transport moleculen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 651

transport moleculen

Waarom zijn er transport moleculen nodig voor vetten? Er wordt dan gezegd dat ze niet kunnen oplossen in het bloed omdat dat grotendeels uit water bestaat. Maar als ik bij een rivier sta en ik gooi er een stuk vet in gaat dat prima met de stroom mee. Dus waarom kan dat dan niet in het bloed gebeuren?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: transport moleculen

omdat dieren dan zouden sterven binnen enkele ogenblikken door hart/herseninfacten waar de vet klonten de (slag)aders verstoppen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 651

Re: transport moleculen

Dus de transport moleculen zorgen dat ze niet opstapelen en niet in de eerste plaats om te transporteren, al zal het een met het ander te maken hebben. Maar hoe kan een transportmolecuul ervoor zorgen dat ze niet opstapelen, je zeggen het geheel wordt groter dus grotere kans op blokkades?

Berichten: 1.816

Re: transport moleculen

Die vetten moeten ook getranporteerd worden door verschillende celwanden/vliezen. Insuline is oa een bekend transportmolekuul, voor zover ik weet.
LiA

Berichten: 651

Re: transport moleculen

Dient insuline niet alleen voor het opnemen van van suiker in de cel? Want suiker kan goed oplossen in bloed, denk ik

Berichten: 1.816

Re: transport moleculen

En weg was bericht weer. Maar ok:
 
Denk dat het vooral transport is, vooral door celmembramen. Maar dat kun je zelf nazoeken,  het is tenslotte jouw vraag. En iets dat oplost?? in bloed, betekent nog niet dat het ter plekke komt. We hebben een gesloten bloedsomloop? OK? 
LiA

Gebruikersavatar
Berichten: 87

Re: transport moleculen

Het probleem met vetten is dat deze een hydrofobe natuur hebben; dat betekend dat ze eigenlijk water afstoten en daardoor niet goed kunnen oplossen in water. Ons bloed is een waterige omgeven. Vetten zijn, als ze niet gebonden zijn aan eiwitten (o.a. transport eiwitten), dan geneigd aan elkaar te klonteren en kunnen dan allerlei problemen in het hart- en vaatstelsel veroorzaken.
 
Om te voorkomen dat dit gebeurd zijn er dus transport eiwitten. De transport eiwitten houden vetten vast, totdat deze wordt gebruikt in een ander proces (bijvoorbeeld de aanmaak van hormonen) of afgegeven kunnen worden aan een ander eiwit. Dit kunnen OOK transport eiwitten op een celmembraan zijn, maar dat hoeft niet noodzakelijk te zijn.

Reageer