Infectie bij allergie?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.097

Infectie bij allergie?

Voor zover ik begrepen heb is een allergie een overreactie van ons immuunsysteem, dusdanig dat je dezelfde symptomen krijgt als wanneer je echt ziek bent, maar getriggerd door hetgeen waarvoor je allergisch bent. Klopt dit beeld?
 
Neem als voorbeeld verkoudheid door hooikoorts. Kun je zeggen dat je in dat geval niet (per se) een infectie hebt? Normaal is een griep besmettelijk. Ben je in dit geval besmettelijk voor andere mensen?

Berichten: 12.262

Re: Infectie bij allergie?

Allergie is uiteraard niet besmettelijk gezien er geen ziekmakend organisme bij betrokken is. Bovendien moet je op het verschil tussen een ontsteking en een infectie letten.

Overigens zou ik een allergische reactie niet omschrijven als 'niet echt ziek', zoiets kan behoorlijk serieus zijn en soms dodelijk aflopen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Infectie bij allergie?

... dusdanig dat je dezelfde symptomen krijgt als wanneer je echt ziek bent, maar getriggerd door hetgeen waarvoor je allergisch bent. ...
Je kan het niet veralgemenen dat je net dezelfde symptomen krijgt. Bij hooikoorts lijken de symptomen inderdaad op die van een neusverkoudheid, maar er zijn toch ook verschillen. Zo zal iemand met hooikoorts veel meer last hebben van niezen en eventueel ook van een allergische conjunctivitis (het wit van de ogen ziet rood en de ogen jeuken ook vaak).

 
Neem als voorbeeld verkoudheid door hooikoorts. Kun je zeggen dat je in dat geval niet (per se) een infectie hebt?...
Zoals hierboven al gesteld, zijn er wel enkele verschillen merkbaar.
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Berichten: 12.262

Re: Infectie bij allergie?

In hoeverre de symptomen op elkaar lijken zal per geval verschillen, maar ik kan me voorstellen dat er genoeg cases zijn waarbij het op basis daarvan niet te duiden is.

Voor een harde diagnose zul je moeten kijken of er sprake is van een virale of bacteriele infectie, iets dat normaliter te kostbaar is voor iets dat aanvoelt als 'verkoudheid'.

Voor een wat zachtere diagnose zou je domweg kunnen kijken naar het effect van antihistaminica. Als alle symptomen verdwijnen bij een redelijke dosis zou je vrij snel kunnen concluderen dat het om een allergie gaat. Uiteraard is dat niet 100% zeker en zouden ze ook reacties op een infectie kunnen onderdrukken, al doen ze niets om die infectie te bestrijden.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Infectie bij allergie?

Om de diagnose van een allergie te stellen, begint het al bij een goede anamnese: vaak zijn de klachten (afhankelijk van de soort allergie) eerder chronisch of seizoensgebonden of in aanwezigheid van uitlokkende factoren (zoals de aanwezigheid van bepaalde dieren), er is vaak sprake van jeuk en/of niezen en/of een piepende ademhaling, bij een zuivere allergie ontbreken de tekens van een infectie (bv. geen koorts, geen veralgemeende spierpijn, geen ziek gevoel,...), allergie heeft ook wel vaker een familiaal karakter (= atopie positief), soms zijn er al andere allergieën bekend bij die persoon, ...

Bij klinisch onderzoek kan je soms al met grote waarschijnlijkheid de diagnose stellen: bv. tijdens een astma aanval hoor je wheezing (piepende ademhaling) of je ziet het contacteczeem thv. de vingers en handen bij kappers die bepaalde producten gebruiken,...

En dan volgt er vaak een bloedanalyse, waarbij men IgE zal meten en ev. titers van antistoffen (bv. tegen een kat, een hond, bepaalde bomen,...). Ook een huidtest wordt vaak uitgevoerd: antistoffen op de huid brengen en dan met een klein krasje deze in de huid brengen en kijken of er een allergische reactie (rode jeukende zwelling) komt. Zo kom je te weten aan wat de patiënt allergisch is.

Astma wordt dan vaak weer vastgesteld via een provocatietest, waarbij men de patiënt een bepaalde stof laat inademen die kan leiden tot een astma aanval bij mensen met astma. Tenslotte wordt er dan gekeken of inhalators tegen astma, die aanval ook onderdrukken.
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer