[biologie] Kleine bloedsomloop

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 7

Kleine bloedsomloop

Hallo!
 
Bij de grote bloedsomloop is het duidelijk dat de bloeddruk hoger is in de slagaders dan in de aders, voornamelijk omdat de steeds meer vertakking van de slagaders zijn waardoor het volume aan bloed over een grotere totale diameter wordt uitgesmeerd.
 
Als we nu kijken naar de kleine bloedsomloop, is dit verschil in totale diameter enkel aanwezig in de haarvaten. De bloeddruk is vervolgens lager in de longader dan in de longslagader. Ik vroeg mij nu af of dit voornamelijk komt doordat het bloed eerst door de haarvaten gaat, of dat dit komt door een verlies aan energie? Als het bloed immers door de haarvaten stroomt en vervolgens weer samenkomt in de longader is de enige reden die ik voor een lagere bloeddruk kan verzinnen een verlies aan energie. Of is het zo dat het bloed niet gelijktijdig samenkomt, waardoor er per tijdseenheid een lagere hoeveelheid bloed door de longader stroomt dan door de longslagader (en er daardoor een lagere druk aanwezig is)?
 
Met andere woorden, ik vroeg mij af wat nu de belangrijkste invloed is waardoor de bloeddruk in de longader lager is dan in de longslagader.
 
Alvast bedankt !

Gebruikersavatar
Berichten: 41

Re: Kleine bloedsomloop

Mij lijkt het dat de bloeddruk in de longslagader groter is door de kracht van het pompen van het hart. In de longader is die stootsgewijze druk er niet. Maar ik weet het niet zeker. 

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Kleine bloedsomloop

Drukverlies vindt inderdaad plaats doordat het bloedvolume over een grotere totale diameter van het longvaatbed wordt geredistribueerd.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 7

Re: Kleine bloedsomloop

Dankjulliewel voor de reacties! Nu ik toch op het onderwerp van bloeddruk ben aangekomen had ik nog een vraag.
 
Tijdens inademing daalt de druk in de borstholte. Ik begreep dat ook de rechterkamer en rechterboezem uitzetten waardoor er een zuigende werking ontstaat van het hart (zuigt bloed). 

Ik neem aan dat de bloeddruk in de holle aders nu dalen. Aan de ene kant geven de holle aders meer bloed af aan het hart: Dus een kleiner volume per tijdseenheid zit nu in de holle aders --> Bloeddruk daalt hier.
 
Echter, ik begreep ook dat als een vloeistof (bloed) sneller gaat stromen, de druk ook daalt. Als er een zuigende werking van het hart op de holle aders is, zal het bloed ook in deze aders sneller gaan stromen --> druk daalt.
 
Ik vroeg mij nu af welke van de 2 redenaties nu juist is en waarom er 1 van de 2 al dan niet fout is.
 
Alvast bedankt !

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Kleine bloedsomloop

Je premisse is al niet juist; de druk in de borstholte STIJGT tijdens inademing want de longen zetten zich uit.

Hierdoor klapt idd de vena cava inferior even dicht waardoor de veneuze terugvloed daalt.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 7

Re: Kleine bloedsomloop

Bedankt voor je reactie anusthesist !

Ik heb op verschillende sites de informatie opgezocht, maar er wordt vaak gesteld dat de druk in de borstholte daalt ten gevolge van een inademing (http://www.menselijk-lichaam.com/ademhaling/in-en-uitademing/ als voorbeeld).

Ik bedoel trouwens wel de druk aan het begin van een ademhaling, zodat het volgende mechanisme optreedt: 

Als het middenrif zich aanspant zetten de longen uit, hierdoor daalt de druk in de longen waardoor de druk in de longen lager wordt dan de atmosferische druk --> hierdoor stroomt lucht de longen binnen.
Nu las ik dat bij aanspanning van het middenrif, ook de rechterboezem en -kamer uitzetten waardoor er een zelfde aanzuigende werking in het hart ontstaat (op de hole aders).
 
Maak ik misschien toch een fout in de redenatie? 

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Kleine bloedsomloop

Dat het hart zich structureel uitzet ken ik eerlijk gezegd niet. Zal tot op zekere hoogte best wel kunnen want het blijft spierweefsel en geen staal oid :)

Ik bedoelde inderdaad de intra-abdominale druk ipv intrathoracale druk die invloed heeft op de veneuze terugvloed in de vena cava imferior ;)
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer