[Materiaalkunde] elasticiteit & plasticitet

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 130

[Materiaalkunde] elasticiteit & plasticitet

aan wat is het te wijten als je een plaat onder een hoek plooit van bv 90 graden dat ze nog altijd wat terugveert en dat je steeds wat verder moet plooien dan 90 graden om effectief een hoek te hebben van 90 graden ?

heeft het te maken met de plastische vervormbaarheid van het materiaal (bv ijzer)... of elasticiteit van materialen, of de E modulus ... ?

mvg

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: [Materiaalkunde] elasticiteit & plasticitet

Een materiaal dat wordt vervormd zal eerst een elastisch traject volgen en dan een plastisch traject. Het laatste traject is niet-reversible, maar het eerste wel. Als de mechanische belasting wordt opgeheven op het materiaal zal deze het elastisch traject weer terug volgen. Alleen de plastische vervorming blijft over.

Als je de plaat dus buigt zal bijvoorbeeld de eerste twee graden een elastisch effect zijn en vervolgens de volgende 88 graden een plastisch effect. Je meet dan onder belasting een hoek van 90 graden, maar als je de belasting weghaald zal de plaat dus 2 graden terugveren en kom je op een netto vervorming = plastische vervorming = 88 graden. Om een plastische vervorming van 90 graden te hebben moet je de plaat dus 92 graden door buigen.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Berichten: 130

Re: [Materiaalkunde] elasticiteit & plasticitet

achzo, interessant...

kdacht het iets in die aard was, maar zooo precies wist ik het niet

thx !!

Berichten: 130

Re: [Materiaalkunde] elasticiteit & plasticitet

welke onderdelen van een fietsketting moeten :

- hard en slijtvast zijn:

- sterk en taai zijn :

wat zijn de criteria voor hard en slijtvast en voor sterk en taai ... ?

mvg

Reageer