Jeugdige uitstraling...?

Moderator: Rhiannon

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Jeugdige uitstraling...?

Helaas weet ik geen wetenschappelijker formulering voor het onderwerp van dit topic te bedenken. Sommige mensen blijven tot op hoge leeftijd een jeugdige uitstraling behouden. Hoewel ze rimpels krijgen en grijs haar (of kaal worden) lijkt dat geen effect te hebben op de algehele indruk die hun voorkomen maakt. Een voorbeeldje:
 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall
 
Is dat verschijnsel in de psychologie bekend, en zo ja: is er onderzoek naar gedaan? Je zou proefpersonen bijvoorbeeld een groot aantal pasfoto's van oudere mensen kunnen laten zien, en vragen die foto's te beoordelen op het wel of niet aanwezig zijn van een jeugdige uitstraling. Als daaruit blijkt dat een groot deel van de proefpersonen de jeugdige uitstraling aan dezelfde personen toeschrijft, kan je er verder mee. Dan vraag ik mij verder af of die jeugdige uitstraling correleert met bepaalde aspecten uit het leven van de betreffende personen.

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Jeugdige uitstraling...?

Mijns inziens puur een kwestie van subjectiviteit en gezichtsuitdrukkingen.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Jeugdige uitstraling...?

Jeronimo schreef: Mijns inziens puur een kwestie van subjectiviteit en gezichtsuitdrukkingen.
 
Het is voorstelbaar dat mensen aan een jeugdige uitstraling tot op grote hoogte dezelfde gezichtsuitdrukkingen toeschrijven. In dat geval kun je wellicht ook een computerprogramma schrijven dat die karakteristieke gezichtsuitdrukkingen herkent. Daarmee is dat persoonskenmerk dan geschikt gemaakt voor verder onderzoek. Het een sluit het ander niet uit.

Berichten: 216

Re: Jeugdige uitstraling...?

Ik heb helaas geen wetenschappelijk nieuws dit keer maar ik twijfel er niet aan dat er ergens wel een wetenschappelijke verklaring zou moeten achter zitten, maar ik gok op een samenspel van meerdere factoren.
 
Als je kijkt naar die foto (maar ook andere foto's) had ze ten eerste opmerkelijk weinig rimpels voor haar leeftijd. Haar huid lijkt ook relatief bleek en geeft daardoor een frissere indruk, daarnaast komt ze ook over als een positief individu, want ze lacht op bijna elke foto wel een klein beetje. Ik denk meer aan een link tussen "gezondheid/gezond zijn" en zogenaamd jeudig bevonden worden door anderen, al dan niet in combinatie met andere factoren, want zelfs op latere leeftijd leek ze nog erg fit en onafhankelijk. 
 
Je zou ook eens kunnen zoeken naar de gouden ratio in de context van ouder worden e.d. ik zeg maar wat, om je wat op weg te helpen. 

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Jeugdige uitstraling...?

Misschien heeft dit ermee te maken:
 
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/1201925/2010/12/30/Jong-uiterlijk-houdt-je-lichaam-echt-jong.dhtml
 
Daar moeten we dan nog wel betrouwbare bronnen bij zoeken.

Berichten: 1.816

Re: Jeugdige uitstraling...?

Is vaak al genetisch bepaald. 
LiA

Berichten: 216

Re: Jeugdige uitstraling...?

Ik denk dat we het inderdaad o.a. daar moeten zoeken. Uiteindelijk is je buitenkant grotendeels een vertaling van je binnenkant (emotioneel en fysiek), simplistisch gesteld, mensen die fysiek gezond zijn zijn meestal ook emotioneel in balans en vice versa, en brengen dit ook zo over op hun omgeving. Maar dat is geen wetenschap, enkel een observatie. Hoewel ik me kan herinneren dat ik daar ooit wel eens een artikel over heb zien passeren bij mede-studenten/collega's.
 
In hoeverre dat goedgevoel artikel klopt weet ik niet, want men refereert inderdaad niet naar het desbetreffende onderzoek, maar er zal wel iets van kloppen veronderstel ik. Ik vind het toch ontzettend vreemd eigenlijk dat die journalisten / blogschrijvers van flair en goedgevoel precies nog nooit hebben gehoord over bronvermelding. 
 
Ik kopieer even een groter stuk uit een artikel uit het tijdschrift Harvard Women's Health watch gepubliceerd op 1 maart 2015, maar ook hier geen duidelijke referenties. 
 
"In 2013, eight years after study participants answered the age question, researchers determined that 86% of those who felt younger than their actual age were still alive, compared with 82% who felt their age and 75% of those who felt older. The researchers found that although there was no association between self-perceived age and cancer death, people who felt older had more than a 40% greater risk of dying from cardiovascular illness than those who felt younger. Although it’s possible that people may feel older because they aren’t well, it’s also likely that feeling younger may go hand in hand with better health habits". 
 
Wat hoogstwaarschijnlijk zal resulteren in die zogenaamde "jeugdige uitstraling", of gewoon een goede gezondheid dus. 
 
"According to a report in the Dec. 15, 2014, issue of JAMA Internal Medicine, older people who felt three or more years younger than their chronological age had a lower death rate".

Berichten: 216

Re: Jeugdige uitstraling...?

Thionyl schreef: Is vaak al genetisch bepaald. 
 
Lijkt me inderdaad een niet te verwaarlozen aspect (bv Aziaten die gekend zijn voor hun haast rimpelloze huid), maar Professor Puntje haalde aan dat ondanks het hebben van rimpels en grijze haren er toch nog sprake zou zijn van deze uitstraling. Uit alle curiositeit, maar waar grijpt de genetica dan precies op aan volgens jou? 
 
Plus, voor hoeveel percent is de genetica verantwoordelijk voor het al dan wel of niet krijgen van mogelijke rimpels, oneffenheden, donkere wallen, grijze haren, hangende huid et cetera? Ik weet het niet zo direct uit mijn hoofd, maar ben er steevast van overtuigd dat we in deze tijd een groot deel van deze aspecten zelf in de hand hebben met wat we consumeren, onze levensstijl, emotionele welzijn en dergelijke meer en dat we op die manier onze aanleg zoals we het noemen een beetje kunnen omzeilen zeg maar. 
 
Maar ja, definieer "jeugdige uitstraling" om te beginnen, iemand die gezondheid uitstraalt? Iemand die er schattig/jong uitziet?  

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Jeugdige uitstraling...?

The artist schreef:Maar ja, definieer "jeugdige uitstraling" om te beginnen, iemand die gezondheid uitstraalt? Iemand die er schattig/jong uitziet?
Om dat grondig te doen zou op zich al een onderzoek nodig zijn. Je kunt mensen allerhande foto's laten zien en deze laten indelen op mensen met een jeugdige uitstraling en mensen zonder (en eventueel nog twijfelgevallen). Daar zijn dan hopelijk patronen in te herkennen, eventueel met behulp van computerprogramma's. Als je die patronen hebt kun je weer onderzoeken in hoeverre je zo kunt voorspellen of aan iemand een jeugdige uitstraling zal worden toegeschreven. Als je het begrip "jeugdige uitstraling" langs die weg eenmaal geobjectiveerd hebt wordt verder onderzoek pas goed mogelijk.

 

Hoe ik het ervaar (maar dat is subjectief en vermeld ik hier enkel ter illustratie) is dat mensen met een jeugdige uitstraling eruit zien alsof hun rimpels, grijze haren, kaalheid en de vlekjes op de huid maar bijzaak zijn, je ziet daar doorheen als het ware hun jongere verschijning nog. Zij zien eruit als een veel jonger mens die provisorisch oud geschminkt is. Bij iemand zonder jeugdige uitstraling wordt hun hele voorkomen bepaald door hun ouderdom. Je ziet er geen vroegere jeugdige mens meer doorheen.

Berichten: 1.816

Re: Jeugdige uitstraling...?


Dit komt uit de Volkskrant.
 
De tijd tikt voor de ene mens écht wat sneller dan voor de ander. Onderzoekers uit onder meer Rotterdam en Leiden hebben een gen ontdekt dat een mens er tot twee jaar ouder kan laten uitzien, ongeacht of men rookt of overmatig zont. Ongeveer een op de twintig is erfelijk belast met een gezicht dat vroeg oud wordt.

Door: Maarten Keulemans 

29 april 2016, 02:00
LiA

Berichten: 216

Re: Jeugdige uitstraling...?

Thionyl schreef:  

Dit komt uit de Volkskrant.
 
De tijd tikt voor de ene mens écht wat sneller dan voor de ander. Onderzoekers uit onder meer Rotterdam en Leiden hebben een gen ontdekt dat een mens er tot twee jaar ouder kan laten uitzien, ongeacht of men rookt of overmatig zont. Ongeveer een op de twintig is erfelijk belast met een gezicht dat vroeg oud wordt.

Door: Maarten Keulemans  29 april 2016, 02:00
 
 
Erg interessant artikel, blijkbaar gaat het dus over een variant van het MC1R gen die je er ongeveer 2 jaar ouder laat uitzien, of beter gezegd, het volledige lichaam doet verouderen. Maar het lijkt me geen antwoord op de vraag, twee jaar vind ik verwaarloosbaar en lijkt me niet de reden waarom sommigen die zogenaamde uitstraling hebben en anderen niet, waarmee ik niet wil zeggen dat het niet kan bijdragen. 
 
"Het leert ons weer iets over het proces.' Aan de andere kant is het effect van de genvarianten ook weer niet zo groot, benadrukt hij. 'Het scheelt één, twee jaar. Maar dat is het dan ook.'" Aldus David Van Bodegom

Berichten: 216

Re: Jeugdige uitstraling...?

@ Professor Puntje
 
Ik vond een artikel van Thomas F. Gross (1997) dat mogelijk een klein beetje aansluit bij je vraag, ook al richt het artikel zich specifiek op de perceptie bij kinderen. Ik post hier de abstract en onderaan nog een stukje uit het artikel, ik denk niet dat je deze zelf van google kan halen. 
 
Abstract: 
"This research examined the relationship between facial immaturity and the perception of youthfulness, helplessness, and cuteness. In the first study, college students rated 16 faces for youthfulness. Faces varied within four dimensions (eye position, eye size, nose length, and shape of chin) representing either a mature or immature feature. College students rated faces conserving immature features as more youthful than those without those features. In the second study, three groups of children (5 to 8, 9 to 12, and 13 to 16 years old) rated the same 16 faces with respect to cuteness, helplessness, and youthfulness. Children were similar with respect to their attention to immature features when evaluating faces for youthful qualities, although older children were more sensitive to eye position than younger children when rating faces for youthfulness and helplessness. Older children were more consistent in their attention to immature features when rating faces."
 
"Research on the perception of ‘‘babyfacedness’’ in adults has also shown that the region of the eyes (i.e., eye size, shape, and location) is particularly influential in age perception (e.g., Berry & McArthur, 1985; Cunningham, 1986)."

Berichten: 1.816

Re: Jeugdige uitstraling...?

Ging mij erom, iets te vinden in die richting. Vaak zijn er meerdere genen en oorzaken. In mijn familie is die uiterlijke "jeugdige uitstraling" duidelijk aanwezig. Ik wordt nu nog altijd zo'n 5- 10 jaar jonger ingeschat. Nu niet zo verkeerd, maar vroeger was dat wel eens lastig. (Filmleeftijd>= 18 j, hi hi en geen ID bij de hand). Oeps wat maakt 2 jaar dan uit!!
 
Dat ze het hier hebben over ca 2 jaar onderscheid, ja dat is hun uitspraak. Zal ook wel ergens uit de losse pols komen. Maar dat er zeker wel een genetische achtergrond aanwezig is, lijkt me duidelijk. Ook hoe oud men (in algemeen) wordt of worden kan is al regelmatig in onderzoek, via genetica. Vooral als het een familie betreft en niet ergens één persoon. Overigens is dat ook iets wat in mijn fam. voorkomt, dat zeer? oud worden. Dus hopelijk heeft het één met het andere te maken en kan ik nog lang van mijn pensioen "genieten?".    
 
Maar wat me toch verbaasde was dat zonlicht en voedsel, daar (min of meer) buiten stond. Ja wat dan over? De genen, lijkt me. 
 
Heb alleen de kop geplaatst. In het art. stonden wel namen van onderzoekers en Uni's, maar geen referenties.
 
@TA Bedoel je deze? 
 
 


Wetenschappelijke artikelen voor <b>age perception (e.g., Berry & McArthur, 1985; Cunningham, 1986)."</b>


… <b>age</b>-related craniofacial changes on social <b>perception</b>. - ‎<b>Berry</b> - Geciteerd door 334
Measuring the physical in physical attractiveness: … - ‎<b>Cunningham</b> - Geciteerd door 742
Were the physiognomists right? Personality correlates … - ‎<b>Berry</b> - Geciteerd door 125
 
LiA

Berichten: 216

Re: Jeugdige uitstraling...?

Thionyl schreef:  
... vroeger was dat wel eens lastig. (Filmleeftijd>= 18 j, hi hi en geen ID bij de hand). Oeps wat maakt 2 jaar dan uit!!
 
 
 
Maar ik neem dan ook aan dat je op je 18 nog geen pigmentvlekken, afhangende mondhoeken/oogleden en diepe kraaienpoten had toch? Want eigenlijk is leeftijd toch iets moeilijk om te meten vind ik wanneer er nog geen sprake is van al die zogenaamde imperfecties die ruw geschat rond de 40 beginnen opduiken, bij de meesten. Zonder dat ik beledigende uitspraken wil doen (want nu moet ik oppassen), maar jongens/mannen tussen 20-30 die jonger worden geschat zijn uit eigen ondervinding meestal kleiner en hebben een fijnere lichaamsbouw, als je toevallig dan geen voorkeur hebt voor een baard... sja, dan kom je een discotheek niet binnen neen. Ik denk dat zulke factoren doorslaggevender zijn in dit geval. Maar ik snap je punt. En ik begrijp ook dat je wellicht geen nood hebt aan mijn mening daarover, maar ik wilde het toch even aanhalen...
 
Thionyl schreef: In mijn familie is die uiterlijke "jeugdige uitstraling" duidelijk aanwezig. ...  Overigens is dat ook iets wat in mijn fam. voorkomt, dat zeer? oud worden. Dus hopelijk heeft het één met het andere te maken en kan ik nog lang van mijn pensioen "genieten?".    
 
 
 
Bwa, "genieten" van je pensioen, aangezien je vermoedelijk van dezelfde generatie bent als ik (20-25) neem ik aan dat op pensioen gaan al lang is afgeschaft tegen die tijd, althans in België. Maar ik geloof dat er ook in mijn familie een bepaald anti-ageing gen is doorgegeven, er is toch duidelijk een patroon te herkennen, in dit geval wel belangrijk om weten dat etiologie hier wellicht ook een rol speelt, nl;  Andalusische genen, die blijven toch altijd langer jong zegt men altijd. Best grappig eigenlijk aangezien ik eveneens het ideale voorbeeld ben van iemand die er ondanks wat ik draag of doe piepjong blijf uitzien, tot mijn grote ergernis soms. Zet mij in een 6de middelbaar, niemand valt het op dénk ik ;). Maar ik ben aan het afdwalen, mijn excuses. 
 
Thionyl schreef:  
Maar wat me toch verbaasde was dat zonlicht en voedsel, daar (min of meer) buiten stond. Ja wat dan over? De genen, lijkt me. 
 
 
 
Ja dat is verbazend. Maar aan de andere kant zijn er dan ook weer -tig onderzoeken die aangeven dat de zon wél veroudert, dus zelfs al hebben zij het verouderingsgen niet, ze zouden er mijn inziens nog langer beter kunnen uitzien, lijkt me een logische redenering niet? Dr. Jetske Ultee (onderzoeksarts dermatologie) refereert veel naar deze onderzoeken m.b.t. de huid en de impact van UVA/UVB straling, antioxidanten et cetera, op haar website vind je wel referenties naar artikels, mocht het je interesseren. 
 
Dat artikel waaruit ik de abstract kopieerde is deze http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022096597923730, je hebt hier een toegangscode voor nodig. Ik geloof niet dat ik hier documenten kan uploaden. Maar die links die je postte lijken me ook wel interessant, zeker de moeite waard om eens door te nemen op een keer, los van dit topic. 
 
Edit: Even helemaal off - topic, maar het gebruik van spirulina op jonge leeftijd zou het ontstaan van grijze haren volledig voorkomen. Ik zou deze bewering toch wel eens nader willen onderzoeken eigenlijk. 

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Jeugdige uitstraling...?

Dank voor alle speurwerk, we komen zo langzaam in de buurt. ;)
 
Maar even voor de precisie: het gaat mij niet om mensen die jonger dan hun werkelijk leeftijd worden ingeschat, maar om mensen aan wie je wel ziet dat ze oud zijn (rimpels, grijze haren, kaalheid, etc.) maar die desondanks een jeugdige indruk blijven maken.

Reageer