

 

We hadden niet kunnen vermoeden dat de gevolgen hiervan zo enorm konden zijn. Het begon met vage klachten zoals ontstekingen. Bij toeval gebruikte ik een handcrème waardoor ik ontdekte dat er scherpe korreltjes uit mijn huid kwam. Later bleek dat mijn gehele huid was aangedaan.

 

Ik ben toen op zoek gegaan op het internet om te zoeken naar een identiek kastje. Deze heb ik na lang zoeken gevonden. Inmiddels heb ik het in mijn bezit. Ik ben met het glazen deurtje naar glashandel Martin de Boer aan de Apollolaan in Leeuwarden gegaan. Deze kon mij geen informatie verstrekken. Ook niet of het gestraald of geëtst is.

 

Omdat ik momenteel erg ziek ben en heel veel fijn materiaal uit mijn lichaam komt is is voor mij heel belangrijk om te weten wat voor glas er gebruikt is. Het desbetreffende materiaal heb ik deels bewaard. Graag zou ik u willen vragen of u voor mij kunt vaststellen wat de bestanddelen zijn van dit glas en wat deze kunnen veroorzaken als deze terecht komen in de huid. Artsen en specialisten betwijfelen dat glas kan exploderen en deze schade kan veroorzaken. Ik wordt steeds geconfronteerd met ongeloof en sta wat dat betreft tegen de muur. Ook wil ik andere gebruikers waarschuwen voor dit glas.  

 

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

 

 

Berichten: 12.262

Re: verwonding door glas explosie

Het gaat hier vrijwel zeker om 'tempered glass', vergelijkbaar met wat men gebruikt voor bijvoorbeeld de zijruiten van auto's. Dit soort gehard glas heeft de eigenschap dat het uit elkaar spat in vrij kleine (normaliter pakweg 0.5 a 1 cm) stukjes ipv in grote scherven waar je je vervolgens lelijk aan kunt snijden.

Normaliter is dit glas echter helder, en komt er bij verplintering geen noemnenswaardige hoeveelheid stof vrij.

Echt exploderen zou ik het niet noemen, maar het versplinteren gaat enorm snel (highspeed cameras hebben er moeite mee) en maakt behoorlijk wat kabaal waardoor het er in je waarneming wel iets van kan weghebben.

Bij mat glas kan dat natuurlijk anders zijn, afhankelijk van wat men gedaan heeft om het mat te maken. Bij stralen of etsen zou ik niet verwachten dat er opeens een stofwolk ontstaat, maar er zijn meer methoden om glas mat te maken. Het zou best kunnen dat men bijvoorbeeld een matte coating heeft gebruikt waarvan het nodige is losgekomen bij het versplinteren van dat deurtje.

In hoeverre dat gevaarlijk is voor de gezondheid kan ik echt niet zeggen. Als het een coating is is het wellicht mogelijk wat materiaal af te schrapen (van een intact paneel) en verder te onderzoeken waar het uit bestaat. Het zou best kunnen dat er iets in zit dat schadelijk is voor de gezondheid, al zou ik dan eerder denken aan problemen door inademing dan door huidblootstelling.
Victory through technology



Berichten: 6

Re: verwonding door glas explosie

Beste Benm,
 
Bedankt voor uw reactie. 
 
Als ik inderdaad iets van het glas af kan schrapen, waar kan ik dit dan laten onderzoeken?

Berichten: 12.262

Re: verwonding door glas explosie

Op diverse plaatsen, al dan niet tegen betaling van de kosten voor zulk onderzoek.

De vraag is wat je ermee kunt of wilt aantonen. Dat gehard glas soms aan diggelen gaat is geen geheim, maar dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid op langere termijn is, denk ik, relatief nieuw. Uiteraard loop je enige kans op acute scahde als een douchedeur oid het begeeft en je tussen de glaskorrels en evt grotere stukken terecht komt.

Effecten op langere termijn zoals de sympromen die je beschrijft zijn mij niet bekend, en lijken me ook onwaarschijnlijk als gevolg van versplintered gehard glas. Wellicht heeft de techniek om het mat te maken hier echter iets mee van doen.

Als je aan exact hetzelfde glas kunt komen is dat verder te onderzoeken.
Victory through technology

Berichten: 6

Re: verwonding door glas explosie

Welke plaatsen? Dat is waar we naar op zoek zijn, dat u het onwaarschijnlijk vind is wat we steeds te horen krijgen, hier schiet ik niks mee op helaas!

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: verwonding door glas explosie

Je kunt dit proberen:
 
http://www.wetenschapswinkels.nl/
 
Ik kan niets garanderen, maar vroeger waren dat idealistische organisaties die zich ook voor de "gewone man" inzetten....

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: verwonding door glas explosie

Op zich lijkt het logisch dat je een verband legt tussen dat gesprongen glas en die korreltjes die uit je huid komen, maar dat verband hoeft er niet per se te zijn.
 
Je bent er al mee naar een dermatoloog geweest?
 
Zo nee, dan zou ik dat gaan doen. Er zijn aandoeningen van de huid die lijken op wat jij beschrijft, maar ik waag mij niet aan een uitspraak daarover.
 
Zo ja heeft die een diagnose gesteld en ben je onder behandeling (geweest) ?

Berichten: 12.262

Re: verwonding door glas explosie

Welke plaatsen? Dat is waar we naar op zoek zijn, dat u het onwaarschijnlijk vind is wat we steeds te horen krijgen, hier schiet ik niks mee op helaas!
Je hebt diverse opties. Als je verwacht dat het om een of ander mineraal poeder gaat zou je bijvoorbeeld eens rond kunnen vragen bij een faculteit geologie. Een officieel rapport zul je er vast niet zomaar krijgen, maar iemand die even wat schraapsel onder een microscoop wil bekijken in een poging vast te stellen wat het kan zijn vast wel.

Wat een eventuele relatie met gezondheidsklachten is zou ik ook niet weten. Normaliter is gebarsten tempered glass niet gevaarlijk, afgezien van mechanische schade waarbij een flink brok op je valt en je je er alsnog aan open haalt of iets dergelijks. De matte coating zet me een beetje aan het twijfelen over de mogelijkheden.

Gezien je een identiek deurtje hebt gevonden en er blijkbaar nog glas-achtige dingen uit je huid komen zou het zeker lonen die naast elkaar te bekijken onder een microscoop. Daarmee kun je in ieder geval vaststellen of uitsluiten of het gaat om een residu van het versplinterde deurtje of niet.
Victory through technology

Berichten: 6

Re: verwonding door glas explosie

Hallo michel,

Ja ik ben bij verschillende artsen geweest, het probleem dat ze het niet erkennen heb veel materiaal bewaard waar duidelijk te zien is dat er glas korreltjes en gruis is

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: verwonding door glas explosie

Het is belangrijk een arts te zoeken die je klachten wel serieus neemt.
 
Verder zou je kunnen proberen een consumentenorganisatie of -programma te interesseren.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: verwonding door glas explosie

Het is ook belangrijk om de arts die de klachten onderzoekt serieus te nemen.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 12.262

Re: verwonding door glas explosie

Ergens zou je denken dat het bij medici bekend moet zijn wanneer blootstelling aan versplintered gehard glas dergelijke gevolgen kan hebben. Spontane barsten van gehard glas is tamelijk zeldzaam, maar blootstelling aan de restanten komt vrij veel voor, ook beroepsmatig. Denk bijvoorbeeld aan hulpdiensten, maar ook mensen die werken aan het vervangen van ingetikte autoruitjes en dergelijke. Die werken iedere dag met dat spul.

In het glas zelf zou ik het dus niet direct zoeken, maar een matterende coating kan natuurlijk van alles zijn.

Wat denken die artsen dan dat het wel is? Ik neem aan dat ze wel met enige diagnose of vermoeden van de oorzaak van je gezondheidsproblemen zijn gekomen?
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: verwonding door glas explosie

Als het ruitje echt melkglas was en niet gewoon glas met een coating, dan is het glas vermengd met beenderas, vloeispaat of tinoxide. Je zou eens kunnen informeren of bekend is of daar gezondheidsproblemen uit kunnen voortkomen.
Contra principia negantem disputari non potest.

Reageer