[scheikunde] stevioside

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

stevioside

Hey,
 
Screen Shot 2016-02-14 at 09.33.20.png
Screen Shot 2016-02-14 at 09.33.20.png (908.57 KiB) 128 keer bekeken
 
Kleine vraag over 16a:
 
Hoe bedoelen ze, "de plaatselijke concentratie glucose lijkt hoger"?
 
Stevioside bestaat toch gewoon uit drie glucose-eenheden? Er "lijkt" hier toch niets hoger, de concentratie van de glucose-eenheden is toch gewoon wat het is? Als je een molecuul stevioside binnenkrijgt, dan wordt dat toch verteerd tot drie glucose-moleculen?
 
En ik snap ook wel dat een molecuul met drie glucose-eenheden 3 zoeter zou kunnen smaken dan een molecuul met een glucose-eenheid, maar dat is alleen het geval als je even veel mol van beide stoffen binnen zou krijgen. Als je zou kijken naar gelijke massa's, dan zou dat verschil een stuk minder merkbaar zijn toch?
 
Snapt iemand wat ik bedoel? :D
 
edit:
 
ooooh, wacht, ik snap het nu opeens!
 
Normaal gesproken heb je een bepaalde concentratie glucose in je mond als je iets zoets eet, stel bv. 0.5 mol/L (geen idee hoe reëel dit is). Dan zou zo'n glucose-receptor bv. twee glucosemoleculen binden. Maar nu heb je een molecuul waar al drie glucose-eenheden aan vastzitten, en als die aan een glucose-receptor binden, dan lijkt het voor de receptor alsof de 'algehele' glucose-concentratie hoger is dan die in werkelijkheid is, omdat je normaal gesproken bij een binding van drie glucose-molecuul bv. 0.7 mol/L 'losse glucose' zou hebben. Misschien niet de meest elegante uitleg, maar ik snap het nu wel! 

Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

Re: stevioside

Hm, maar nu loop ik toch vast bij 17b...
 
Ik heb door naar het antwoord te kijken, kunnen redeneren waar de H-atomen heen gaan en welke bindingen gevormd worden, maar is er een manier hoe je dit had kunnen weten? Trouwens, de enige wijze waarop het voor mij lukt om van de ringstructuur naar deze lineaire vorm te gaan, is door de binding te verbreken tussen het O-atoom en het linker C-atoom (i.p.v. het rechter C-atoom, zoals staat in het boek)
 
Als je hiernaar kijkt, blijft het O-atoom toch vastzitten aan het linker C-atoom?
 
https://www.chem.wisc.edu/deptfiles/genchem/netorial/modules/biomolecules/modules/carbs/carb3.htm

Reageer